από metereologos.gr
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
 

Ερωτας στα χρόνια του κοσμοπολιτισμού
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2017 05:45Σχολιάστε
Ο Λευτέρης Ζεύγος ή Ευγένιος Ζιρντό, γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης και άνθρωπος που θα λατρέψει από τα νιάτα μέχρι και τα βαθιά γηρατειά του το χρήμα, αποτελεί ένα πρόσωπο το οποίο βγαίνει από την καρδιά του 20ού αιώνα.
Τζον Μέιναρντ Κέινς αυτοβιογραφούμενος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2017 05:45Σχόλια (1)
Μαζί με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, το όνομα ενός βρετανού οικονομολόγου, καθοριστικού για το πρώτο μισό του 20ού αιώνα αλλά παροπλισμένου από τη δεκαετία του 1970 και μετά, ήρθε στην καθημερινότητα του δημόσιου λόγου: Τζον Μέιναρντ Κέινς (1883-1946).
Τομπάιας Γουλφ: Ο Τραμπ είναι ανέντιμος και αηδιαστικός
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2017 05:45Σχολιάστε
Ο συγκεκριμένος συγγραφέας, εκτός από αυθεντικός γραφιάς, είναι και ένας ευγενικός άνθρωπος. Και υπήρξε όχι μόνο συνεπής αλλά και φιλικός στη συνομιλία του με «Το Βήμα». Ο 72χρονος Τομπάιας Γουλφ δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημά του Το παλιό σχολείο - αλησμόνητο εκείνο το πορτρέτο του ποιητή Ρόμπερτ Φροστ μεταξύ των άλλων! - και έναν χρόνο αργότερα η υπέροχη νουβέλα Ο κλέφτης του στρατοπέδου με την οποία ο ίδιος είχε αποσπάσει, το 1985, το σημαντικό βραβείο Pen/Faulkner.
Η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2017 05:45Σχολιάστε
Το βιβλίο του Σωτήρη Ντάλη «Η "Δύσκολη" Ευρώπη. Σε Αναζήτηση της Νέας Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης» αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη, επίκαιρη και διεισδυτική συμβολή στην κατανόηση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας όπως έχει διαμορφωθεί ιδιαίτερα μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία (και βεβαίως πιο πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο).
Ηρωες και αντιήρωες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2017 05:45Σχολιάστε
Εποχή Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Με κέντρο το σανατόριο του Πηλίου, που ο χαρισματικός και ιδεαλιστής γιατρός Γιώργος Καραμάνης, πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη, το μεταβάλλει στο μοναδικό ουδέτερο έδαφος της Ελλάδας, οι συγγραφείς δημιουργούν ένα ιστορικό μυθιστόρημα που απλώνεται όπως τα σύννεφα του πολέμου, από το Αλβανικό μέτωπο μέχρι τις Θερμοπύλες, το Στάλινγκραντ, τη Βόρεια Αφρική, το Αιγαίο, τον Γοργοπόταμο και το Ρίμινι.
Το γοητευτικό «Αρχέγονο» της Ολγκα Τοκάρτσουκ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2017 05:45Σχολιάστε
Ενα ασυνήθιστο και εξαιρετικά γοητευτικό μυθιστόρημα μας έρχεται από την Πολωνία. Και η συγγραφέας του Ολγκα Τοκάρτσουκ μας προετοιμάζει γι' αυτό από την αρχή: «Το Αρχέγονο» λέει «βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος». «Αρχέγονο» είναι το όνομα ενός χωριού στην Πολωνία, όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση αυτού του θαυμάσιου μυθιστορήματος, όπου σε μόλις 272 σελίδες η Τοκάρτσουκ μάς εξιστορεί τη ζωή δύο οικογενειών, των Νιεμπίσκι και των Μπόσκι, καλύπτοντας τρεις γενιές - και μια χρονική περίοδο που αρχίζει το 1914 και τελειώνει τη δεκαετία του 1980 με το κίνημα της «Αλληλεγγύης».
Κέϊτι Κιταμούρα:Το τοπίο με άγγιξε βαθύτατα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2017 05:45Σχολιάστε
Η ειλημμένη απόφαση να ζητήσεις διαζύγιο από το έτερόν σου ήμισυ δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να προχωρήσεις επισήμως σ' αυτή την πράξη. Κάθε άλλο, είναι μια υπόθεση που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σύνθετη στο μεσοδιάστημα, ιδίως αν είσαι η σύζυγος ενός γοητευτικού κατά συρροήν γυναικά και η πεθερά σου είναι κάπως πληθωρική.
Ερωτας στα χρόνια του viber
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2017 05:45Σχολιάστε
Μια συγγραφέας κι ένας οινοπαραγωγός: δυο εραστές με μεγάλο πάθος αλλά και με εκατέρωθεν συμβατικές υποχρεώσεις που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διαρρήξουν. Οι ήρωες συναντιούνται μόνο στα διάκενα της υπερδραστηριότητάς τους (υπερδραστηριότητα που επιβάλλει συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό) και το e-mail ή το viber θα γίνουν κατ' αυτόν τον τρόπο το καταφύγιο της καθημερινής τους ανταλλαγής.
Λαϊκισμός εναντίον δημοκρατίας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2017 05:45Σχολιάστε
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έζησαν την τελευταία διετία στον αστερισμό του λαϊκισμού. Το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, οι ολλανδικές βουλευτικές εκλογές, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές σηματοδότησαν μια σειρά σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων που επανέφεραν δυναμικά στο προσκήνιο τον όρο όχι μεμονωμένα και διάσπαρτα αλλά ταυτόχρονα και σε ευρύτατα γεωγραφικά πεδία.
Ιδανική Κεντροδεξιά και άλλες ιδεολογίες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2017 05:45Σχολιάστε
Δημοσιεύθηκε πρόσφατα το βιβλίο του Τάκη Παπανικολάου «Στο Λυκόφως του Λαϊκισμού», ένα πολιτικό δοκίμιο στο οποίο ο ίδιος ο συγγραφέας δίνει τον υπότιτλο «Περίγραμμα μιας ιδεολογικής φυσιογνωμίας της κεντροδεξιάς παρατάξεως και του πορτραίτου ενός ιδανικού αρχηγού της
Το άγριο θαύμα του θανάτου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2017 05:45Σχολιάστε
Κανένα έκτακτο δελτίο καιρού δεν προοιωνίζεται αγαθές ειδήσεις. Aυτό ακριβώς ισχύει και για το τελευταίο ποιητικό βιβλίο του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου (Κ.Γ.Π.) με τον τίτλο Εκτακτο δελτίο καιρού. Ούτως ή άλλως η λογοτεχνία, και ειδικότερα η κοσμική ποίηση, δεν αποτυπώνει την ανθρώπινη ευτυχία. Ετσι κι εδώ.
Επαναγραφές και μετατονισμοί
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2017 05:45Σχολιάστε
H περιλάλητη Waste Land του Ελιοτ (Ερημη χώρα, κατά μετάφραση Γ. Σεφέρη) χαρακτηρίζεται συχνά από την κριτική ως το εμβληματικότερο ποίημα του 20ού αιώνα. Αν μη τι άλλο, σηματοδοτεί την έναρξη του μοντερνισμού μαζί με τον ομόχρονο (1922) Οδυσσέα του Τζόις: ποίηση και πρόζα αναπροσανατολίζουν τους πλόες τους επιχειρώντας να αποδώσουν το ιδιόμορφο κράμα της σύγχυσης, της κρίσης και της αναρχίας που καλύπτει τo μεσοπολεμικό τοπίο.
Arabic NF 8 καιArabic NF 66
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2017 05:45
Τα μυστικά των παλιμψήστων του Σινά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2017 05:45Σχολιάστε
Χερσόνησος του Σινά. Στο μεταίχμιο μεταξύ Αφρικής και Ασίας, μεταξύ Μεσογείου και Ερυθράς Θάλασσας. Ενας οριακός τόπος που συμπυκνώνεται πάνω του η Ιστορία. Το πολύωρο σιωπηλό ταξίδι στην έρημο είναι ένα μακρύ ταξίδι του παρόντος μέσα στο παρελθόν.
Κώστας Μουρσελάς: Η μεγάλη αυταπάτη μου ήταν η ιδεολογία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2017 05:45Σχολιάστε
Τέλος του περασμένου Απριλίου, ο Κώστας Μουρσελάς με κάλεσε ένα μεσημέρι στο σπίτι του. «Ελα για να τα πούμε λίγο». Μου είχε προσφέρει την ευκαιρία να βρεθούμε αρκετές φορές στο σπίτι του, και πολλές φορές σε αρκετά άλλα μέρη. Είχε έρθει στον BHMAfm, είχαμε βρεθεί με ακροατές του σταθμού στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια, όπου παίζονταν επιλογές κειμένων από το «Εκείνος κι Εκείνος», είχε έρθει καλεσμένος σε συναντήσεις με συγγραφείς σε διάφορους χώρους.
1|2|3|4|5|...27