Ιαν Ράνκιν
Ο διάβολος μόνο ξέρει
Μετάφραση Νάντη Σακκά
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017
σελ. 462, τιμή 17,70 ευρώ
Οι δύο ήρωες του Ράνκιν, ο Τζον Ρέμπους, ο παλιός –τον έχει εγκαταλείψει η γυναίκα του, η κόρη του απέκτησε ένα παιδί και είναι παππούς -, και ο Μάλκολμ Φοξ, ο καινούργιος, πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα και ασχολούνται με παλιές υποθέσεις. Ο Ρέμπους σκαλίζει τη δολοφονία της Μαρίας Ταρκουάντ, η οποία στραγγαλίστηκε σε ένα ξενοδοχείο το 1978. Τη σκότωσε ο εραστής της; Το θύμα είχε παντρευτεί έναν νεαρό, τον Τζον, που δούλευε σε μια ιδιωτική τράπεζα, εκείνη των Μπραφ, όπου φυλάσσονταν τα σπουδαιότερα «κομποδέματα» της Σκωτίας. Στο ίδιο ξενοδοχείο έμενε τότε κι ένα ροκ συγκρότημα με έναν σταρ της μουσικής, τον Μπρους Κόλιερ.
Ο δράστης της δολοφονίας δεν συνελήφθη ποτέ αλλά ο Ρέμπους που είχε αναλάβει την υπόθεση δεν την ξεχνάει –κρατάει όλα τα σχετικά αποκόμματα των εφημερίδων. Ξαφνικά, βρίσκεται νεκρός ο αστυνομικός που ερευνούσε επίσης τη δολοφονία της Ταρκουάντ. Τα πράγματα περιπλέκονται. Σε μια παράλληλη ιστορία, παρακολουθούμε τους ανθρώπους του υποκόσμου του Εδιμβούργου εν δράσει.
Ο γερο-Κάφερτι, παλιός εχθρός του Ρέμπους, ανακατεύεται σε μια υπόθεση με τον Ντάριλ Κρίστι, επίδοξο αρχηγό των κακοποιών της πόλης, οι οποίοι απειλούνται από την ουκρανική ή τη ρωσική μαφία. Ωστόσο, εκτός από τον υπόκοσμο, υπάρχει και η υψηλή κοινωνία του Εδιμβούργου που ορισμένα μέλη της ασχολούνται με επενδύσεις, με κλοπές φόρων και άλλα τέτοια «αθλήματα». Τελικά, τα εγκλήματα, όπως η δολοφονία της Ταρκουάντ, γίνονται για το χρήμα που συχνά είναι η ρίζα του κακού; Ή μήπως για διαφορετικούς λόγους; Πάντως, ο Ράνκιν μας λέει ότι το χρήμα δεν είναι ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.
Τατιάνα Αβέρωφ
Εγκλημα στον Παράδεισο
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017
σελ. 270, τιμή 14,40 ευρώ

Η Μαρία, αγροτική
γιατρός σ’ ένα χωριό της Ηπείρου, και ο αστυνόμος Περικλής, συνεργάζονται στην εξιχνίαση της δολοφονίας του δημάρχου. Ποιο είναι το κίνητρο; Ο παντρεμένος δήμαρχος ήταν εραστής της. Κι ύστερα δολοφονείται ένας μοναχός από κοντινό μοναστήρι. Η συγγραφέας σχολιάζει τη ζωή των ανθρώπων στο χωριό, ανάμεσα στα αιώνια βουνά.

Βασίλης Δανέλλης

Νεκρές ώρες
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017
σελ. 144, τιμή 10,60 ευρώ

Ενας επαγγελματίας δολοφόνος, δηλαδή εκτελεστής, όμορφος κάποτε, γερνάει και καθώς σκοτώνει επιλεγμένους στόχους, άντρες και γυναίκες, φιλοσοφεί. Τα θύματά του: ναυτικός, μάγειρας, γυναίκα σε μπαρ, πράκτορας της ΕΥΠ, δικαστής, εισαγγελέας. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους; Ποιος κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες, ποιο είναι το μέλλον του εκτελεστή; Είμαστε όλοι αναλώσιμοι;

Μalcolm Μackay

Οταν η βία πλησιάζει
Μετάφραση Αλκηστις Τριμπέρη
Εκδόσεις Πόλις, 2017
σελ. 370, τιμή 15 ευρώ

Ο Κάλουμ είναι εκτελεστής, έχει κουραστεί να σκοτώνει, νιώθει μοναξιά και ενοχές. Μετά τον φόνο ενός λογιστή, τον κυνηγάει ο επιθεωρητής Φίσερ που φιλοδοξεί να διαλύσει τις εγκληματικές οργανώσεις. Ξαφνικά, δολοφονείται ο αδελφός του Κάλουμ κι αυτός αναθεωρεί την τακτική του. Το μυθιστόρημα αποτελεί μια ανατομία του εγκληματικού πανθέου της Γλασκώβης.

Dan Brown

Origin
Μετάφραση Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017
σελ. 666, τιμή 18,80 ευρώ

Ο Νταν Μπράουν ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά βάζει τον ήρωά του, τον Λάνγκτον, καθηγητή συμβολολογίας, να δρα στο Μπιλμπάο, όπου ένας εφευρέτης πρόκειται να μιλήσει για μια εκπληκτική ανακάλυψη σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη και τις θρησκείες. Οταν αυτός δολοφονείται, ο Λάνγκτον δραπετεύει στη Βαρκελώνη για να ερευνήσει κρυφούς κωδικούς.

Malin Persson Giolito

Κινούμενη άμμος
Μετάφραση Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου
Εκδόσεις Διόπτρα, 2017
σελ. 518, τιμή 16,60 ευρώ

Η Μάγια αφηγείται μια παράξενη ιστορία που αφορά την εμπλοκή της σε σφαγή. Στη δίκη της μαθαίνουμε πως με τον φίλο της Σεμπάστιαν μετέφεραν σ’ ένα σχολείο τσάντες με όπλα και εκρηκτικά, σχεδιάζοντας να σκοτώσουν κόσμο. Ο Σεμπάστιαν σκοτώθηκε και η σφαγή τελείωσε. Είναι η Μάγια στυγνή δολοφόνος ή όχι;

Mάρκο Mαλβάντι

Παρτίδα για πέντε
Μετάφραση Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις Καλέντη, 2017
σελ. 208, τιμή 12 ευρώ

Σε παραλιακό θέρετρο της Τοσκάνης, ο Μάσιμο, ιδιοκτήτης ενός μπαρ, μαζί με τέσσερις ηλικιωμένους θαμώνες προσπαθούν να εξιχνιάσουν τον φόνο μιας θερμής νεαρής. Το έγκλημα έγινε για ναρκωτικά ή για λόγο που σχετίζεται με τους ανθρώπους της νύχτας; Μήπως τη σκότωσε κάποιος από τους εραστές της; Ο ένοχος είναι υπεράνω υποψίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ