Δεκατρείς µήνες µετά το κλείσιµο της ΕΡΤ ο νέος φορέας δεν έχει ακόµη να επιδείξει ολοκληρωµένο πρόγραµµα, δεν έχει στελεχωθεί µε µόνιµο προσωπικό και δεν έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση οργανογράµµατος και επιχειρησιακού σχεδίου, παρά το γεγονός ότι οι έλληνες φορολογούµενοι πληρώνουν κανονικά το ανταποδοτικό τέλος από 1ης Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης διαβεβαιώνει ότι το αργότερο μέσα στον επόμενο μήνα οι εκκρεμότητες αυτές θα έχουν επιλυθεί και ότι ο νέος φορέας θα είναι έτοιμος να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, θα έχει ολοκληρώσει το οργανόγραμμα και θα έχει στελεχωθεί με το δικό του προσωπικό.
Στην ερώτηση πώς είναι δυνατόν τόσους μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ να μην έχουν ακόμη περαιωθεί οι διαδικασίες στελέχωσης του νέου φορέα ο κ. Μακρυδημήτρης επισημαίνει: «Υπό τη στενή έννοια του δικού της προσωπικού η ΝΕΡΙΤ διαθέτει περίπου 30 άτομα συν 224 οι οποίοι έχουν έρθει εκ του ΑΣΕΠ. Εχουν γίνει προκηρύξεις για 132 δημοσιογράφους, εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για περίπου 30 από αυτούς, ενώ εκκρεμεί για περίπου άλλους 100 δημοσιογράφους και βεβαίως έχει υπάρξει προκήρυξη για 224 εργαζομένους καλλιτεχνικών ειδικοτήτων. Γι’ αυτούς η διαδικασία είναι λίγο πιο αργή, δεδομένου ότι η προκήρυξη προβλέπει μια αυστηρή διαδικασία τριών σταδίων ελέγχου τυπικών προσόντων, αξιολόγηση του φακέλου και προσωπική συνέντευξη και στη συνέχεια απόφαση του ΔΣ». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μακρυδημήτρης βρίσκεται στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μόλις από τον περασμένο Μάιο.

Οι προσλήψεις
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, όταν και εφόσον αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν, η ΝΕΡΙΤ θα διαθέτει συνολικά 650 εργαζομένους, ωστόσο τονίζει ότι ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για το έργο που καλείται να παράξει μια δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Η εκτίμησή μου είναι ότι ένα σύνολο προσωπικού 650 ατόμων για τη ΝΕΡΙΤ είναι μάλλον λίγο, δεδομένου του έργου που θα κληθούν να παράξουν, δηλαδή να λειτουργήσουν δύο κανάλια εθνικής εμβέλειας, ένα δορυφορικό και 4-5 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Βέβαια δεν πιστεύω ότι ένας οργανισμός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να έχει το προσωπικό που είχε η ΕΡΤ, η μισθοδοσία της οποίας απορροφούσε το 46% του προϋπολογισμού, ενώ όσον αφορά τη ΝΕΡΙΤ η μισθοδοσία θα απορροφά το 15%-20% του συνολικού προϋπολογισμού» τονίζει.
Σχετικά με την έντονη κριτική και τις αντιδράσεις που διατυπώνονται στα μέσα ενημέρωσης για τη ρήτρα του 20%, την οποία πολλοί εκλαμβάνουν ως άλλη μία «πατέντα» για προσλήψεις και βολέματα ημετέρων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ αναφέρει ότι πρόκειται για παρεξήγηση, ωστόσο επισημαίνει ότι «την προκήρυξη δεν την έκανα εγώ». Συμπληρώνει πάντως ότι «η ρήτρα του 20%, αν τη διαβάσετε σωστά, θέλει κατά βάση ανθρώπους με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, έστω και με μικρή πείρα, και όχι το αντίστροφο. Κατ’ επιείκεια και μόνο στη διαδικασία των 59 δημοσιογράφων κρίναμε ότι στο 20% μπορούν να συμπεριληφθούν και δημοσιογράφοι που δεν έχουν πολλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα αλλά έχουν μεγάλη πείρα. Μόνο σε 4-5 περιπτώσεις περάσαμε στο δεύτερο στάδιο και μερικούς τέτοιους ανθρώπους. Επιτρέψαμε μια διευρυμένη ερμηνεία ώστε να υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλη πείρα και ουσιαστικά προσόντα, χωρίς αυξημένα τυπικά προσόντα. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα πρόσληψης 26 δημοσιογράφων εκ του 20%. Θα εξαρτηθεί από το τι βαθμό θα έχουν τελικά».
Ο κ. Μακρυδημήτρης σημειώνει ότι κατανοεί την όποια δυσπιστία σχετικά με τις διαδικασίες αυτές. «Υπάρχει στη χώρα μας παράδοση δυσπιστίας, όπως υπάρχει και παράδοση του πελατειακού κράτους. Στις ώριμες δημοκρατίες οι πελατειακές σχέσεις φθίνουν και παρακμάζουν. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της ωρίμασης ώστε να έχει αποβάλει τελείως την πελατειακή πρακτική. Στον οργανισμό αυτόν και στο μέτρο που εγώ ασκώ τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω τον ισχυρισμό ότι είναι μακριά από εμένα αυτές οι αντιλήψεις. Πιέσεις ούτε έχω δεχθεί ούτε πρόκειται να δεχθώ. Τηρώ με θρησκευτική ευλάβεια την προκήρυξη» λέει.

Ειδήσεις και ψυχαγωγία
Οσον αφορά το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ ο κ. Μακρυδημήτρης τονίζει ότι αυτό που προβάλλεται έως σήμερα «διαμορφώθηκε εκ των ενόντων. Είναι ικανοποιητικό, αλλά δεν έχει τη φιλοσοφία που υπαγορεύει το Σύνταγμα, δηλαδή αντικειμενικότητα και ουδετερότητα στην ενημέρωση και ψυχαγωγία που συντελεί στην πολιτιστική ανάπτυξη της πατρίδας μας. Με αυτούς τους άξονες συγκροτούμε το νέο πρόγραμμα το οποίο είναι στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης. Στις αρχές της εβδομάδας θα είμαστε έτοιμοι να το εξαγγείλουμε. Θα αξιοποιήσουμε το δεύτερο κανάλι με εκτενές παιδικό πρόγραμμα, αθλητικό και ταινίες. Στο πρώτο κανάλι που θα έχει χαρακτήρα ειδησεογραφικό θα αλλάξουμε τον άξονα των ειδήσεων. Θα έχουμε τέσσερα δελτία την ημέρα, στις 15.00, στις 18.00, στις 21.00 και στις 24.00. Θα έχουμε μια εκτενή ζώνη πολιτιστική μεταξύ 19.30 και 21.00 και θα προβάλλουμε κάθε βράδυ μια ταινία και ορισμένες ενημερωτικές εκπομπές».
Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει ο διαγωνισμός που προκήρυξε το εποπτικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ για την επιλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου του φορέα. Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα έχουν θητεία πέντε ετών χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, με υποχρέωση όμως παραμονής στις θέσεις τους ώσπου να οριστεί νέο ΔΣ. Ο κ. Μακρυδημήτρης σημειώνει ότι θα αποφασίσει εντός των ημερών αν θα θέσει υποψηφιότητα για το νέο ΔΣ, ενώ από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ροδόλφος Μορώνης λέει ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ