Μεγάλη μουσική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, μία συναυλία υψηλού κύρους αφιερωμένη στον Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849). Με ερμηνευτή τον θρυλικό ρώσο δεξιοτέχνη Μπορίς Μπερεζόφσκι, γνωστό ως Τιτάνα του πιάνου, και τη φημισμένη Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας – Warsaw Philharmonic Orchestra, ο θρύλος του παγκόσμιου ρομαντισμού, του πάθους και της ποιητικής έκφρασης αναμένεται να τιμηθεί όπως του αξίζει.
Αναγνωρισμένη ως μία από τις πλέον ιστορικές κορυφαίες ορχήστρες παγκοσμίως, η Εθνική Φιλαρμονική της Βαρσοβίας αποτελεί την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Πολωνίας με έδρα τη Βαρσοβία. Από την ίδρυσή της το 1901 και μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, κορυφαίοι συνθέτες και δεξιοτέχνες της εποχής συνέπραξαν παρουσιάζοντας έργα τους με την ορχήστρα. Ανάμεσά τους οι Ιγκόρ Στραβίνκσι, Σεργκέι Προκόφιεφ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Μορίς Ραβέλ, Καμίλ Σενς-Σανς, Ρίχαρντ Στράους, Αρθουρ Χόνεκερ και Εντβαρντ Γκριγκ.
Μεταξύ των θρυλικών καλλιτεχνών που έπαιξαν με τη Φιλαρμονική ήταν και οι δεξιοτέχνες πιανίστες Αρθουρ Ρουμπινστάιν και Ιγκνάτσι Γιαν Παντερέφσκι, οι βιολονίστες Τζάζα Χέιφεν και Πάμπλο ντε Σαρασάτ και ο τσελίστας Πάμπλο Καζάλ.
Εκτοτε η Εθνική Φιλαρμονική έχει συνδεθεί ιστορικά με τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Σοπέν (από την ίδρυσή του το 1927) ως επίσημη φιλοξενούμενη ορχήστρα, ενώ έχει παρουσιαστεί και σε άλλες ιστορικές παγκόσμιες διοργανώσεις όπως τον πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Βινιάφσκι (1935) και το Διεθνές Φεστιβάλ Πολωνικής Τέχνης (1937). Η Εθνική Φιλαρμονική της Βαρσοβίας φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα και μακρά παράδοση στα έργα των μεγάλων πολωνών συνθετών, ιδιαίτερα του Φρεντερίκ Σοπέν, καθώς και του μεγάλου διεθνούς συμφωνικού ρεπερτορίου. Οι τακτικές της εμφανίσεις στις πέντε ηπείρους του πλανήτη με τους σημαντικότερους σολίστ του κόσμου συγκεντρώνουν θριαμβευτικές κριτικές και η πλούσια βραβευμένη δισκογραφία της εκτείνεται από τα κλασικά και ρομαντικά εμβληματικά έργα έως αυτά της σύγχρονης και κινηματογραφικής μουσικής.
O Μπορίς Μπερεζόφσκι έχει καταξιωθεί παγκοσμίως ως ο πιανίστας με υπερβατική τεχνική και έντονα προσωπικό καλλιτεχνικό αισθητήριο. Ο εβραϊκής και ρωσικής καταγωγής καλλιτέχνης έχει κατακτήσει την κορυφή τόσο για την ακατανίκητη δύναμη και ανυπέρβλητη τεχνική του όσο και για τον βαθυστόχαστο σκεπτικισμό και την εσωτερικότητα των ερμηνειών, αλλά και τον σπάνιο χαρακτήρα του. Είναι σεμνός, δωρικός, και επικοινωνιακός με το κοινό, ένας άνθρωπος αφιερωμένος στην τέχνη του βγαλμένος από τα σπλάχνα της Σχολής Τσαϊκόφσκι.
Κέρδισε, μεταξύ άλλων, το πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας το 1990, ενώ δύο χρόνια πριν είχε κιόλας κάνει το ντεμπούτο του στο Λονδίνο όπου οι κριτικοί τον αποθέωσαν. Εκτοτε εμφανίζεται τακτικά στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Ρώμη, Ζυρίχη, Μόναχο, Σάλτσμπουργκ, Αμστερνταμ, Μόντρεαλ, Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα, Τόκιο κ.ά.
Στο Βερολίνο με την Berliner Philharmoniker, στο Παρίσι στο Théâtre des Champs-Elysées με την Paris Philharmonie, στο Λονδίνο στο Royal Festival Hall, στις Βρυξέλλες στο Palace of Fine Arts, στη Βιέννη στο Konzerthaus και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Το 2006 ανακηρύχθηκε κορυφαίος δεξιοτέχνης της χρονιάς «Best Instrumentalist of the year» από τα Μουσικά Βραβεία του BBC (Music Magazine Awards).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Φιλαρμονική της Βαρσοβίας θα εμφανιστεί στη χώρα μας μετά από 25 χρόνια σε μια εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Πολωνίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παγκόσμια Ημέρας Φιλανθρωπίας και μέρος των εσόδων θα δοθεί σε ιδρύματα για παιδιά.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
ΤΡΙΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Ωρα έναρξης: 21.00
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: TICKET SERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) Ανοικτά καθημερινές 9.00 π.μ. – 8.00 μ.μ., Σάββατο 9.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. Τηλεφωνικά: 210-7234.567 Online: www.ticketservices.gr

HeliosPlus