Η διαμόρφωση της ειδησεογραφίας περνά πια και στα χέρια των πολιτών μέσα από την καινοτόμο πλατφόρμα iTag του MEGA, μέσα από την οποία μπορούν να κοινοποιούν βίντεο, φωτογραφίες, προσωπικές μαρτυρίες ή και να καταγράφουν οτιδήποτε κρίνουν πως μπορεί να ενδιαφέρει και να ευαισθητοποιήσει. Οπως γίνεται ήδη στα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα, οι πολίτες θα βάζουν τη δική τους υπογραφή στα μεγάλα και έκτακτα γεγονότα.
Ακόμη, έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν φαινόμενα και ζητήματα που κρίνουν ότι αξίζει να γίνουν θέμα συζήτησης και προβληματισμού, και –γιατί όχι –«MEGAγεγονός» στο δελτίο ειδήσεων. Με γνώμονα τον σεβασμό της αξιοπρέπειας και της ανωνυμίας όσων ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό, αλλά και την αξιοπιστία της πληροφορίας, η δημοσιογραφική ομάδα του Mega διασταυρώνει τις καταχωρίσεις. Οταν ένα iTag ενσωματωθεί σε ένα θέμα του δελτίου ειδήσεων ή γίνει το ίδιο «MEGAθέμα», ο χρήστης ερωτάται αν θέλει να αναφερθεί το όνομά του και αν επιθυμεί να καταγραφεί και η δική του μαρτυρία.

Εναν νέο κρίκο στην αλυσίδα της ενημέρωσης δημιούργησε το Mega δίνοντας από τις 20 Απριλίου 2015 τον λόγο στους πολίτες μέσα από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα iTag. Με τη βοήθεια του κινητού τους τηλεφώνου, του tablet, μιας φωτογραφικής μηχανής ή βιντεοκάμερας, οι πολίτες μπορούν να καταγράψουν ένα ενδιαφέρον γεγονός ή ένα απρόοπτο της καθημερινότητας, όπως εκείνοι το ζουν και θέλουν να το περιγράψουν και να το μοιραστούν μέσα από την ψηφιακή αυτή εφαρμογή.


«Στην εποχή που ζούμε θα πρέπει να κάνουμε γοργά βήματα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του Διαδικτύου, δημιουργώντας μιαν αμφίδρομη σχέση ανάμεσα σε αυτό και στην τηλεόραση, όπως γίνεται ήδη στα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα»
λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής ειδήσεων του σταθμού κ. Νίκος Στραβελάκης. Με πρωτοπόρο την πλατφόρμα iReport του CNN, τα μεγαλύτερα δίκτυα του πλανήτη έχουν δημιουργήσει κοινότητες άτυπων ρεπόρτερ σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Χάρη σε αυτούς, έχουν έρθει στο φως, για παράδειγμα, βίντεο από τον πρόσφατο θανατηφόρο τραυματισμό 25χρονου Αφρομερικανού από αστυνομικούς στη Βαλτιμόρη.

«Αυτό φυσικά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δουλειά του επαγγελματία δημοσιογράφου ή εικονολήπτη»
ξεκαθαρίζει ο κ. Στραβελάκης, «μας δίνει όμως τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε, αφού διασταυρωθεί δημοσιογραφικά, ένα υλικό που οι πολίτες αποκτούν ως αυτόπτες μάρτυρες σε ένα γεγονός, για παράδειγμα μια φωτιά ή πλημμύρα, μια τρομοκρατική ενέργεια, μια ληστεία τράπεζας». Ως σήμερα τα βίντεο αυτά για το ενημερωτικό πρόγραμμα του Mega αλιεύονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το iTag όμως επιχειρείται η δημιουργία μιας κοινότητας πιστών χρηστών που θα εφοδιάζουν με υλικό από κάθε γωνιά της χώρας μας.
Τα πρώτα μηνύματα από τη λειτουργία της πλατφόρμας είναι ενθαρρυντικά, αφού ήδη υπάρχουν 300 εγγεγραμμένοι χρήστες, έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από 50 βίντεο, φωτογραφίες ή μαρτυρίες πολιτών και οι μοναδικοί επισκέπτες ξεπερνούν τις 15.000. «Τα κατατεθειμένα βίντεο είναι πολύ περισσότερα, όμως όσα αντίκεινται στους όρους χρήσης της πλατφόρμας –μπορεί να είναι δυσφημιστικά, προσβλητικά, να περιλαμβάνουν εικόνες βίας –και όσα δεν έχει καταστεί δυνατό να διασταυρωθούν δεν δημοσιεύονται, ενώ άλλα βρίσκονται στο στάδιο της δημοσιογραφικής έρευνας για το δελτίο ειδήσεων» αναφέρει στο «Βήμα» η αρχισυντάκτρια της πλατφόρμας και του «Mega Γεγονότα» κυρία Κατερίνα Λεβεντογιάννη.
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο λειτουργίας της πλατφόρμας, πέντε iTags έχουν ήδη προβληθεί είτε αυτούσια είτε ενσωματωμένα σε ένα ευρύτερο θέμα του δελτίου ειδήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βίντεο με το φλεγόμενο λεωφορείο του ΟΑΣΑ στην παραλιακή, το οποίο έγινε αφορμή για έρευνα που έδειξε ότι πρόκειται για το τρίτο λεωφορείο που τυλίγεται τελευταία στις φλόγες, φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα συντήρησης των αστικών λεωφορείων. Θέμα που αναδείχθηκε από το ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού για δύο ημέρες.
Αντίστοιχα, η μαρτυρία κατοίκου της Ροδόπης για την επικινδυνότητα της ιρλανδικής διάβασης Ιμέρου του ποταμού Λίσσου, η οποία υπέστη μάλιστα ανεπανόρθωτες ζημιές από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, έγινε επίσης θέμα. Συνοδευόταν από βίντεο που δείχνει την προσπάθεια αγρότη να τη διασχίσει προκειμένου να πάει στο χωράφι του, όμως ο γεωργικός ελκυστήρας που οδηγούσε βρέθηκε στο κενό. Επίσης, βίντεο και φωτογραφίες από την κατηγορία «Το εκρηκτικό πρόβλημα της μετανάστευσης» έχουν ενσωματωθεί στα σχετικά θέματα του δελτίου.
Η πλατφόρμα ανταποκρίνεται σε μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων, ενώ σε κάθε μεγάλο θέμα επικαιρότητας θα ανοίγει και μια νέα θεματική. «Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τα δικά μας κριτήρια, θέλουμε αυτό που κρίνει ο τηλεθεατής ως ενδιαφέρον να το μοιραστεί μαζί μας, διευρύνοντας έτσι και τους δικούς μας ορίζοντες. Δεν βάζουμε όρια στις ιδέες των τηλεθεατών» επισημαίνει ο κ. Στραβελάκης. Στα άμεσα σχέδια του Μεγάλου Καναλιού είναι και το λανσάρισμα της σχετικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που αναμένεται να διευκολύνει έτι περαιτέρω την επικοινωνία με τους πολίτες.