Βενετία, αποστολή

Διπλή βράβευση για την ταινία «The favourte» του Γιώργου Λάνθιμου στο φεστιβάλ Βενετίας που τελείωσε το Σάββατο το βράδυ μετά από ένα πλούσιο σε κινηματογραφικές εμπειρίες δεκαήμερο. Η ταινία εποχής του Ελληνα σκηνοθέτη που γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Αγγλία, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, χαρίζοντας επίσης το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην έξοχη Ολίβια Κόλμαν η οποία στην ιστορία της ταινίας, υποδύεται την Βασίλισσα Αννα δίπλα στην Εμα Στόουν και την Ρέιτσελ Βάιζ.

Αυτή είναι η πολλοστή βράβευση ταινίας του Ελληνα σκηνοθέτη σε διεθνές φεστιβάλ μετά την βράβευσή του στις Κάννες για τον «Κυνόδοντα» το 2009. Στην Βενετία, εξάλλου, έχει ξανακερδίσει: το 2011 όταν η ταινία του «Αλπεις» απέσπασε το βραβείο σεναρίου (το μοιράστηκε ο ίδιος με τον Ευθύμη Φιλίππου). Θα ακολουθούσε η βράβευση του «Αστακού» με το ειδικό βραβείο στις Κάννες και ο «Θάνατος του ιερού ελαφιού» που απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο ίδιο φεστιβάλ (και πάλι το μοιράστηκε ο ίδιος με τον Ευθύμη Φιλίππου).

Σύντομος και λιτός στην ομιλία του, ο Γ. Λάνθιμος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας και φυσικά το ίδιο το φεστιβάλ που τον τίμησε καλώντας τον. Αν κάτι μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι πως σε ότι αφορά τις βραβεύσεις, η καριέρα της ταινίας δεν σταματά εδώ. Όλα δείχνουν ότι το «Favourite» θα έχει παρουσία και στα Οσκαρ της χρονιάς που μας έρχεται. Ο Λάνθιμος εξάλλου έχει πείρα και από εκεί, με δύο υποψηφιότητες: ο «Κυνόδοντας» ήταν υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και ο «Φόνος του οερού ελαφιού» για το Οσκαρ σεναρίου γραμμένου κατευθείαν για την οθόνη.

Ο εφετινός κάτοχος του Χρυσού Λέοντα όμως, είναι ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν, συμπατριώτης του προέδρου της κριτικής επιτροπής Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Ηταν βέβαιο ότι η ταινία του, «Roma», ένα οδοιπορικό στη μνήμη και μια τρυφερή, προσωπική επιστροφή του στην παιδική ηλικία, δεν θα περνούσε απαρατήρητη στις βραβεύσεις. Τελικά, το ασπρόμαυρο, εξαιρετικής ευαισθησίας αυτό φιλμ τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο της διοργάνωσης παρά το γεγονός ότι υπήρξε παραγωγή Netflix, λόγος για τον οποίο η ταινία δεν έγινε δεκτή στις Κάννες τον περασμένο Μάιο.

Ο Γουίλεμ Νταφόε, ηθοποιός με μεγάλη Ιστορία γύρω από το φεστιβάλ Βενετίας, κρίθηκε καλύτερος ηθοποιός για την ταινία «At eternity’s gate» όπου υποδύεται τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Η ταινία του εικαστικού – σκηνοθέτη Τζούλιαν Σνάμπελ είναι μια πολύ προσωπική ματιά του για τον Ολλανδό ζωγράφο . «Ο Τζούλιαν μου έκανε δώρο με τον να με επιλέξει να παίξω τον Βίνσεντ του» είπε χαρακτηριστικά ο Νταφόε παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Δύο γουέστερν ξεχώρισαν επίσης. Η θαυμάσια ταινία του Ζαν Οντιάρ «Οι αδελφοί Αδελφές» κέρδισε δικαιότατα το βραβείο σκηνοθεσίας και η «Μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς» των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κόεν βραβεύθηκε για το σενάριό της το οποίο φυσικά υπογράφουν οι σκηνοθέτες. Τόσο ο Οντιάρ όσο και οι αδελφοί Κόεν απουσίαζαν από την τελετή.

Τέλος, δύο βραβεία απέσπασε και η ταινία της Τζένιφερ Κεντ «The nightingale», μια σκληρή ματιά στην Τασμανία του 19ου αιώνα όταν οι μαύροι της χώρας εκτελούνταν στους δρόμους από τον αγγλικό στρατό. Η ταινία κέρδισε το βραβείο της επιτροπής αλλά και το βραβείο Μαρστέλο Μαστρογιάνι για το καλύτερο νέο ταλέντο που κρίθηκε ότι είναι ο ηθοποιός Μπαϊκάλι Γκαναμπάρ.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Το βραβείο Λουίτζι Ντε Λαουρέντις για την καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη κέρδισε η «Μέρα που έχασα τη σκιά μου» της Σουζάνε Κααντάν, ενώ το βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας στους Ορίζοντεςκέρδισε το «Kraben Rahou» του Πουτιπόνγκ Απουνφένγκ (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής σε αυτό το τμήμα ήταν η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη).

Ως καλύτερη ταινία τεκμηρίωσης σχετικής με το σινεμά βραβεύθηκε το ντοκιμαντέρ για τον Μπάστερ Κίτον «The great Buster: A celebration» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, ενώ το βραβείο καλύτερης αποκαταστημένης κόπιας κέρδισε η ταινία των αδελφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι «Η νύχτα του Σαν Λορέντζο».

Τέλος, στην νέα κατηγορία, κατά πολλούς την κατηγορία του μέλλοντος, εκείνη της «Εικονικής πραγματικότητας» (Virtual reality) ξεχώρισαν οι ταινίες «Spheres» της Ελίζα Μακνίτ (καλύτερη ταινία), «L’ ile des morts» του Μπενζαμέν Νοέλ και «Buddy VR» του Τσακ Τσε.

Τα βραβεία του επίσημου τμήματος

Χρυσός Λέων: «Roma», Αλφόνσο Κουαρόν

Μεγάλο βραβείο της επιτροπής: «The favourite», Γιώργος Λάνθιμος

Αργυρός Λέων σκηνοθεσίας: «Οι αδελφοί Αδελφές», Ζακ Οντιάρ

Βραβείο Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Γουίλεμ Νταφόε – At eternity’s gate

Βραβείο Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Ολίβια Κόλμαν – The favourite

Ειδικό βραβείο: The nightingale, Tζένιφερ Κεντ

Βραβείο σεναρίου: The ballad of Buster Scruggs, Τζόελ και Ιθαν Κόεν

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι νέου ταλέντου ηθοποιού: Μπαϊκάλι Γκαναμπάρ – The nightingale