Μετά την επιτυχία που σημείωσε η όπερα του Θοδωρή Αμπαζή «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς», η παιδική όπερα της Λένας Πλάτωνος βάζει ακόμη ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Τον ερχόμενο Οκτώβριο, το μουσικό παραμύθι της Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» θα παρουσιαστεί ως κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Θα φιλοξενηθεί στη Σκηνή για 30 παραστάσεις.
Ωστόσο, λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα του έργου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του σε ένα special preview της παραγωγής αποκλειστικά στο φεστιβάλ Animasyros 11. Η παράσταση θα δοθεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ που θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
Χωρίς αμφιβολία αναμένεται μια εντυπωσιακή παραγωγή, της οποίας το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η όπερα θα αποπειραθεί μια «συνομιλία» με το κινούμενο σχέδιο. Εξάλλου η παραγωγή γίνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.
Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου, είναι ότι «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δημιουργός του, της οποίας τα τραγούδια για τη Λιλιπούπολη έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών και εξακολουθούν να το κάνουν.
Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το «Αηδόνι του αυτοκράτορα» το 1989 ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Αρη Χριστοφέλλη. Εμπνευσή τους εδώ ήταν το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, ενώ το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης.
Στο «Αηδόνι του αυτοκράτορα» το παραμύθι του Αντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας φαίνεται να είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Σύμφωνα με την παραγωγή, «το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το «Αηδόνι του αυτοκράτορα» μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης».
Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος κ.ά. Για την ίδια την Πλάτωνος, η μουσική του έργου νεοϊμπρεσιονιστική.
Στους συντελεστές της παράστασης θα βρούμε την Κατερίνα Πετσατώδη (σκηνοθεσία), την Ειρήνη Βιανέλλη (animation), την Ευαγγελία Θεριανού (σκηνικό), την Αλεξία Θεοδωράκη (κοστούμια) και στον σχεδιασμό ήχου τον Στέργιο Τσιρλιάγκο. Ερμηνευτές θα είναι οι Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας και Νίκη Χαζιράκη.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
17,18,21,23 Οκτωβρίου 2018
4,6,8,11,13,15,18,21,22,23,
29 Νοεμβρίου 2018
1,2,8,9,21,23,27,29,30 Δεκεμβρίου 2018
2,3,4,5,8,9 Ιανουαρίου 2019
Πρωινές παραστάσεις – Ωρα έναρξης: 11.00
Απογευματινές παραστάσεις (1 και 8/12)
– Ωρα έναρξης:
18.30.
Τιμές εισιτηρίων: Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: €10.
Απογευματινές και Σαββατοκύριακα: €12, €15 / Φοιτητικό: €8.

HeliosPlus