Πέντε σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της Ηπείρου ενοποιούνται σε μία ενιαία διαδρομή με βάση ένα πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου, με τίτλο«Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Πρόκειται γιατα θέατρα της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Κασσώπης, της Νικόπολης και της Αμβρακίας, στα οποία ήδη πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης.

Η σχετική συμφωνία, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις υλοποίησης έργων υποδομής και διασύνδεσης με την τοπική παραγωγή και οικονομία,υπεγράφημεταξύ της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου και του περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, την Πέμπτη, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Οπως επισήμανε η κ. Κονιόρδου «το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά μας με την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των υψηλών προδιαγραφών πολιτιστικών προϊόντων και της εργασίας των χειροτεχνών που αναπτύσσονται σε κάθε τόπο και συνδέονται με βιώσιμο τρόπο με τους αρχαιολογικούς χώρους».

Η ίδια είπε ότιθα υλοποιηθούν και άλλες δράσεις γύρω από αυτά τα έργα που αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτούς τους χώρους, με υποδομές ώστε να εξασφαλιστούν οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις κατά τόπους Εφορείες

Ο κ. Καχριμάνηςαναφέρθηκε συνοπτικά στις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί για την υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι με τους εκπροσώπους 15 φορέων, που παρίστανται, «θα συνεργαστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα στην περιοχή μας, δίνοντας εκτός από αρχαιολογικές και αναπτυξιακές κατευθύνσεις».

Ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένοςέκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, αλλά και στο σχεδιασμό που σταδιακά ξεδιπλώνεται μέσα από «μια συμφωνία συνεργειών».