«Από καταβολής της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης το βασικό πρόβλημά της ήταν ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της με την πολιτική εξουσία. Προεκλογικά και πολύ σωστά ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί να το αλλάξει. Στις εξαγγελίες του μιλούσε για ΕΡΤ ανεξάρτητη και ανοιχτή στην κοινωνία των πολιτών. Δυστυχώς το μοντέλο που σχεδιάστηκε και έχει μπει σε εφαρμογή για τη νέα ΕΡΤ διατηρεί την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ γυρίζει την πλάτη του στην κοινωνία των πολιτών. Δεν γνωρίζω τους λόγους που προκάλεσαν αυτή τη μεταστροφή» αναφέρει ο κ. Γιώργος Πλειός, ο πρόεδρος του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Δεν σας κρύβω ότι είχα σκεφτεί να πάρω μέρος στη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας για τη στελέχωση του ΔΣ. Κάποια στιγμή όμως είδα να δημοσιοποιούνται διάφορα ονόματα για τη στελέχωση της ΕΡΤ –για τις θέσεις διευθυντού ειδήσεων κ.τ.λ. –χωρίς να διαψεύδονται. Η στελέχωση της εταιρείας είναι δουλειά της διοίκησης. Αν οι αποφάσεις αυτές παίρνονται από αλλού, ποιος ο λόγος να υπάρχει διοικητικό συμβούλιο;»
αναρωτιέται ο κ. Πλειός και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια πραγματικά σύγχρονη και ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όμως φοβούμαι ότι θα τη χάσει».
Ο κ. Πλειός δεν είναι ο μοναδικός που ασκεί έντονη κριτική στις κυβερνητικές επιλογές και μεθοδεύσεις για την ΕΡΤ. Η ανακοίνωση των ονομάτων του κ. Διονύση Τσακνή για τη θέση του προέδρου και του κ. Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προκάλεσε σειρά αρνητικών σχολίων και παρεμβάσεων. Βασικός στόχος ήταν ο κ. Ταγματάρχης, η επιλογή του οποίου ερμηνεύτηκε από πολλούς ως σημάδι επιστροφής σε μια παλιότερη αντίληψη για την ΕΡΤ και τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εργάζονταν ως δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ. Η κυρία Αγλαΐα Κυρίτση, η κυρία Αννέτα Καββαδία και ο κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με κοινή ανακοίνωση όχι μόνο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιλογή του κ. Ταγματάρχη αλλά κάλεσαν επίσης τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά «να ξανασκεφθεί την απόφασή του».

«Είναι τουλάχιστον άστοχο οι επιλογές προσώπων να αποδυναμώνουν ουσιαστικά εν τη γενέσει τους προοπτικές, προσδοκίες και οράματα για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θέλουμε. Η επιλογή προσώπων η επαγγελματική πορεία των οποίων δεν συνάδει προς το όραμα το οποίο έχουμε –και για το οποίο αγωνιστήκαμε –δεν μπορεί να ακυρώνει ή να θολώνει τους στόχους και την προοπτική»
αναφέρουν οι τρεις βουλευτές και προσθέτουν ότι «είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι δεν χτίζεις το καινούργιο με παλιά υλικά».
Στην επιστολή τους οι τρεις δημοσιογράφοι καταγγέλλουν το γεγονός ότι «με κανέναν τρόπο δεν συμμετείχαμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για τη στελέχωση του ΔΣ, πολύ δε περισσότερο δεν είχαμε καμία ανάμειξη στη διαδικασία επιλογής των προσώπων. Η ενημέρωσή μας για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα δυστυχώς περιορίστηκε στις διαρροές στον Τύπο, από τον οποίο μάθαμε και εμείς τις αποφάσεις».
«Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με την κυρία Κυρίτση και στην ερώτηση πώς κρίνει τις αντιδράσεις για τις υπερεξουσίες που δίνει στον εκάστοτε υπουργό Επικρατείας το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ σημειώνει: «Θα μου επιτρέψετε να σταθώ στις αντιδράσεις, οι οποίες ξεκινούν από μια πραγματικά ανόθευτη αγωνία για την ΕΡΤ που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία. Τις συγκεκριμένες αντιδράσεις οφείλουμε να τις ακούσουμε, οφείλουμε να τις συζητήσουμε. Και κυρίως οφείλουμε με την πρακτική μας να μην τις επιβεβαιώσουμε. Οταν ο ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια παγιωμένη κατάσταση και αντίστοιχα εμπεδωμένη κοινωνική αντίληψη, είναι δύσκολο, και σωστά, να πείσεις για τους στόχους και τις προθέσεις σου. Ο στόχος για ανεξάρτητη, πλουραλιστική, ανοιχτή στην κοινωνία ΕΡΤ είναι διακηρυγμένος σε όλους τους τόνους. Οι στόχοι και οι προθέσεις όμως θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Το να μη δικαιώσουμε τις εύλογες και καλοπροαίρετες ανησυχίες είναι και θα είναι ένα διαρκές στοίχημα για το οποίο απαιτείται να πιέζουμε όλοι μας: και οι βουλευτές, και οι εργαζόμενοι, και κυρίως η κοινωνία».
Αντίθετο στην επιλογή Ταγματάρχη εμφανίστηκε και το διευρυμένο σώμα Πολιτικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του οποίου σημείωσαν ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος ανήκει στο λεγόμενο «καθεστωτικό τόξο των ΜΜΕ».
«Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με τον κ. Ταγματάρχη, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο ώσπου να ολοκληρωθεί και το τυπικό μέρος της διαδικασίας τοποθέτησής του, όταν δηλαδή περάσει και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Νίκος Παππάς
Η νέα διοίκηση θα κριθεί στην πορεία

Υπερασπιζόμενος τις επιλογές του ο κ. Παππάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, είπε ότι τα κριτήρια της επιλογής των στελεχών του ΔΣ δεν ήταν κριτήρια «εγγύτητας προς τις αντιλήψεις του κυβερνώντος κόμματος» και πρόσθεσε ότι «θα κριθούν άπαντες» και ότι θα πρέπει να αναμένουμε για να δούμε πώς θα κινηθεί στην πράξη η νέα διοίκηση.
«Το πρώτιστο καθήκον μας είναι να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, να γιατρευτούν οι πληγές, να υπερβούμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα έχει αποθέματα αξιοπιστίας τα οποία υπερβαίνουν τον πολιτικό κύκλο. Εγώ περιμένω από τη νέα ΕΡΤ να κάνει και κριτική στην κυβέρνηση. Δεν θα παρέμβει ο Παππάς για να φύγει ο πρωινός πολιτικός σχολιαστής» διαβεβαίωσε. Το ερώτημα είναι πώς θα αποφύγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος όταν με τις αποφάσεις του κ. Παππά είναι μοιραίο να το ξαναζήσουμε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο τρόπος επιλογής της διοίκησης επαλήθευσε όσους προέβλεπαν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά στη νέα ΕΡΤ, δεδομένου ότι μέσα σε τρεις μόνο ημέρες αξιολόγησαν 153 βιογραφικά, κάνοντας πολλούς να μιλάνε για προειλημμένες αποφάσεις.
Σχετικά με την ένταξη των εργαζομένων στην ΕΡΤ στο ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Παππάς είπε ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν ψυχραιμία σε αυτές τις «οριακές στιγμές της μετάβασης».
Πάντως οι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στο ραδιομέγαρο από την περασμένη Δευτέρα, έστω και συμβολικά. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης οι άνθρωποι που είδαν την ΕΡΤ να κλείνει τον Ιούνιο του 2013 με απόφαση της τότε κυβέρνησης επέστρεψαν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής δηλώνοντας έτοιμοι να αρχίσουν και πάλι να εργάζονται για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δεν έλειψαν βέβαια και υπερβολές όπως τα καυτά δάκρυα της βουλευτού κυρίας Ραχήλ Μακρή κατά την είσοδό της στο κτίριο της ΕΡΤ. Η κυρία Μακρή ωστόσο δεν έχασε την ευκαιρία, την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον ΣΚΑΪ να επιτεθεί εναντίον όλων, ανεξαιρέτως, των δημοσιογράφων χαρακτηρίζοντάς τους «υπαλλήλους κυβερνήσεων», εντάσσοντας προφανώς σε αυτούς και τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ