Κραυγή αγωνίας από τους μουσικούς της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής! Το σύνολο χάνεται αβοήθητο, όπως επισημαίνουν, καθώς τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ζωτικά θεσμικά προβλήματα με αποτέλεσμα οι ίδιοι να έχουν περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Κι ολ΄αυτά, ενώ η Ορχήστρα διαγράφει λαμπρή πορεία στο εξωτερικό με το διεθνές της όνομα («Armonia Atenea») υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την επόμενη σεζόν αναμένεται να εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ της Πεντηκοστής στο Σάλτσμπουργκ, στο Μόναχο, στο Theater an der Wien, στη φημισμένη αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας κ.α.
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με την οποία προχωρά νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ενταχθεί η Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους μουσικούς καθώς εκτιμούν ότι, παρά τις καλές προθέσεις, τα πράγματα κινούνται με ρυθμούς χελώνας τη στιγμή που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικό πρόβλημα επιβίωσης και τα περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί. Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας τη διαμεσολάβησή του.

Χωρίς Δ.Σ


Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Καμεράτα λειτουργεί χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο καθώς το 2015 το σύνολο των μελών του Δ.Σ του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος, της διοίκησης της ορχήστρας δηλαδή, παραιτήθηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει διορισθεί νέο ούτε από την παρούσα ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο διαχειριστικός έλεγχος που άρχισε προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος των χρεών της ορχήστρας ώστε να εξασφαλισθεί το απαιτούμενο ποσό προκειμένου να οριστεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο σταμάτησε. Παρόλ΄αυτά, χάρη στην προσπάθεια των μουσικών και του Γιώργου Πέτρου η ορχήστρα συνεχίζει τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Ετσι _ σημειώνουν οι μουσικοί_ έχει δημιουργηθεί το παράδοξο, η μία και μοναδική ελληνική ορχήστρα που διαπρέπει διεθνώς να είναι στην πατρίδα της ο φτωχός συγγενής σε σχέση με τα άλλα κρατικά μουσικά σύνολο».

Τα προβλήματα που συσσωρεύθηκαν από το 2012, οπότε έληξε η τελευταία ιδιωτική χορηγία, και μέχρι σήμερα, κατέστησαν τη λειτουργία της ορχήστρας προβληματική. Η απουσία Δ.Σ έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της οποιασδήποτε κρατικής και ιδιωτικής επιχορήγησης και όχι μόνο. «Αναλυτικά αναφέρουμε ότι από τον Απρίλιο του 2015 λόγω της μη καταβολής εκ μέρους της ορχήστρας των ασφαλιστικών εισφορών των μουσικών της, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη εμείς και τα παιδιά μας. Το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων μισθών δεν έχουν καταβληθεί εξαθλιώνοντάς μας και φέρνοντάς μας πολλές φορές στη θέση να μην μπορούμε να μεταβούμε ούτε στον χώρο εργασίας μας λόγω έλλειψης χρημάτων…» σημειώνουν οι μουσικοί.