Με δραματικά αργούς ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες στη ΝΕΡΙΤ, με αποτέλεσμα ανώτατα στελέχη της να σημειώνουν ότι η σεζόν 2014-2015 είναι «μια χαμένη σεζόν». Οι διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού υπολογίζεται ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε στον πρόεδρο της εταιρείας κ. Πέτρο Μάη –τον τρίτο κατά σειρά πρόεδρο της εταιρείας μέσα σε έναν χρόνο –το πόρισμα της επιτροπής για τη… φυσιογνωμία των δύο καναλιών που θα εκπέμπει η ΝΕΡΙΤ.
Την ίδια στιγμή οι πολίτες καλούνται να χρηματοδοτούν τη ΝΕΡΙΤ με ποσό διπλάσιο των αναγκών της και το 50% του ανταποδοτικού τέλους να διοχετεύεται σε άλλους σκοπούς, τους οποίους ουδείς γνωρίζει, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ως σήμερα κανένα στοιχείο για αυτό. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ακόμη «σιωπηλό» φόρο τον οποίο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, ο οποίος ούτε καν προσμετρείται στους δυσβάσταχτους φόρους που πληρώνουν ήδη.

Οταν ο κ. Μάης ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Τηλεόρασης που εργάζονταν στη ΝΕΡΙΤ ήταν 857 και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τόσο της ΝΕΡΙΤ όσο και της εκκαθάρισης. Οι διαγωνισμοί για το προσωπικό που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή είναι δύο: ένας μέσω του ΑΣΕΠ και ένας άλλος ο οποίος γίνεται από την ίδια τη ΝΕΡΙΤ. Οταν ολοκληρωθούν και οι δύο, η ΝΕΡΙΤ θα έχει συνολικά 618 εργαζομένους. Και από τους δύο διαγωνισμούς ως τώρα έχουν προσληφθεί 210 άτομα και πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των 59, τα άτομα αυτά θα ανέρχονται σε 270.

Γεφύρι της Αρτας η στελέχωση
Ο κ. Μάης σημειώνει ότι ευελπιστεί μέσα στον Δεκέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων μέσω του ΑΣΕΠ και θα υπολείπονται οι προσληφθέντες μέσω του διαγωνισμού που «τρέχει» η ΝΕΡΙΤ. Ο κ. Μάης αναγνωρίζει το γεγονός ότι ο διαγωνισμός αυτός έχει δεχθεί έντονη κριτική όσον αφορά το αδιάβλητο, αλλά, όπως διαβεβαιώνει, δεν του ασκήθηκε κανενός είδους πίεση για την πρόσληψη του ενός ή του άλλου εργαζομένου. «Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι κανείς δεν με έχει ενοχλήσει με πιέσεις και οι άνθρωποι που «τρέχουν» τον διαγωνισμό μού μεταφέρουν την ίδια ατμόσφαιρα». Ο κ. Μάης αποδίδει τις καθυστερήσεις στο γεγονός ότι ο διαγωνισμός έχει διαβληθεί από «αντιτιθέμενες ομάδες συμφερόντων και αντιμετωπίζουμε δυσκολία στην εξεύρεση αξιολογητών», λέει.
Οπως τονίζει, εξαιτίας όλων αυτών η ολοκλήρωση του διαγωνισμού που διενεργείται από τη ΝΕΡΙΤ θα έχει αρκετά μεγάλη καθυστέρηση. «Πιστεύω ότι δεν θα έχει προλάβει να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα τέλη Μαρτίου» σημειώνει.
Ο κ. Μάης λέει ότι οι προτεραιότητες που έθεσε όταν ανέλαβε το τιμόνι της ΝΕΡΙΤ ήταν η στελέχωση της εταιρείας και η ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά οι διαδικασίες που έχουν οριστεί είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ολοκλήρωση.

Θα ξαναδούμε το πρόγραμμα της… ΕΡΤ
Ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ αναφέρει ότι έχει ήδη καταρτιστεί ένα στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2014-2018, ενώ αυτή τη στιγμή συντάσσεται ένα ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο ως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο να υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο.

«Το επιχειρησιακό σχέδιο εξειδίκευσε και τη φυσιογνωμία των δύο καναλιών»
λέει ο κ. Μάης και εξηγεί ότι το ένα θα έχει χαρακτήρα κυρίως ενημερωτικό – ψυχαγωγικό και το άλλο αθλητικό και περιφερειακό κυρίως περιεχόμενο. Οι ζώνες του δεύτερου καναλιού θα γεμίσουν προς το παρόν με… αρχειακό υλικό. «Επειδή εμείς πρέπει να ακολουθούμε τη διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος και σήμερα να ανακοινώναμε την πρόσκληση αυτή, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πρόγραμμα πριν περάσουν ένας-δύο μήνες. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δυστυχώς η σεζόν 2014-2015 πρακτικά είναι μια χαμένη σεζόν» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά τις λειτουργίες μέσα στη ΝΕΡΙΤ, οι άσκοπες διενέξεις που κυριαρχούσαν στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας τελικά την έβλαψαν και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Τσακωνόμασταν και δεν υπήρχε γήπεδο ούτε και παίκτες».
Στην επισήμανση της δραματικά χαμηλής τηλεθέασης της ΝΕΡΙΤ ο κ. Μάης τονίζει ότι δεν θα μπορούσε κανείς κάτω από τις παρούσες συνθήκες να αναμένει μεγαλύτερη τηλεθέαση. «Προσπαθούμε να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, με βάση μια μέθοδο. Τώρα θα χαθεί χρόνος πάλι με τις εκλογές, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα του καναλιού να πάει πίσω. Είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει» λέει.
Στην ερώτηση αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι η καρέκλα στην οποία κάθεται έχει τον τελευταίο καιρό πολύ συχνά αποδειχθεί… ηλεκτρική, ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ απαντά: «Θα προσπαθήσω όλο το διάστημα που θα βρίσκομαι εδώ να τιμήσω αυτούς που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και μου πρότειναν να αναλάβω τη θέση που ανέλαβα».
Οσο για το όραμά του για μια λειτουργική ΝΕΡΙΤ, ο κ. Μάης λέει ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλει να παρέχει στους πολίτες αντικειμενική και πολυφωνική ενημέρωση και να προάγει τον πολιτισμό.
Στην ερώτηση κατά πόσον είναι σε θέση η ΝΕΡΙΤ να προσφέρει αντικειμενική και πολυφωνική ενημέρωση, και μάλιστα μέσα στην προεκλογική περίοδο στην οποία άτυπα έχουμε ήδη μπει, ο κ. Μάης τονίζει ότι η ΝΕΡΙΤ είναι έτοιμη «αλλά χρειάζονται δύο για ένα τανγκό. Θα πρέπει να θέλουν και οι άλλοι. Εμείς, όπως έχουμε υποχρέωση, καλούμε τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων, θα πρέπει όμως να υπάρξει και ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή».
Στα θετικά όσων έχουν γίνει μέχρι στιγμής στη ΝΕΡΙΤ ο κ. Μάης προσμετρεί το γεγονός ότι η ΝΕΡΙΤ έγινε αποδεκτή ως μέλος της EBU, καθώς και το ότι εξασφάλισε τη μετάδοση των αγώνων του Champions League αντί 3 εκατ. τον χρόνο. «Στο ραδιόφωνο λειτουργεί το Γ’ Πρόγραμμα, λειτουργήσαμε τον Κόσμο, θα βγει στον αέρα το Β’ Πρόγραμμα στις 15 Δεκεμβρίου, στην αρχή με play list. Γίνονται πράγματα» σημειώνει.
Στην επισήμανση ότι είναι παράλογο να πληρώνουν οι πολίτες κανονικά το ανταποδοτικό τέλος από την 1η Ιανουαρίου του 2014, να μπαίνουμε στο 2015 και ακόμη το «μαγαζί» να στήνεται, ο κ. Μάης διερωτάται: «Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Να μην κάνουμε τίποτε ή να δώσουμε τη μάχη; Εγώ επέλεξα να δώσουμε τη μάχη. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα φύγουμε. Γίνονται προσπάθειες σε πολλά μέτωπα, λάθη θα γίνουν ή και έχουν γίνει. Προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και να γίνουμε καλύτεροι».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ