Προς τη διασφάλιση των εργασιακών και πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών «ώστε να μπορούν με επαγγελματική άνεση και ανθρώπινη αξιοπρέπεια να παράγουν το έργο τους» κινήθηκαν προσφάτως η ΕΡΤ ΑΕ και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.
Οι πολύωρες και πολύμηνες διαβουλεύσεις εκπροσώπων της ΕΕΣ με τη Διοίκηση της ΕΡΤ φαίνεται ότι απέφεραν τελικά καρπούς και έτσι η νέα σύμβαση εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Τηλεόρασης, για να υπογραφεί στη συνέχεια από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Βασίλη Κωστόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΕΣ κ. Χάρη Παπαδόπουλο.
«Η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ αποδέχθηκε τη νέα σύμβαση εργασίας που πρότεινε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, για να προστατεύονται οι έλληνες σκηνοθέτες από τη σημερινή αναρχία των εργασιακών σχέσεων και να εμπεδωθεί η μακρόχρονη συνεργασία όλων μας προς όφελος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και των πολιτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Σκηνοθετών.
Σύμφωνα με τον Χάρη Παπαδόπουλο, πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στη νέα σύμβαση οι αμοιβές των σκηνοθετών αυξήθηκαν σημαντικά έναντι των αμοιβών που ίσχυαν ως τώρα. «Το θεωρούμε σημαντικό γιατί τα νέα ποσά αμοιβών αποτελούν διασφάλιση μιας μίνιμουμ αποζημίωσης για έναν δημιουργό που πλέον εργάζεται κυρίως περιστασιακά. Με αυτόν τον τρόπο, ο δημιουργός θα είναι σε θέση να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όσο εργάζεται για τη δημιουργία ενός έργου».

Αναλυτικότερα, η εν λόγω σύμβαση «δεσμεύει τον τηλεοπτικό παραγωγό ως προς τις αμοιβές του σκηνοθέτη στον προϋπολογισμό έργου που θα καταθέτει προς έγκριση στη Δημόσια Τηλεόραση. Συγχρόνως αναβαθμίζει τον ρόλο του ίδιου του παραγωγού, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να επιλέγει αξιοκρατικά τους καταλληλότερους σκηνοθέτες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της πρότασής του».

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το τελικό κείμενο της απόφασης του ΔΣ της ΕΡΤ για την υπογραφή της σύμβασης: «Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου με αρ. πρωτ. 930/22.06.2018, την προφορική εισήγηση της κυρίας Σουλτανιά, που χειρίστηκε το σχέδιο της σύμβασης για το νομικό μέρος, αποφασίζει και εγκρίνει την κατάρτιση σύμβασης με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και την επέκτασή της σε σκηνοθέτες που δεν αποτελούν μέλη της, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην εν λόγω εισήγηση…».

Ολα τα παραπάνω βέβαια, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, πάντα ακούγονται πολύ όμορφα στις αρχικές ανακοινώσεις. Στην πράξη όμως, όπως έχει κατά καιρούς αποδειχθεί, τα πράγματα αλλάζουν ριζικά και τη σκυτάλη παίρνουν η γκρίνια, η διαμαρτυρία και η καταπάτηση όλων όσα έχουν συμφωνηθεί. Ευχής έργον λοιπόν αυτή η σύμβαση να αποτελέσει βάση για μια ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης ΕΡΤ και ΕΕΣ και όχι μια αναβάθμιση που στηρίζεται στο θεαθήναι.

HeliosPlus