Ενα από τα πλέον δυναμικά προγράμματα της πρόσφατης ιστορίας της παρουσιάζει η 75η κινηματογραφική Μόστρα που εφέτος θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 28 Αυγούστου μέχρι το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.
Από το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό ξεχωρίζει αμέσως η τελευταία δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου «The favorite», που είναι εποχής (Αγγλία, 18ος αιώνας), δεν έχει σεναριογράφο τον Ευθύμη Φιλίππου αλλά τους Τοντ Μακ Ναμάρα και Ντέμπορα Ντέιβις και ενδεχομένως να αναδεικνύει ένα διαφορετικό σκηνοθετικό προφίλ του Λάνθιμου. Θα δούμε. Το γεγονός είναι ότι η Μόστρα αγαπά τον έλληνα σκηνοθέτη και τον έχει τιμήσει με το βραβείο σεναρίου για τις «Αλπεις» το 2011.
Γράφαμε πριν από λίγο καιρό ότι η φήμη πως ο Τιερί Φρεμό, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, ενδεχομένως να αποφάσισε να μη συμπεριλάβει κάποιες ταινίες γνωστών σκηνοθετών στο πρόγραμμά του θα βόλευε τη Βενετία, το μεγάλο φεστιβάλ που ακολουθεί εκείνο της Κυανής Ακτής. Και όντως έτσι έγινε. Μάλιστα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Βενετίας Αλμπέρτο Μπαρμπέρα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες και στις παραγωγές του Netflix, τον άσπονδο εχθρό του Φεστιβάλ των Καννών –μέχρι τώρα τουλάχιστον, γιατί μάλλον από του χρόνου πολλά θα αλλάξουν και στις Κάννες.
Ετσι, λοιπόν, το γουέστερν των αμερικανών αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κόεν «The ballad of Buster Scruggs», το «22 July» του Ιρλανδού Πολ Γκρίνγκρας και η «Roma» του Μεξικανού Αλφόνσο Κουαρόν θα προβληθούν εφέτος στη Μόστρα παρότι είναι ταινίες που γυρίστηκαν με στόχο να προβληθούν απευθείας στην τηλεόραση. Το γεγονός είναι ότι ο Μπαρμπέρα έχει υπάρξει χρυσοχέρης στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, καθώς οι επιλογές του έχουν συνέχεια με επιτυχίες τόσο στα ταμεία όσο και στα Οσκαρ. Ταινίες όπως οι «Gravity», «Birdman», πρόπερσι το «La La Land» και πέρυσι η «Μορφή του νερού» άρχισαν την πορεία τους από το Φεστιβάλ Βενετίας.
Μιλώντας για το «La La Land», να πούμε ότι η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη της, βραβευμένου με Οσκαρ σκηνοθεσίας, Ντάμιεν Σαζέλ «ανοίγει» εφέτος την κινηματογραφική Μόστρα στις 29 Αυγούστου. Το φιλμ πραγματεύεται την πραγματική ιστορία του αστροναύτη Νιλ Αρμστρονγκ (τον υποδύεται ο Ράιαν Γκόσλινγκ), του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη.
Ανάμεσα στους πολλούς νέους αλλά και στους παλιούς σκηνοθέτες που συναγωνίζονται εφέτος για τον Χρυσό Λέοντα είναι ο Βρετανός Μάικ Λι με το «Peterloo», με θέμα μια εργατική εξέγερση στο Μάντσεστερ του 1819 που καταπνίγηκε στο αίμα, ο Ούγγρος Λάζλο Νέμες (του «Γιου του Σαούλ») που στο «Napsz llta» επιστρέφει στη Βουδαπέστη των αρχών του προηγούμενου αιώνα και πλάθει το πορτρέτο ενός φτωχού κοριτσιού που εξελίσσεται σε δυναμική επιχειρηματία, ο (και εικαστικός) Τζούλιαν Σνάμπελ που σκηνοθετεί τον Γουίλεμ Νταφόε ως Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο «At eternity’s gate» και ο Γάλλος Ζακ Οντιάρ που γύρισε σε ταινία το υπέροχο μυθιστόρημα του Πάτρικ Ντεγουίτ «Οι αδελφοί Αδελφές» με τους Χοακίν Φίνιξ και Τζέικ Γκίλενχααλ.

HeliosPlus