Δύο από τις πολυτελέστερες θαλαμηγούς του πλανήτη είχαν αγκυροβολήσει στα καταγάλανα νερά της Μυκόνου. Τα super yachts «Azzam» και «Topaz» δημιουργούσαν ένα πραγματικά κινηματογραφικό σκηνικό. Κατάλευκα, εντυπωσιακά, μετέφεραν στον κοσμοπολίτικο και πλέον ποθητό ελληνικό προορισμό προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ. Μερικές ώρες αργότερα, μεγαλοεπιχειρηματίες, εστεμμένοι και εκθαμβωτικά ωραίες γυναίκες αποβιβάστηκαν από τα χειροποίητα Riva σε ερημική παραλία. Ενα ακόμη μεγάλο πάρτι είχε ξεκινήσει: συλλεκτικές σαμπάνιες Armand de Brignac και Boërl & Kroff, βαρύτιμοι ασημένιοι δίσκοι με αστακούς και χαβιάρι, φωτιές και διαμάντια πάνω στην άμμο. Εκείνο το βράδυ, αμερικανός κροίσος αγόρασε από σαουδάραβα πρίγκιπα μυθικό έργο του εικαστικού Ντέμιαν Χιρστ· δημιούργημα από τα πλέον ξακουστά, με αληθινά white and blue diamonds. Ο σαουδάραβας εστεμμένος ανήκει άλλωστε στους σημαντικότερους συλλέκτες σπάνιων διαμαντιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο κατάλευκο νησί των ανέμων με τις πανέμορφες παραλίες και τις μυθιστορηματικού τύπου επαύλεις, «σκαρφαλωμένες» σε απόκρημνες βουνοπλαγιές, εκτός από εντυπωσιακά λαμπερά πάρτι γίνονται τελικά και επιχειρηματικές συμφωνίες παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ισως επειδή, όπως έλεγε ρώσος μεγιστάνας, η Μύκονος, η οποία πλέον κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις στη λίστα των υπερπολυτελών προορισμών, είναι ιδανική για συμφωνίες πολλών αστέρων.
Η «μικρή φωλιά του Αιγαίου» με τους γραφικούς ανεμόμυλους, που την έκαναν ξακουστή στα πέρατα του κόσμου προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη, η πριγκίπισσα Φεριάλ της Ιορδανίας, η Φιόνα φον Τίσεν, ο Τζιάνι Ανιέλι, ο Σταύρος Νιάρχος, συγκεντρώνει άλλωστε κάθε χρόνο τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του πλανήτη. Μεγιστάνες του πλούτου, διάσημοι, αστέρες του αθλητισμού και supermodels κάνουν τους καλοκαιρινούς μήνες απόβαση στη Μύκονο. Ιδιαίτερα ο Αύγουστος, ο καυτός μήνας Αύγουστος, είναι αυτός που φέρνει μαζί του στο κοσμοπολίτικο νησί τα βαριά χαρτιά των μπίζνες και του θεάματος.
Ο χρυσός μήνας Αύγουστος… Οι δημοφιλείς παραλίες της Μυκόνου γεμίζουν με πρόσωπα, τα περισσότερα από τα οποία πρωταγωνιστούν στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου. Κροίσοι και σταρ. Οι ρώσοι μεγιστάνες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Βλαντισλάβ Ντορονίν «συναντούν» κορυφαίους από τον χώρο του ποδοσφαίρου: Κριστιάνο Ρονάλντο, Ματιέ Βαλμπουενά και Ζοζέ Μουρίνιο. Η μαύρη γαζέλα της πασαρέλας Ναόμι Κάμπελ στέλνει ροζ παγωμένη σαμπάνια στην εκρηκτική σταρ Σοφία Βεργκάρα –«κάτοικο» Μυκόνου τον Αύγουστο. Η κατάξανθη Μπαρ Ραφαέλι, πρώην κορίτσι του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, προσπαθεί να αποφύγει σε ένα «δρομάκι», δίπλα ακριβώς στο «Nammos», τη βραζιλιάνα σουπερστάρ του modeling Αλεσάντρα Αμπρόσιο. Η Ραφαέλι δεν είχε ποτέ την τύχη να ανέβει στις πασαρέλες της «Victoria’s Secret». Ακριβώς όπως έκανε η Αλεσάντρα, η Μιράντα Κερ, η οποία επίσης επισκέπτεται τη Μύκονο, και βέβαια η μόλις 23 ετών νέα σύντροφος του Ντι Κάπριο, Τόνι Γκαρν. Η Αμπρόσιο και ο σύντροφός της Τζέιμι Μαζούρ απολαμβάνουν επίσης τις σαμπάνιες τους δίπλα στις αδελφές Καρντάσιαν και τον σουπερστάρ του NBA Μάικλ Τζόρνταν.
Τα γιοτ των κροίσων


Η μπλε θαλαμηγός «Τ.Μ.» του Βαλεντίνο αγκυροβολεί συνήθως τέτοια εποχή στη Μύκονο. Το περασμένο καλοκαίρι ο ιταλός μετρ, ο οποίος λατρεύει την Ελλάδα, έφτασε στο νησί με το απόλυτο it girl της εποχής μας, την très élégante Ολίβια Παλέρμο και τον νυν σύζυγό της, μοντέλο Γιοχάνες Χιμπλ. Ο ιταλός σχεδιαστής, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του (μην ξεχνάμε ότι το 1968 έραψε το νυφικό της Τζάκι για τον γάμο της στον Σκορπιό με τον Αριστοτέλη Ωνάση), φρόντισε πριν από λίγες μόλις μέρες να κάνει θεαματική εμφάνιση στη συναυλία της Αννας Βίσση και της «γιουροβιζιονικής» Κοντσίτα. Η συνάντηση των δύο καλλιτεχνών δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Ο Βαλεντίνο, συνοδευόμενος από τον στενό του φίλο, νέο δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, μονοπώλησε όμως τα φλας. Ο γηραιός designer παραμένει μια δημοφιλέστατη, εμβληματική προσωπικότητα στους κύκλους του διεθνούς τζετ σετ. Η Μύκονος έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Οπως άλλωστε και σε αυτές των Ράσελ Κρόου, Χιου Τζάκμαν, Μέλανι Γκρίφιθ, Μάικλ Ντάγκλας και των συναδέλφων και συμπατριωτών του Dsquared2.
Σαμπάνιες με διαμάντια και ιδιωτικά τζετ


Χωμένη μέσα στη χρυσή άμμο η Goût de Diamants, η ακριβότερη σαμπάνια στον κόσμο. Το λαμπερό κρύσταλλο Swarovski στο κέντρο του μπουκαλιού χαρίζει εκτυφλωτική λάμψη γύρω. Ο λιβανέζος μεγιστάνας ακολουθεί το παράδειγμα του Λίαμ Πέιν της βρετανικής μπάντας One Direction και ανοίγει το μπουκάλι πάνω από έναν τεράστιο δίσκο με black cod. Κάποιος σχολιάζει ότι η συγκεκριμένη σαμπάνια στοιχίζει περισσότερο από έναν πίνακα του Ντέμιαν Χιρστ. Μάλλον κάνει λάθος. Η σαμπάνια, από Grand cru σταφύλια, είναι πραγματικό έργο τέχνης. Θα μπορούσε να προσφερθεί μόνο σε ένα spot όπως η Μύκονος. Στη διάρκεια ενός private party. Αποκλειστικά και μόνο για μεγιστάνες του πλούτου. Το κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου άλλωστε αποτελεί ένα μικρό ανεξάρτητο «κρατίδιο» χλιδής σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Στη Μύκονο όλα κυλούν σε άλλους ρυθμούς. Τίποτε δεν φαίνεται να ταράζει τη χρυσή, αστραφτερή καθημερινότητα όλων εκείνων που φθάνουν στον απόλυτο προορισμό του glamour και της διασκέδασης με mega yachts και private jets. Η Μύκονος είναι ένας προορισμός που προσφέρει υπηρεσίες πέντε αστέρων. Το πασίγνωστο ανά τον κόσμο ελληνικό νησί μπορεί να συναγωνιστεί άνετα πλέον διεθνούς φήμης περιοχές όπως η Ιμπιζα, η Μαγιόρκα, το Σαν Τροπέ, το Καπ Φερά, το Μόντε Κάρλο, το Σεντ Μπαρτ.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι πολυτελείς με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι παραλίες μοναδικές. Εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ κινούνται σε international ρυθμούς. Το μενού είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, ενώ πολλές φορές οι ιδιοκτήτες των spots προσκαλούν τους σημαντικότερους σεφ στον πλανήτη με σκοπό να μαγειρέψουν αποκλειστικά και μόνο για τους επιφανείς πελάτες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κορυφαίος ιάπωνας σεφ Νόμπου Ματσουχίσα, ο οποίος βρίσκεται στη Μύκονο και στην κουζίνα του «Matsuhisa Mykonos» στο Belvedere Hotel των αδερφών Ιωαννίδη. Το συγκεκριμένο εστιατόριο, παρά τις υψηλές τιμές, συγκεντρώνει καθημερινά την ελίτ του χρήματος. Οι έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές είναι big fans του σούσι. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, τα δημοφιλέστατα «ρολά» με καβούρι και αστακό, γαρίδες και αβοκάντο κάνουν τους επιφανείς πελάτες να αφήνουν «αναστεναγμούς» απόλυτης ικανοποίησης. Το σούσι συνοδεύεται πάντα από ακριβά συλλεκτικά κρασιά και σαμπάνιες.
Εκτοξευτήρες σαμπάνιας στις hot Mykonian nights


Στα ακριβά, cool εστιατόρια στο κέντρο και στα προάστια οι σαμπάνιες παραμένουν μέσα στις παγοθήκες. Οι σερβιτόροι τις τυλίγουν με τις λινές πετσέτες προτού αδειάσουν το περιεχόμενό τους στα κρυστάλλινα κολονάτα ποτήρια. Υπάρχουν όμως εξίσου ακριβά, trendy αλλά θορυβώδη μέρη όπου «ευδοκιμεί» το είδος «εκτοξευτήρες σαμπάνιας».
Το προσωπικό των συγκεκριμένων spots μεταφέρει συνήθως τις σαμπάνιες με ειδικά καροτσάκια. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να εμφανίζουν πρώτα το συγκεκριμένο είδος σαμπάνιας στη huge εκδοχή του. Μεταφέρουν το τεράστιο μπουκάλι πάνω σε ένα περίτεχνο «κρεβάτι» το οποίο υποβαστάζουν τέσσερις γεροδεμένοι νεαροί άνδρες. Δίπλα στο μπουκάλι σαμπάνιας βρίσκεται πάντα ένα νεαρό πανέμορφο κορίτσι. Φοράει αποκαλυπτικό μπικίνι και αραχνοΰφαντη εσάρπα δεμένη στον έναν ώμο. Απαραίτητο το one shoulder αυτό κομμάτι. Θυμίζει έτσι κάτι από αρχαία Ελλάδα.
Οι διοργανωτές των μυθικών πάρτι, τα οποία στοιχίζουν αστρονομικά ποσά, επιθυμούν να μεταφέρουν κάτι από τις… διονυσιακές νύχτες πάνω στη χρυσαφένια άμμο των παραλιών της Μυκόνου. Η άμμος γεμίζει με golden stars και πολύτιμα κρύσταλλα. Οι «εκτοξευτήρες σαμπάνιας» (κάποιος τους παρομοιάζει με μπαζούκας) είναι πανέτοιμοι για το ολονύκτιο πάρτι. Λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα ξεκινούν οι πρώτες βολές. Οι γαλλικές σαμπάνιες εκτινάσσονται σχηματίζοντας ατελείωτους λευκούς και χρυσούς καταρράκτες. Οι προσκεκλημένοι στο μεταξύ έχουν αφαιρέσει τα πανάκριβα σύνολα και χειροποίητα παπούτσια τους. Αισθάνονται πανευτυχείς. Οι πίδακες της σαμπάνιας πέφτουν ορμητικά πάνω στα μαγιό τους. Τα σώματά τους, τα μαλλιά τους, αρχίζουν να κολλάνε, κάποιοι αισθάνονται ενοχλήσεις στα μάτια. Τα γκαρσόνια όμως συνεχίζουν ακάθεκτα να εκτοξεύουν σαμπάνια. Οι DJs παίζουν δυνατά μουσικές. Σιγά-σιγά οι πυρσοί με τις μεγάλες φωτιές σβήνουν. Ο ήλιος ανατέλλει δειλά από τη θάλασσα. Εχει ξημερώσει. Το πάρτι τελείωσε. Αμέτρητα μπουκάλια σαμπάνιας είναι πεταμένα στην παραλία. Δίπλα ακριβώς από τα ψεύτικα διακοσμητικά χρυσά αστέρια.
Επαύλεις προς 4.500 την ημέρα


Αρκετές από τις επαύλεις της Μυκόνου παραμένουν σκοτεινές. Μάταια οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τις πουλήσουν. Κάποιοι πιο τυχεροί, είναι η αλήθεια, τις νοικιάζουν προς 4.500 ευρώ την ημέρα. Μερικές από τις πλέον θεαματικές βίλες έχουν βγει στο σφυρί από την Εφορία. Οι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Οι οικονομικές δυσκολίες τους ωστόσο δεν τους εμποδίζουν να εμφανίζονται στο ανανεωμένο «Remezzo», το πιο trendy spot αυτή την περίοδο στο νησί. Επιλέγουν να απολαύσουν το φαγητό τους σε κεντρικά τραπέζια, ανοίγουν ακριβά κρασιά, διασκεδάζουν λες και δεν υπάρχει αύριο. Ασφυκτικά γεμάτα και τα δημοφιλή εστιατόρια και μπαρ του νησιού. Το classic «Katrine’s», το «Interni», το «Alemagou». Οι διάσημοι DJs καταφθάνουν στο «Cavo Paradiso» για τα γνωστά νεανικά σούπερ πάρτι. Οι σύζυγοι των μεγιστάνων ψωνίζουν σύνολα Chanel και Tom Ford στη Linea Piu. Επειτα σπεύδουν στο Louis Vuitton, την Enny Di Monaco και στη Louisa Beach. Τα μπλοκ των επιταγών και οι πιστωτικές κάρτες αποκλειστικά και μόνο για δισεκατομμυριούχους κάνουν την εμφάνισή τους στα ταμεία των ακριβών κοσμηματοπωλείων. Διαμάντια και λάμψη. Στη Μύκονο άλλωστε κυριαρχεί το παιχνίδι της λάμψης, του πλούτου και της απόλυτης ματαιοδοξίας.
Πρίγκιπες και πρώτη θέση στο… κύμα
Ενα από τα πρώτα υπερχλιδάτα πάρτι με συλλεκτικές σαμπάνιες Armand de Brignac –αξίας 120.000 ευρώ το μπουκάλι –πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια. Εστεμμένος νιγηριανής καταγωγής ο οικοδεσπότης. Ο πρίγκιψ είχε καλέσει για μία και μοναδική βραδιά στη Μύκονο τον σουπερστάρ μουσικό Seal. Ο πρώην σύζυγος της Χάιντι Κλουμ τραγούδησε και διασκέδασε τους jet-setters προσκεκλημένους, εισέπραξε μια αστρονομική αμοιβή και αναχώρησε με ιδιωτικό τζετ προς άγνωστη κατεύθυνση.
Ο Χούλιο Ιγκλέσιας, ο οποίος τραγούδησε στο «Nammos» την περασμένη Τετάρτη, 30 Ιουλίου, ακολούθησε το παράδειγμά του. Ο ισπανός τροβαδούρος της αγάπης, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει εμφανισιακά και καλλιτεχνικά με τον θηριώδη Seal, εισέπραξε για αυτή τη μία και μοναδική εμφάνιση 335.000 ευρώ. Μαζί του τραγούδησε και ο Αντώνης Ρέμος. Ο έλληνας τραγουδιστής συνηθίζει πάντα τα καλοκαίρια να εμφανίζεται στο πολυσυζητημένο spot της Μυκόνου πάνω στην παραλία της Ψαρρούς. Οι λάτρεις της Μυκόνου, λιβανέζοι, σαουδάραβες, ρώσοι, τούρκοι και βραζιλιάνοι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Διασκέδασαν με τις ερμηνείες των Χούλιο και Antonis (έτσι αποκαλούν τον έλληνα αοιδό οι ξένοι φίλοι του). Ανοιγαν σαμπάνιες και άφηναν το βλέμμα τους να ταξιδέψει στα σκοτεινά νερά. Με τους προβολείς να σχηματίζουν και πάλι χρυσαφένιες, μοβ και ροζ «ανταύγειες».
Ανάμεσα στους guests –στα πρώτα τραπέζια το «εισιτήριο» άγγιζε τα 1.000 ευρώ το άτομο –έλληνες επιχειρηματίες και γόνοι γνωστών οικογενειών. Αρκετοί παρακολουθούσαν από τα καταστρώματα των σκαφών τους που είχαν αγκυροβολήσει στα ανοιχτά, ενώ αισθητή ήταν και η παρουσία ανδρών του ΣΔΟΕ στα τραπέζια. Η διασκέδαση είχε χτυπήσει κόκκινο. Ο Χούλιο, ολίγον γερασμένος, έμοιαζε πανευτυχής, έτοιμος όπως πάντα για νέες περιπέτειες. Οι –άδειες πια μποτίλιες –Veuve Clicquot Ponsardin μαζί με υπολείμματα από χαβιάρι Beluga (συμπεριλαμβάνονταν στο μενού) είχαν μείνει πάνω στα τραπέζια.
Η εμφάνιση του αιγύπτιου τραγουδιστή Αμρ Ντιάμπ στο ίδιο μέρος το περασμένο καλοκαίρι ήταν περισσότερο «φρέσκια» και νεανική. Μάλιστα ίσως ξανάρθει. Οι οικονομικές απαιτήσεις του είναι υψηλές αλλά δεν φτάνουν αυτές της Σακίρα. Η σύντροφος του Ζεράρ Πικέ ζήτησε ένα εκατομμύριο ευρώ για μία και μοναδική εμφάνιση!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ