Ο γνωστός δημοσιογράφος επέστρεψε στο Mega με μια εκπομπή διαφορετική από αυτές παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια. Αν και τον είχαμε συνηθίσει να ασχολείται με θέματα υγείας, τώρα αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωή και όλες τις παραμέτρους της οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα και τις δυσκολίες. Για μερικές εβδομάδες ακόμη αλλά και την επόμενη σεζόν ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης θα παρουσιάζει κάθε Σάββατο στις 17.30 την εκπομπή «My life». Για αυτήν και όχι μόνο μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής».

Τι θέλετε να κάνετε μέσα από την εκπομπή «My life»;
«Αυτό που θέλω και προσπαθώ μέσα από την εκπομπή είναι να βάλω τη ζωή μας στο επίκεντρο, όπως δηλώνει και ο τίτλος. Ουσιαστικά πρόκειται για τη ζωή σου, για τη ζωή μου, για τις ζωές μας. Αλλά αυτό που επιδιώκουμε είναι να δούμε την ουσία της ζωής μας».
Ποιο κομμάτι ακριβώς προσεγγίζετε;
«Ολα τα κομμάτια της. Θέλουμε να δούμε τις στιγμές του καθενός. Πώς συνθέτουν ένα 24ωρο. Μόλις ολοκληρωθεί μένει να δει ο καθένας μικρές υπενθυμίσεις ώστε να μπορεί να ζήσει καλύτερα. Από το τι τρώω, πόσο κοιμήθηκα, ποιον πλήγωσα δίπλα μου, αν είπα σκληρά λόγια που δεν έπρεπε, αν συμπεριφέρθηκα με αλληλεγγύη. Μικρά ερωτηματικά που γίνονται θέμα και στη συνέχεια μεγεθύνονται. Θέλουμε να εστιάσουμε στην ουσία των πραγμάτων και όχι υπό το πρίσμα της αγοράς, τι θα αγοράσω και πόσο κοστίζει. Νομίζω ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Το διαπιστώνω και στις παρέες όταν συζητάμε και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας έφερε ως εδώ. Αυτό βοηθάει στο να επαναπροσδιοριστούμε και να θέσουμε στόχους. Εμείς στην εκπομπή προσπαθούμε να εντοπίσουμε ανθρώπους οι οποίοι αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά προβλήματα και κατάφεραν να βγουν νικητές και να τα ξεπεράσουν. Η ουσία είναι αυτό, να νικάμε την κάθε στιγμή με απλά και ουσιαστικά πράγματα».
Περιγράφετε κάτι που δεν είναι όμως κομμάτι της τηλεόρασης, η οποία εδώ και χρόνια «πουλάει» ψευδαίσθηση…
«Δεν είμαι θεατής της τηλεόρασης. Εχω περιορίσει πάρα πολύ τον χρόνο που βλέπω. Το ξέρω ότι ακούγεται παράλογο και ότι κάποιος μπορεί να γυρίσει και να πει «μα καλά, εσύ που δουλεύεις στην τηλεόραση δηλώνεις ότι δεν βλέπεις τηλεόραση;». Δεν βλέπω όμως γιατί δεν θέλω να επηρεάζομαι από τους άλλους αλλά κυρίως γιατί έχω περάσει πάρα πολλές ώρες της ζωής μου μπροστά από οθόνες. Οθόνες τηλεόρασης, μοντάζ, οθόνες υπολογιστών. Δεν θέλω την οθόνη στη ζωή μου, την έχω στη δουλειά μου και φτάνει».
Η τηλεόραση θα απασχολήσει την εκπομπή σας;
«Ναι, δεν έχω τέτοια ταμπού. Ηδη σκεφτόμαστε να κάνουμε θέματα για την online και την offline ζωή. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε την online ζωή. Νιώθουμε μισή χαρά αν δεν μοιραστούμε κάτι στο Facebook. Ενα γεγονός το χαιρόμαστε ολοκληρωτικά αν ποστάρουμε και τη φωτογραφία. Αλλιώς νιώθουμε μισή χαρά για το γεγονός. Κανονική ζωή είναι το άλλο κομμάτι, το οποίο έχουμε ξεχάσει να ζούμε. Θα πρέπει να τη θίξουμε ως μέσο το οποίο δεν σου επιτρέπει να κινηθείς. Κατανοώ ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι παρακολουθούν πολλές ώρες την ημέρα. Κατανοώ ότι είναι παρηγοριά και συντροφιά και έχει πολλά θετικά στοιχεία. Θεωρώ ότι είναι μέσο ωφέλιμο σε περιόδους κρίσης γιατί συχνά κρατά συντροφιά. Ομως σε καθηλώνει στον καναπέ και διαρρηγνύονται οι σχέσεις γιατί δεν μιλάς, δεν επικοινωνείς, δεν μπορείς να κάνεις γυμναστική».
Για αυτούς που ασχολούνται με την τηλεόραση θα μιλήσετε; Δεν έχουν αλλοτριωθεί άνθρωποι από την κάμερα και τη λάμψη με αποτέλεσμα να βλέπουμε πρωτόγνωρες συμπεριφορές;
«Το τανγκό θέλει δύο. Δεν υπάρχουν μόνο κίνδυνοι για τους απέξω. Δεν θα το κρίνω όμως γιατί δεν το έκανα αυτό. Υπηρετώ αυτό το αντικείμενο και ποτέ δεν το έκανα αυτό. Δεν θα γίνω καρικατούρα, ούτε θα μπω σε μια διαδικασία να προβάλλω τον εαυτό μου για να κάνω τηλεθεάσεις. Ξέρω ότι το ξεκατίνιασμα πουλάει πολύ στην τηλεόραση, αν όμως δεν το έχεις ως άνθρωπος, ως προσωπικότητα και ως χαρακτήρας δεν θα το κάνεις ούτε στην τηλεόραση».
Γιατί άργησε να αρχίσει η εκπομπή σας τόσο πολύ;
«Ηταν έξω από τον δικό μου έλεγχο. Επέστρεψα όταν μου το ζήτησαν και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Για την καθυστέρηση δεν μπορώ να απαντήσω εγώ».
Ηταν μια ιδέα που προέκυψε τώρα ή την είχατε εδώ και καιρό;
«Ηταν κάτι το οποίο είχα στο μυαλό μου και άρχισα να επεξεργάζομαι μετά τα Χριστούγεννα και με την προοπτική ότι θα ξεκινούσε κάποια στιγμή. Θα προβάλλεται ως τα μέσα Ιουλίου με έξι επεισόδια και έχει την προοπτική να συνεχίσει και την επόμενη σεζόν».
Ποια είναι η πρώτη σας αίσθηση τώρα που άρχισε να προβάλλεται;
«Είναι πολύ νωρίς να βγάλεις συμπέρασμα. Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εκπομπές για να βγάλεις συμπέρασμα. Λόγω συγκυρίας πιστεύω ότι ο κόσμος ότι θα το αγκαλιάσει. Ξεκίνησε στο τέλος της σεζόν, δεν μπορεί να κριθεί εφέτος, αλλά εκτιμώ ότι θα δώσει δείγματα γραφής που θα τη βοηθήσουν να εδραιωθεί τον Σεπτέμβριο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ