Από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί εφέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η πρώτη και μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της Αθήνας μετά το καλοκαίρι και το σινε δεκαήμερο που εδώ και 24 χρόνια, ουσιαστικά σηκώνει την αυλαία κάθε νέας κινηματογραφικής σεζόν.
Το εφετινό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, στις 12.00 μ.μ., στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ενώ ξέρουμε λοιπόν ότι όπως πάντα θα προβληθούν μερικές από τις πιο συζητημένες πρεμιέρες της χρονιάς, έξυπνα αφιερώματα, πολυαναμενόμενα μουσικά φιλμ και η καλύτερη σοδειά των ετήσιων ντοκιμαντέρ, δεν ξέρουμε κανέναν τίτλο ταινίας.
Για την ακρίβεια, το μόνον «μυστικό» που προς το παρόν οι διοργανωτές του φεστιβάλ είναι σε θέση να αποκαλύψουν είναι η επίσημη… αφίσα του. Επιμελημένη από τον γραφίστα – εικονογράφο (graphic designer – illustrator) Βασίλη Μέξη, η αφίσα αποτίει φόρο τιμής στον μέγιστο σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ καθότι εφέτος κλείνει μισός αιώνας από τότε που εμφανίστηκε στις αίθουσες το αριστούργημα του Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος».
Λέει χαρακτηριστικά ο σχεδιαστής του πόστερ για την «σύλληψή» του: «Στο διάστημα ο χρόνος διαστέλλεται και είναι σχετικός όπως και κατά τη διάρκεια της εμπειρίας καθε κινηματογραφικής προβολής. Η φετινή αφίσα, λοιπόν, πέρα από την σαφή της αναφορά, παρουσιάζει συμβολικά και μια κινηματογραφική αίθουσα, με τις Νύχτες Πρεμιέρας να γεφυρώνουν τον κόσμο των θεατών με την αντανάκλασή του, δηλαδή τον κόσμο της οθόνης».
Πάντως, υπό την εποπτεία του καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Κατσίκα και την σκληρή δουλειά της δραστήριας, νεανικής ομάδας του, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 100 νέες ταινίες μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα. Θα υπάρχουν τρία διαγωνιστικά τμήματα.