«Η σημερινή συνάντηση έχει σκοπό να καταγράψει από τις παρεμβάσεις των φορέων τα ζητήματα που απασχολούν την κινηματογραφική κοινότητα, να ανταλλάξουμε απόψεις και στο μέτρο των δυνατοτήτων και των συγκυριών, όπως διαμορφώνονται τα τελευταία δύσκολα χρόνια, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την κινηματογραφική τέχνη και για τους ανθρώπους που απασχολούνται στον χώρο, όχι πάντα κάτω από τις καλύτερες συνθήκες». Δηλώσεις του Δημήτρη Παπαϊωάννου, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με αφορμή τη συνάντηση εργασίας του φορέα με τους εκπροσώπους των φορέων και των σωματείων της κινηματογραφικής κοινότητας. Στόχος η ανάπτυξη ενός γόνιμου διάλογου για τα ζητήματα του κινηματογραφικού χώρου.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και με διάθεση εποικοδομητικής συνεργασίας το Σάββατο 21 Ιουλίου ανταποκρίθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, της Ενωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ), του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ), του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου-Τηλεόρασης-Βίντεο & Πολυμέσων (ΣΕΠΚΤΒ & Π.) και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων και των σωματείων όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα των επαγγελματιών του χώρου και καταγράφηκαν οι δυσλειτουργίες στις διαδικασίες των χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε όλα τα στάδια, από την αίτηση έως την ολοκλήρωση, την προώθηση και τη διανομή των ταινιών και προτάθηκαν ενδεχόμενες λύσεις.
Ακόμα, συζητήθηκε η ανάγκη διεύρυνσης των χρηματοδοτικών πόρων του ΕΚΚ, καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης των σημαντικών προβλημάτων, όπως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου και η εφαρμογή της υποχρέωσης επένδυσης των παρόχων οπτικοακουστικού περιεχομένου (γνωστό ως 1,5%) στον κινηματογράφο.
Επιπλέον, το ΕΚΚ ανακοίνωσε τη συγκρότηση δύο ακόμη επίτροπων αξιολόγησης, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής μεταξύ της υποβολής των αιτήσεων και της προέγκρισης χρηματοδοτήσεων. Αυτές οι επιτροπές θα λειτουργήσουν παράλληλα με την υπάρχουσα επιτροπή, η οποία αξιολογεί τις αιτήσεις για το «Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων», το «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων Ντοκιμαντέρ», το «Πρόγραμμα για Νέους Σκηνοθέτες (1η ή 2η ταινία)» και το «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων Χαμηλού Προϋπολογισμού».
Οι δύο νέες επιτροπές απαρτίζονται από τους/τις παρακάτω:
Επιτροπή για το «Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων Μικρού Μήκους»:
1. Σοφία Εξάρχου, σκηνοθέτρια-σεναριογράφος
2. Γιώργος Μακρής, σεναριογράφος-ηθοποιός
3. Αφροδίτη Νικολαΐδου, σεναριογράφος-μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε θέματα κινηματογράφου
4. Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης-σεναριογράφος
5. Παναγιώτης Φαφούτης, σκηνοθέτης-σεναριογράφος
Επιτροπή για το «Πρόγραμμα «Συγγραφή Σεναρίου-Development»» και το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Παραγωγικού Σχεδίου-Development»:
1. Κώστας Μαχαίρας, σκηνοθέτης-σεναριογράφος
2. Πέννυ Παναγιωτοπούλου, σκηνοθέτρια-σεναριογράφος
3. Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέας-σεναριογράφος
4. Θανάσης Σκρουμπέλος, σεναριογράφος-σκηνοθέτης
5. Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, συγγραφέας-σεναριογράφος

HeliosPlus