Τόποι θεού


Ενα οδοιπορικό στα ξωκκλήσια και παρεκκλήσια των Μεγάρων επιχειρείται στο φωτογραφικό λεύκωμα «Μεγαρέων Ψυχής Καταφύγια», έκδοση της τοπικής εφημερίδας «Ενημέρωση». Περιλαμβάνονται φωτογραφίες του εξωτερικού και εσωτερικού χώρου των ναών, αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις και περιγραφές μέσα από τις οποίες σχηματίζεται μια πλήρης καταγραφή τους. Εικόνες, σπαράγματα, φθαρμένες επιγραφές, αγιογραφίες καταγράφουν την ιστορία τους μέσα στον χρόνο. Τα κείμενα είναι του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Στεργίου (που έχει επιμεληθεί και την έκδοση), του διακόνου Σίμωνος Δημογέροντα και του Αλεξίου Ορφανού και οι φωτογραφίες του Θωμά Παπαγιάννη και του αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Στεργίου. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια που πλαισιώνουν την έκδοση είναι των μελών του Συλλόγου Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών Μεγάρων. Στη φωτογραφία ο ναός του Αγίου Αθανασίου το 1935, από τη συλλογή του Αν. Κουρσόπουλου.


Διαλογισμός


* Ο διαλογισμός ως θεραπευτικό μέσο είναι το θέμα το οποίο προσεγγίζει η Judy Jacka στο ομότιτλο βιβλίο. Αποκαλύπτει τις επιδράσεις του σε ανάπαυση, ενέργεια, συγκέντρωση και δημιουργικότητα (μετάφραση Νίκος Γκοτσίνας, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).


Ιστορία


* Το πολίτευμα και τη διοίκηση εξετάζει συνολικά ο Νικόλαος Μοσχοβάκης στο βιβλίο «Το Δημόσιο Δίκαιο στην Ελλάδα την εποχή της Τουρκοκρατίας». Αναφέρεται διεξοδικά στην Εκκλησία και στις δικαιοδοσίες της την εποχή της Τουρκοκρατίας, στην αυτοδιοίκηση και στο κοινοτικό σύστημα (εκδόσεις Αρχιπέλαγος).


* Την ιστορική εξέλιξη του χαμάμ και την κοινωνική σημασία του από την αρχαιότητα ως σήμερα μελετά η Λιάνα Μυστακίδου στο βιβλίο «Το Χαμάμ». Εικονογραφείται με έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες (εκδόσεις Τσουκάτου).


* Η ανοδική πορεία της δράσης της Αριστερής Παράταξης των δασκάλων στο πλαίσιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας παρουσιάζεται στη μελέτη του Γιάννη Κατσαντώνη «Η Αριστερή Παράταξη των Δασκάλων στο Μεσοπόλεμο». Θεώρηση του κινήματος των δασκάλων με αναφορά στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα. Συμπληρώνεται με κείμενα και φωτογραφίες-ντοκουμέντα (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).


Παιδικά


* Δύο κλασικά κείμενα της ρωσικής λογοτεχνίας σε διασκευές για παιδιά: «Καστάνκα» του Αντον Τσέχοφ και «Η μύτη» του Νικολάι Γκόγκολ (μετάφραση Μαρία Αγγελίδου, εικονογράφηση Γκενάντι Σπίριν, εκδόσεις Παπαδόπουλος).


Πεζογραφία (ελληνική)


* Σε ένα σύγχρονο Μεσαίωνα αναφέρεται η Μαριάννα Σταθούλη στο μυθιστόρημα «Σκιές υπό το σεληνόφως» (εκδόσεις Ι. Σιδέρης).


* Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου διαδραματίζεται η ιστορία που αφηγείται ο Ρήγας-Γιώργος Σκουτέλας στο μυθιστόρημα «Ενα ζευγάρι παπούτσια για τη μάνα μου». Ο ήρωας προσδοκά να φθάσει στη δική του Ιθάκη (εκδόσεις Αλφειός).


Πεζογραφία (ξένη)


* Στο μυθιστόρημα του Στέφανο Τζέκι «Αισθησιασμός» δύο παλιές φίλες ζουν διαφορετικούς έρωτες με φόντο την εξωτική Ινδία (μετάφραση Μαρία Γραμματικού, εκδόσεις Πατάκη).


* Στον «πληθυντικό του πάθους» αναφέρεται το μυθιστόρημα της Anne Wiazemsky «Υμνοι στον έρωτα». Αναμνήσεις από την ηλικία της αθωότητας (μετάφραση Ειρήνη Τσολακέλλη, εκδόσεις Ι. Σιδέρης).


* Η ηρωίδα του μυθιστορήματος της Erica Spindler «Η κληρονόμος»προσπαθεί να απαλλαγεί από το δυσάρεστο παρελθόν της, το μέλλον της όμως θα αποδειχθεί εφιάλτης (μετάφραση Φανή Πανταζή, εκδόσεις Bell).


* Μια σειρά φόνοι ενοχοποιούν τον ιδιοκτήτη μιας μεγάλης εταιρείας τροφίμων στο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ridley Pearson «Χωρίς μάρτυρες». Το μυστήριο αναλαμβάνει να λύσει ένας αρχιφύλακας, χωρίς μάρτυρες, υπόπτους και κίνητρο (μετάφραση Στέλλα Μίμη, εκδόσεις Bell).


Ποίηση


* «Η επιστράτευση της μνήμης με κουράζει, / τόση εμπόλεμη ζωή μέσα στη νύχτα. / Χωρίς αστέρια βλέπω πάντα να βραδιάζει, / εδώ στην πόλη που σπουδάζω. Μετά βίας/ αναγνωρίζω τη θλιμμένη Αφροδίτη/ και τον Ερμή, καμιά φορά, ξεθωριασμένο». Στίχοι από το «Ποίημα για τρεις φωνές» του Διονύση Καψάλη, από την «Προσωπογραφία» (εκδόσεις Αγρα).


* «Στο λινό σας χαμόγελο/ μελένια δειλινά με πάλμες. / Ομως στη διαύγεια των καιρών/ ανέπαφο μεγεθύνεται/ το κοσμοκρατικό μπλε».


* Δείγμα γραφής από την ποιητική συλλογή της Μαρίας Γραμματικού «Το ρόδι και ο ήχος» (εκδόσεις Δελφίνι).


* «Τριφύλλια καθώς γύρευα τετράφυλλα/ στη λάβα των ανήσυχων/ σπλάχνων μου/ έφθασα να χαθώ/ στο χειμώνα της σκέψης σου». Από την ποιητική συλλογή του Francesco Antonio Lepore «Στίχοι στη σάρκα και στο μετάξι». Εικονογραφείται με τέσσερις ξυλογραφίες του Carlo Carosso (μετάφραση Αθηνά Σουρβίνου, εκδόσεις Διάττων).


Πολιτική


* Οι συνολικές παρατηρήσεις που διατύπωσε ο Στάλιν κατά τη διαδικασία συγγραφής του «Εγχειριδίου της Πολιτικής Οικονομίας στην ΕΣΣΔ», στις αρχές της δεκαετίας του ’50, περιλαμβάνονται στο βιβλίο του «Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», αναθεωρημένη έκδοση (πρόλογος Ελένη Μπέλλου, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).


Φιλοσοφία


* Τα κείμενα των παραδόσεων του εισηγητή της «νέας ερμηνευτικής» Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν το 1957 περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Το πρόβλημα της ιστορικής συνείδησης» (μετάφραση Αντώνης Ζέρβας, εκδόσεις Ινδικτος).


Ψυχολογία


* Αρθρα των V. Courtecuisse, J. Fortin, Λ. Μπεζέ, J. Pain, J. Selosse που αφορούν τις μορφές επιθετικότητας και βίας των εφήβων καθώς και αυτές που εισπράττουν τα παιδιά και οι έφηβοι συγκεντρώνονται στο βιβλίο «Βία στο σχολείο… του σχολείου…» (επιμέλεια Λουκία Μπεζέ, έκδοση Εργαστήριο Ψυχολογίας του Παιδιού/ Ελληνικά Γράμματα).


Περιοδικά


* «Διαβάζω» (Μάιος 1998, τεύχος 385). Αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη (1922-1997). Πλήρες βιοχρονολόγιο, κείμενο του Βρασίδα Καραλή «Κορνήλιος Καστοριάδης: Ενας απολογισμός, μια ερμηνεία», συνέντευξη προς τον Γιώργο Χατζηβασίλη (Σίδνεΐ, 1991), κείμενο – μαρτυρία του Μπαρμπα-Γιάννη Ταμτάκου: «Πώς γνώρισα τον Κορνήλιο Καστοριάδη». Ακόμη ένας αυτοβιογραφικός μονόλογος του Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλη, καταγεγραμμένος από τον Μισέλ Φάις, συνέντευξη του Νίκου Δήμου και άλλη ενδιαφέρουσα ύλη.


* «Οδός Πανός» (Μάιος – Αύγουστος 1998, τεύχος 97-98). Αφιέρωμα στον Τενεσί Γουίλιαμς. Δημοσιεύονται χρονολογικός πίνακας της ζωής και των έργων του, αποσπάσματα από τα «Απομνημονεύματά» του, σημειώσεις του συγγραφέα για το θεατρικό του έργο «Γυάλινος κόσμος» και τις δύο εκδοχές του, αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της μητέρας του Εντβίνα Γουίλιαμς «Θυμήστε με στον Τομ» κ.ά. Στο ίδιο τεύχος αφιέρωμα στη Ζωή Σαμαρά και συνέντευξη του Νίκου Μαμαγκάκη προς τον Γιώργο Χρονά (1973).


* «Ελευσις» (χειμώνας 1997, έτος 5ο, Βόλος, εκδόσεις Ομηρος). Δημοσιεύονται κείμενα των Δ. Παντελοδήμου «Η πρώτη δημοσίευση της Κωμωδίας του Καζαντζάκη», Κικής Λαλαγιάννη «Ο αρχαίος ελληνικός μύθος στον Κένταυρο του Maurice de Guerin», Ε. Γκόμα «Από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο», Ολγας Ιωαννίδη «Ορθόδοξη Θεολογία», Κατελή Βίγκλα «Τελεολογία του κακού στον κόσμο» κ.ά.


* «Παρουσία» (Μάρτιος 1998, τεύχος 3). Γράφουν οι: Θ. Δ. Πολιτόπουλος «Διονύσιος Σολωμός», Ν. Κόμβος «Η βιωματική σχέση του ανθρώπου με την Τέχνη και την Ομορφιά», Δ. Γιάκος «Αριστοτέλης – Μαρξ – Παπαδιαμάντης – Καστοριάδης», Τ. Αντωνίου «Εν αρχή ην ο μύθος», Χ. Κορέλας « Κορνήλιος Καστοριάδης: Τέχνη και πολιτική», Δ. Πιστικός «Η πολιτεία και η μοναξιά των διανοουμένων» κ.ά.


* «Propaganda» (α’ εξάμηνο 1998, τεύχος 2, εκδόσεις Οξύ). Αφιερώματα στους Κορνήλιο Καστοριάδη, των Στέφανου Ροζάνη και Γιάννη Καρύτσα, Γουίλιαμ Μπάροουζ, του


Γιώργου – Ικαρου Μπαμπασάκη, και Γκυ Ντεμπόρ. Ακόμη, σελίδες για τον Νίτσε, αφορισμοί του αμερικανού ποιητή Ε. Ε. Κάμινγκς (μετάφραση Χάρης Βλαβιανός),


κείμενο για τον υπερρεαλισμό κ.ά.


* «Νέα Κοινωνιολογία» (άνοιξη 1998, τεύχος 25). Επετειακό τεύχος 1988-1998. Κυκλοφόρησε με συνέντευξη του Παναγιώτη Κονδύλη, παρουσίαση της Εκθεσης Γκιουλμπεκιάν για το μέλλον των κοινωνικών επιστημών, κείμενα των Alain Touraine, Ν. Μαραντζίδη, Χ. Παΐζη, Μ. Μελετόπουλου κ.ά.


* «Ανιχνεύσεις» (Μάιος – Ιούνιος 1998, τεύχος 24). Κυκλοφόρησε με αφιέρωμα «Γαία, ο μυστικός μας πλανήτης». Περιλαμβάνονται κείμενα για το μυστικό του 12ου Αποστόλου, για τις απόρρητες τεχνολογίες ελέγχου του νου, τον έλληνα φιλόσοφο Πλήθωνα Γεμιστό, την εξωγένεση κ.ά.


* «Επιλογή» (Μάιος 1998). Περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, αφιέρωμα για τις διαρθρωτικές αλλαγές με κείμενα των Γ. Μαλούχου, Α. Λιβιεράτου, Φ. Καραϊωσηφίδη, Μ. Ανδρονόπουλου, Δ. Ι. Καμάρα, Α. Δ. Παπαγιαννίδη.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ


* John Boardman, Early Greek vase painting: 11th – 6th centuries BC, εκδόσεις Thames and Hudson, σελ. 287, τιμή (χαρτόδετου) 8,95 στερλίνες. Τα πρώτα δείγματα ελληνικής τέχνης.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ


* Claude Francis, Fernande Gontier, Colette, εκδόσεις Perin, σελ. 439, τιμή 139 γαλλικά φράγκα. Μία ακόμη απόπειρα καταγραφής του πολυτάραχου βίου της γαλλίδας συγγραφέως.


* Emily Ο’ Reilly, Veronica Guerin: The life of a crime reporter, εκδόσεις Vintage, σελ. 190, τιμή 6,99. Η βιογραφία της ιρλανδής δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε το 1996.


* Peter Brook, Threads of time: Α memoir, εκδόσεις Methuen, σελ. 241, τιμή 17,99 στερλίνες. Αναμνήσεις του γνωστού σκηνοθέτη, με χαλαρή αφήγηση ως προς τον χρονικό προσδιορισμό των αναφερόμενων γεγονότων.


ΔΟΚΙΜΙΑ


* Mediterranees (ανθολογία σε επιμέλεια Michel Le Bris, Jean – Claude Izzo), εκδόσεις Librio, σελ. 94, τιμή 10 γαλλικά φράγκα. Δεκατέσσερα δοκίμια σχετικά με την πολυπολιτισμικότητα της λεκάνης της Μεσογείου.


ΘΕΑΤΡΟ


* David Mamet, True and False, εκδόσεις Faber, σελ. 128, τιμή 9,99 στερλίνες. Ο Μάμετ υπεραμύνεται της απλότητας της σκηνοθεσίας και της ερμηνείας των θεατρικών κειμένων.


ΙΣΤΟΡΙΑ


* John Le Donne, Russian empire and the world, 1700 – 1917, εκδόσεις Oxford University Press, σελ. 394, τιμή 40 στερλίνες. Πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στη ρωσική αυτοκρατορία ως την Οκτωβριανή Επανάσταση.


ΚΟΙΝΩΝΙΑ


* Gitta Sereny, Cries Unheard / The story of Mary Bell, εκδόσεις Macmillan, σελ. 320, τιμή 20 στερλίνες. Η ιστορία της Μέρι Μπελ, που σε ηλικία 11 ετών σκότωσε δύο μικρά αγόρια. Η έκδοση του βιβλίου έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη Βρετανία καθώς 30 χρόνια μετά το συμβάν η δολοφόνος φέρεται να πληρώθηκε από τη συγγραφέα.


ΜΕΛΕΤΗ


* Andre Le Gall, Pierre Corneille / En son temps et en son oeuvre, εκδόσεις Flammarion, σελ. 604, τιμή 159 γαλλικά φράγκα. Προσέγγιση του έργου του κλασικού θεατρικού συγγραφέα.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ


* Paul Brooker, Defiant dictatorships / Communist and Middle-Eastern dictatorships in a democratic age, εκδόσεις Macmillan, σελ. 223, τιμή 42,50 στερλίνες. Η επιβίωση ορισμένων δικτατοριών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.


* Martin Sherman, Despots, democrats and the determinants of international conflict, εκδόσεις Macmillan, σελ. 230, τιμή 42,50 στρελίνες. Η φιλοπόλεμη διάθεση των σύγχρονων δικτατοριών.


ΠΡΟΣΩΠΑ


* Dominique Vivant Denon, Voyage dans la basse et la haute Egypte, εκδόσεις Gallimard, σελ. 360, τιμή 150 γαλλικά φράγκα. Το ταξίδι του γάλλου διπλωμάτη Ντομινίκ Βιβάν Ντενόν (1747 – 1825) στην Αίγυπτο, το 1798, ακολουθώντας τον Ναπολέοντα.


* Dominique Vivant Denon, Lettres a Isabella Theotochi, Daniela Gallingani, Marianna Tagliani (επιμέλεια) Lettres a Isabella Theotochi, εκδόσεις Paris-Mediterranee, σελ. 280, τιμή 135 γαλλικά φράγκα. Η αλληλογραφία του Ντομινίκ Βιβάν Ντενόν με την Ελληνίδα της Βενετίας Ισαβέλλα Θεοτόκη.


ΤΑΞΙΔΙ


* Valery Larbaud, D’ Annecy a Corfu / Journal 1931 – 1932, (επιμέλεια Claire Paulhan, Patrick Frechet), Παρίσι 1998, σελ. 370, τιμή 200 γαλλικά φράγκα. Αναμνήσεις της διαδρομής από την Ιταλία στην Κέρκυρα.


* Peter Holt, Stars of India / Travels in search of astrologers and fortune-tellers, εκδόσεις Mainsteram, σελ. 223, τιμή 9,99 στερλίνες. Επίσκεψη στην Ινδία προς αναζήτησιν αστρολόγων και μέντιουμ.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


* Brassai, Marcel Proust sous l’ emprise de la photographie, εκδόσεις Gallimard, σελ. 176, τιμή 110 γαλλικά φράγκα. Ο ρόλος της φωτογραφίας στο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», η φωτογραφία στη ζωή του Προυστ και 16 εικόνες του Brassai εμπνευσμένες από το έργο του γάλλου συγγραφέα.


* Henri Cartier – Bresson, Europeans (εισαγωγή Jean Clair), εκδόσεις Thames and Hudson, σελ. 232, τιμή 29,95 στερλίνες. Ε. Η. Gombrich (επιμέλεια), Tete a Tete / Portraits by Henri Cartier – Bresson, εκδόσεις Thames and Hudson, σελ. 144, τιμή 32 στερλίνες. Ισόποσες δόσεις καλλιτεχνικής εστίασης και φωτορεπορτάζ μέσα από τις εικόνες του Καρτιέ – Μπρεσόν.