Για πρώτη φορά στην ιστορία του, εφέτος, το Animasyros, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Σύρου που επίσης λειτουργεί ως Αγορά, παρουσιάζει μία επιλογή έργων εικονογράφησης από το «Le immagini della Fantasia35» εγκαινιάζοντας έτσι τη συνεργασία του με την «Casa della Fantasia» από το Sarmede της Ιταλίας, γνωστό ως «το χωριό της Φαντασίας».
Πανόραμα με περισσότερες από 100 εικόνες και βιβλία από όλον τον κόσμο,η έκθεση που τιτλοφορείται «IllustraSyros» προσφέρει μια ευρεία εικόνα του διεθνούς κόσμου της εικονογράφησης για παιδιά. Θα φιλοξενήσει επίσης πολλούς έλληνες και διεθνείς εικονογράφους, δημιουργικά εργαστήρια και μια ποικιλία εκδηλώσεων.
Το IllustraSyros που διοργάνωσε η ομάδα Hundred Worlds θα πραγματοποιηθεί από τις 24 ως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Επαυλη Τσιροπινά, ένα ιστορικό κτίριο και πολιτιστικός πολυχώρος, στην Ποσειδωνία της Σύρου. Εκεί όπου λαμβάνει χώρα για 11η φορά στην ιστορία του το Αnimasyros με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Εν τω μεταξύ, το Animasyros συμμετέχει ενεργά στη δεύτερη έκδοση του παιδικού φεστιβάλ «SYROSKIDZ», που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αυτό θα γίνει από την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιουλίου ως την Κυριακή 29 του μηνός. Πρόκειται για οπτικά παιχνίδια animationσε αγαπημένες παραλίες της Σύρου και την κατεύθυνσή τους θα έχει ο σκηνοθέτης Τόμας Kούνστλερ με τη βοήθεια της φωτογράφου Κατερίνας Μάστορα.
Ο Τ. Κούνστλερ είναι ο animator-σκηνοθέτης της βιογραφίας κινουμένων σχεδίων του Μάρκου Βαμβακάρη «Markos» (συμπαραγωγή του Studio Bauhaus και του Animasyros). Το SYROSKIDZ, το παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων, πραγματοποιείται από το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρόκειται να ταξιδέψει στη συνέχεια και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, εφέτος και για τέταρτη χρονιά το Animasyros διοργανώνει το επιτυχημένο τμήμα της Αγοράς τόσο στη φυσική του έδρα στο νησί της Σύρου, όσο και στην Αθήνα με τη διοργάνωση της πρώτης Athens Animation Agora (3Α), λίγες μέρες πριν από την έναρξή του.
Εχοντας αναπτυχθεί σε ένα δυναμικό τμήμα του φεστιβάλ, η Αγορά στοχεύει στο να δημιουργήσει ευκαιρίες συμπαραγωγής και να φέρει σε επαφή επαγγελματίες του χώρου σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας ένα ετήσιο δίκτυο επαγγελματιών για τον κλάδο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εφέτος το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων ήρθε σε επαφή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Τεχεράνης προκειμένου να επιτευχθεί συνεργασία ανάμεσα στους δύο οργανισμούς.
Τέλος, όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν εθελοντικά στο εφετινό Animasyros μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

HeliosPlus