Η στήλη σήμερα φέρνει μια ευχάριστη είδηση: Αρχίζει, όπως μαθαίνουμε, η πιλοτική λειτουργία τριών τμημάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) στο Φάληρο. Το Δανειστικό Τμήμα, το Αναγνωστήριο Περιοδικών και το Αναγνωστήριο Χειρογράφων θα λειτουργούν πιλοτικά τους επόμενους μήνες, καθημερινά από τις 9.00 π.μ. ως τις 2.00 μ.μ. Δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στο Πληροφοριακό Σύστημα Πιστοποίησης Χρηστών της ΕΒΕ. Η εγγραφή γίνεται στην ΕΒΕ και θα χρειαστεί να γνωρίζετε τον αριθμό της αστυνομικής σας ταυτότητας, τον αριθμό ΑΜΚΑ και τους κωδικούς σας στο Taxis.

Στο Αναγνωστήριο Χειρογράφων ο χρήστης θα μπορεί, κατόπιν ραντεβού, να μελετήσει χειρόγραφους κώδικες, αρχειακές συλλογές, λυτά έγγραφα, μικροταινίες χειρογράφων και σχετικό ψηφιακό υλικό. Για ραντεβού θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με το προσωπικό του Τμήματος Χειρογράφων, μέσω e-mail στη διεύθυνση mss@nlg.gr ή τηλεφωνικά στα νούμερα 213-0999920 και 213-0999921. Οι πιστοποιημένοι αναγνώστες θα πρέπει να διευκρινίζουν το είδος του υλικού που θέλουν να μελετήσουν και τον σκοπό της έρευνάς τους.
Από το Αναγνωστήριο Περιοδικών, που ανήκει στο ερευνητικό τμήμα της ΕΒΕ, θα είναι προσβάσιμοι 775 ελληνικοί τίτλοι σε 17 θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων αρχαιολογία, δίκαιο, βιβλιοθηκονομία, εκπαίδευση, θρησκεία, ιατρική, ιστορία, κοινωνικές επιστήμες, λογοτεχνία, φιλοσοφία, φυσικές επιστήμες, ψυχολογία, ενώ θα είναι διαθέσιμα και περιοδικά γενικού ενδιαφέροντος για την πολιτική, τις τέχνες κτλ.
Στο Δανειστικό Τμήμα θα επιτρέπεται κατά την περίοδο πιλοτικής λειτουργίας μόνο ο εσωτερικός δανεισμός βιβλίων από τα βιβλιοστάσια του ισογείου, για χρήση μέσα στη βιβλιοθήκη και συγκεκριμένα στο ισόγειο. Η χρήση υπολογιστών στο ισόγειο και το Αναγνωστήριο για ανάγνωση δικών σας βιβλίων θα λειτουργεί, όπως τώρα, από τις 6.00 π.μ. ως τα μεσάνυχτα.
Επιπλέον, σύντομα θα βγει στον αέρα ο νέος ιστότοπος της ΕΒΕ ενώ υπάρχει και μια εξαιρετικά καλή είδηση για τους θαυμαστές του Βαλλιάνειου κτιρίου: προβλέπεται να λειτουργήσει άμεσα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της μετεγκατάστασης, πιθανότατα ως αναγνωστήριο εφημερίδων και χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων.
Μετά τη μεγάλη προβολή της μετεγκατάστασης, είναι καιρός πλέον να αρχίσει η λειτουργία της ΕΒΕ. Πιλοτική στην αρχή, όπως γίνεται πάντα στις περιπτώσεις μεγάλων εγχειρημάτων, για να «κουρδιστούν» πολλές λεπτομέρειες που αλλιώς δείχνουν στα χαρτιά και αλλιώς είναι στην πράξη. Για να αρχίσει επιτέλους να εγγράφεται βιωματικά η νέα διεύθυνση της ΕΒΕ, για να δούμε ποιο θα είναι το ανανεωμένο της πρόσωπο, για να δούμε πώς θα εκπληρώσει την αποστολή της στη νέα εποχή. Και για να μας δώσει, επιτέλους, τη δυνατότητα να την αγαπήσουμε όχι για τις συζητήσεις που γίνονται για κείνη τα τελευταία χρόνια, αλλά για την πραγματική της υπόσταση, τις υπηρεσίες, τη λειτουργική της ύπαρξη.
Για την ώρα, στις συζητήσεις κυριαρχούν οι συγκρίσεις –εξωτερικής εμφάνισης. Κι εδώ το γυαλί, το μέταλλο και το μπετόν στο Φάληρο δεν έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν απέναντι στο μάρμαρο και στις νεοκλασικές κολόνες του ιστορικού τοπόσημου της Αθήνας του νέου ελληνισμού.
Η συζήτηση θυμίζει τις συζητήσεις για το νέο «θηριώδες, φρικτό, επιθετικό» Μουσείο Ακρόπολης πριν από δέκα χρόνια. Εννιά χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, το μουσείο είναι πλέον το πρώτο σε επισκεψιμότητα ελληνικό μουσείο και προφιλής προορισμός οικογενειακής εξόδου. Εκατομμύρια ελληνόπουλα έχουν γνωρίσει την κλασική τέχνη γιατί το νέο μουσείο προσφέρει σύγχρονες υποδομές για ερεθιστικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια και βιντεοπροβολές και παιχνίδια. Μας κέρδισε ακαριαία τη βραδιά των εγκαινίων με τη μοντέρνα και δυναμική του προσωπικότητα, το αγαπήσαμε στη συνέχεια για τις υπηρεσίες του και δεν ξανασκεφτήκαμε να το συγκρίνουμε (γιατί άλλωστε;) με το κλασικό αρχιτεκτονικό θαύμα που βρίσκεται απέναντί του. Κάπως έτσι, εικάζω (ή εύχομαι) θα λήξει η συζήτηση ΕΒΕ-Βαλλιάνειο αντί ΕΒΕ-ΚΠΙΣΝ. Η ΕΒΕ θα πρέπει να γίνει το Μουσείο Ακρόπολης του ελληνικού βιβλίου. Μόλις αρχίσει να λειτουργεί.