Σαν καλοκουρδισμένες μηχανές τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και οι διαδικτυακές πλατφόρμες ψυχαγωγίας, που διαρκώς κερδίζουν έδαφος, εφοδιάζουν την αγορά με νέα σίριαλ. Ετσι, με τις υψηλής ποιότητας παραγωγές τους διαμορφώνουν το τοπίο της σύγχρονης ψυχαγωγίας αλλά και της ψυχαγωγίας του μέλλοντος, έναν κόσμο στον οποίο η μικρή οθόνη αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητές της με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες του κινηματογράφου καθώς και σταρ του Χόλιγουντ χτίζουν μια δεύτερη, εξίσου σημαντική με την πρώτη (αν όχι σημαντικότερη για ορισμένους εξ αυτών), καριέρα στην τηλεόραση. Και το κοινό τούς ακολουθεί, με σειρές όπως τα «Game of thrones», «Walking dead», «Orange is the new black», «Hannibal», «Veep», «Modern family» κ.ά. να κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Ο ήδη σκληρός ανταγωνισμός αναμένεται να γίνει ακόμη πιο άγριος τους επόμενους μήνες καθώς μέσα στην τηλεοπτική περίοδο 2015 – 2016 τα κανάλια και οι εταιρείες παραγωγής θα ρίξουν στην αγορά δεκάδες νέες φιλόδοξες σειρές για όλα τα γούστα. Παρουσιάζουμε επιλεκτικά τις σημαντικότερες από αυτές σε ένα τρίπτυχο αφιέρωμα που θα φιλοξενηθεί στο «Βήμα» τις επόμενες εβδομάδες, ξεκινώντας σήμερα με τις κωμωδίες. Θα ακολουθήσουν οι δραματικές περιπέτειες και στη συνέχεια οι σειρές φαντασίας.
Η επιστροφή του Κέρμιτ


Πρόκειται για την πλέον συζητημένη σειρά της νέας περιόδου. Το λαοφιλές «Muppet show», που είχε ρίξει (τηλεοπτική) αυλαία το 1981, επιστρέφει με νέες περιπέτειες. Σεναριογράφος θα είναι ο δημιουργός του σίριαλ «The Big Bang Theory» Μπιλ Πράντι, ο οποίος θα υπογράφει και την παραγωγή μαζί με τον Μπομπ Κάσελ (του «Anger Management»). Ομως ο βάτραχος Κέρμιτ, η γουρουνίτσα Μις Πίγκι και η παρέα τους, αν ισχύουν όσα έχουν γραφτεί ως σήμερα, δεν θα παρουσιάζουν ένα σόου με μουσική, τραγούδι, σύντομα νούμερα και καλεσμένους, όπως έκαναν στις παλαιότερες εμφανίσεις τους, αλλά ένα mockumentary, όπως αποκαλείται το είδος όπου η μυθοπλασία παρουσιάζεται σχεδόν ως πραγματικότητα, ως ντοκιμαντέρ-ριάλιτι και με αυτόν τον τρόπο παρωδείται. Απομένει να δούμε αν η νέα αυτή εκδοχή θα αρέσει όσο άρεσε η παλιά. Από το ABC.
Ερως ανίκατε!


Από μερικούς έρωτες δεν μπορούμε να ξεφύγουμε ποτέ. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την ηρωίδα του «Crazy ex-girlfriend», της νέας σειράς του CW. Στη θεότρελη, όπως υπόσχεται το διαφημιστικό τρέιλερ, μουσική κωμωδία (γιατί έχει και πολύ τραγούδι η παραγωγή) μια γυναίκα συναντά έπειτα από πολλά χρόνια το αγόρι που είχε αγαπήσει με πάθος στα νιάτα της και αποφασίζει αυτή τη φορά να κάνει τη σχέση να δουλέψει. Μόνο που το αντικείμενο του πόθου της δεν μοιάζει να τρέφει για αυτήν αντίστοιχα συναισθήματα.
Την παραγωγή υπογράφουν η Αλιν Μπρος Μακ Κένα που είχε γράψει το «Ο διάβολος φορούσε Πράντα» και ο Μαρκ Γουέμπ, σκηνοθέτης του «(500) days of summer». Πρωταγωνιστεί η πληθωρική κωμικός Ρέιτσελ Μπλουμ, η οποία βάζει το χεράκι της και στο γράψιμο του σεναρίου.
Πάτερ, αμάρτησα


Η τιμημένη με βραβείο ΕΜΜΥ για την ερμηνεία της στο σίριαλ «The good wife» Μάρθα Πλίμπτον είναι η μαμά. Ο Τζέι Ρ. Φέργκιουσον των «Mad Men» είναι ο μπαμπάς. Ο Νόα Γκάλβιν είναι ο δεκατετράχρονος γιος τους, ο οποίος μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να κάνει σεξ με κορίτσι αποφασίζει πως είναι γκέι και το ανακοινώνει στους πιστούς καθολικούς γονείς του και στον περίγυρό τους (μια ομάδα ανθρώπων που δεν απουσιάζουν ποτέ από την κυριακάτικη λειτουργία) με σπαρταριστά αποτελέσματα.
Αφθονη διασκέδαση υπόσχεται το «The Real O’Neals» του ABC. Η σειρά έχει πάντως προκαλέσει συζητήσεις προτού καν ξεκινήσει να προβάλλεται. Διάφορες προσκείμενες στην Εκκλησία οργανώσεις βγήκαν για να καταγγείλουν «ένα βλάσφημο και προσβλητικό για τους πιστούς σίριαλ» και να ζητήσουν από το κανάλι να το αποσύρει. Οι σκοταδιστικές φωνές τους δεν εισακούστηκαν.
Μάθε τέχνη και άσε την


Ο Ρομπ Λόου, που μετά το «Parks and recreation» είχε παίξει στην τηλεόραση κυρίως guest ρόλους, επιστρέφει ως πρωταγωνιστής. Για να υποδυθεί, στο «The Grinder» του FOX, έναν ηθοποιό που γίνεται διάσημος ερμηνεύοντας τον δικηγόρο σε μια επιτυχημένη σειρά επί οκτώ ολόκληρα χρόνια. Οταν το σόου ολοκληρώνει την προβολή του, ο ήρωάς μας αποφασίζει να γυρίσει στο πατρικό του και να ασχοληθεί με το (πραγματικό) δικηγορικό γραφείο της οικογένειάς του, χωρίς να έχει κανένα από τα τυπικά προσόντα, ή μάλλον με μοναδικό προσόν τη θητεία του στη μικρή οθόνη.
Του παιδιού σου το παιδί


Ο Τζον Στάμος είναι ένας playboy που ζει με ένταση. Αυτό όχι μόνο στην πραγματική ζωή του, αλλά και στο σίριαλ «Grandfathered». Μόνο που αν στη ζωή κάνει ό,τι μπορεί για να δικαιολογήσει τον τίτλο (τις προάλλες συνελήφθη καθώς οδηγούσε το πολυτελές αυτοκίνητό του μεθυσμένος), στο σίριαλ όπου πρωταγωνιστεί οι εξελίξεις δεν είναι υπέρ του: Μια όμορφη ημέρα εμφανίζεται μπροστά του ένας νεαρός που του αποκαλύπτει πως είναι ο άγνωστος γιος του (τον ερμηνεύει ο Τζος Πεκ) και, επιπλέον, του συστήνει το άγνωστο εγγόνι του. Στο FOX.
Για γέλια και για κλάματα


Η Εύα Λονγκόρια των «Νοικοκυρών σε απόγνωση» σε μια ακόμη προσπάθεια να συνεχίσει τη μάλλον τελματωμένη μετά το τέλος του σίριαλ που την έκανε διάσημη καριέρα της υπογράφει την παραγωγή και πρωταγωνιστεί στη νέα σειρά του NBC «Hot and Bothered». Πρόκειται για παρωδία των σαπουνόπερων της Λατινικής Αμερικής ή, αλλιώς, όπως τη διαφημίζει το κανάλι, «κωμωδία για τα δράματα πίσω από τα δράματα». Μπορεί και να είναι αστείο.
Ο θάνατος τους πάει πολύ


Σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο Ράιαν Μέρφι είναι ο άνθρωπος πίσω από μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες όπως τα «Nip/Tuck», «Glee» και «American Horror Story». Παραγωγές που φαίνεται τώρα να «παντρεύει» με τον δικό του θεοπάλαβο τρόπο για τη δημιουργία μιας σειράς που θα τα έχει όλα: και αγωνία και τρόμο και γέλιο και δράμα και σάτιρα. Κυρίως σάτιρα. Το «Scream Queens», που θα προβάλλεται στο FOX από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα είναι μια παρωδία των ταινιών και των σειρών τρόμου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Εμα Ρόμπερτς (Μάντισον Μοντγκόμερι στο «Coven» και Μάγκι Εσμεράλντα στο «Freak show» του «American Horror Story»). Δίπλα της η Τζέιμι Λι Κέρτις (που έχει παράδοση και στις ταινίες τρόμου και στις παρωδίες τους) αλλά και η καλλίφωνη Λέα Μισέλ (του «Glee»).
Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε


Νταϊάν Γουίστ, Τζέιμς Μπρολίν, Κόλιν Χανκς (γιος του Τομ Χανκς), Μπέτσι Μπαρντ (η θαυμάσια Μαρί του «Breaking bad») και πολλοί άλλοι ηθοποιοί θα διηγούνται καθένας την ίδια ιστορία με τα δικά του λόγια, φιλτραρισμένη από τη δική του οπτική. Στο «Life in Pieces» (CBS) το «μωσαϊκό» θα συμπληρώνεται μέσα από διαφορετικές διηγήσεις. Θέμα, η ενίοτε παλαβή καθημερινότητα μιας (όχι και τόσο) αγαπημένης οικογένειας. Τα γυρίσματα θα είναι μονοκάμερα.
Η περίπτωση του Γούντι
Κωμωδία, αισθηματική κομεντί, κοινωνικό σχόλιο… Οπως και αν τελικά τη χαρακτηρίσουν, η πρώτη σειρά που σκηνοθετεί ο Γούντι Αλεν για την τηλεόραση (τα γυρίσματα γίνονται με απόλυτη μυστικότητα) για τον ίδιο είναι «συμπαντική ντροπή».
Οι δηλώσεις του διάσημου σκηνοθέτη, σύμφωνα με τις οποίες έχει μετανιώσει για το «ναι» που είπε στην Amazon.com όταν η εταιρεία τού πρότεινε να γράψει και να σκηνοθετήσει κάτι, ό,τι θέλει, έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και θα αποτελέσουν πιθανώς την καλύτερη διαφήμιση όταν η σειρά θα αρχίσει να προβάλλεται μέσα στο 2016.
Απομένει να δούμε αν ο δημιουργός έχει πράγματι δίκιο όταν χαρακτηρίζει την εμπλοκή του στο τηλεοπτικό σύμπαν «καταστροφικό σφάλμα». Μπορεί και να τα παραλέει. Μακάρι να τα παραλέει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ