Τι είναι αυτό που «πιάνει» σχεδόν κάθε άνθρωπο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όταν ακούει Μάρκο Βαμβακάρη; Μήπως είναι το αληθινό, το αυταπόδεικτο, το ανθρώπινο; Μήπως όμως είναι και κάτι άλλο που μόνον ο Μάρκος και κανείς άλλος δεν θα μάθει ποτέ; Τα παραπάνω ερωτήματα δεν έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις, ίσως να μη χρειάζονται καν απαντήσεις. Ισως η μουσική και τα τραγούδια του Βαμβακάρη να είναι απλώς οι απαντήσεις. Γι’ αυτό και το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο διεξάγεται στη Σύρο από την Τετάρτη 29 Αυγούστου ως και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, είναι και πάλι ένα πολιτιστικό γεγονός για το νησί.
Το πρόγραμμά του εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον. Ανάμεσα στις αρκετές στάσεις του κατά τη διάρκεια του φεστιβαλικού πενθημέρου θα βρούμε μια διαφορετική προσέγγιση του ρεμπέτικου από τη δεξιοτέχνισσα στο κανονάκι και ιδιαίτερη ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού Ιφιγένεια Ιωάννου που συνεργάζεται με τον δεξιοτέχνη των νυκτών οργάνων Δημήτρη Λάππα (Πέμπτη 30/9, Θεατράκι Ανω Σύρου, 20.50).
Το σχήμα μαθητών τοπικής Σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις» θα τραγουδήσει επιτυχίες του Βαμβακάρη αλλά και τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου για την ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη (Παρασκευή 31/8, Επαυλη Τσιροπινά, 21.00). Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου το κυπριακό μουσικό σχήμα «Η καρδιά του Μάγκα» (αποτελείται από τέσσερα νέα παιδιά) θα δώσει στο κοινό μια αίσθηση του κυπριακού ρεμπέτικου (Παραλία Φοίνικα, 21.00) και την Κυριακή 2/9, τελευταία μέρα του φεστιβάλ, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Αντώνης Αινίτης και η ερμηνεύτρια Ανθή Μίχου θα δώσουν μια πολλά υποσχόμενη μουσική παράσταση στην Επαυλη Τσιροπινά – Ποσειδώνια (21.30).
Αυτή η παράσταση, όπως και εκείνη του Δημήτρη Μυστακίδη και της ορχήστρας του «Η κιθάρα στο ρεμπέτικο» που θα γίνει επίσης στην Επαυλη Τσιροπινά – Ποσειδώνια την Τετάρτη 29/8, είναι οι μόνες με είσοδο (πέντε ευρώ). Ολες οι άλλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Σημειωτέον ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Εκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων από επώνυμους έλληνες οργανοποιούς θα λάβει χώρα στην Αίθουσα (πρώην) Πάνθεον, στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα τη λαϊκή μουσική, το «ρεμπέτικο» και την ιδιαίτερη σχέση του Μ. Βαμβακάρη με τη Σύρο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην εφετινή διοργάνωση γίνεται για πρώτη φορά ένα «άνοιγμα» στο εξωτερικό, με συμμετοχή σχημάτων από την Ιταλία και την Κύπρο, κάτι που προσδοκούμε να συνεχιστεί και στο μέλλον ώστε να ενισχύσει τη «διεθνή» διάσταση του Φεστιβάλ.

HeliosPlus