Βίβεκα Στεν
Κάτω απ’ τα ήσυχα νερά
Μετάφραση Νίνα Μπούρη
Εκδόσεις Πατάκη, 2017
σελ. 492, τιμή 18,80 ευρώ
Οι σκανδιναβοί αστυνομικοί συγγραφείς δεν αφηγούνται μόνο ιστορίες με κατά συρροήν δολοφόνους και ψυχοπαθείς, δεν ασχολούνται αποκλειστικά με διαταραγμένα άτομα, επιρρεπή στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Ορισμένοι από αυτούς περιγράφουν την πραγματική ζωή στις χώρες τους, ρίχνοντας το βάρος της αφήγησης στα προβλήματα των ανθρώπων και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Αυτό κάνει και η Βίβεκα Στεν, η οποία σε τούτο το πρώτο της μυθιστόρημα επιχειρεί να μιλήσει ακριβώς για την καθημερινότητα στη Σουηδία, συγκεκριμένα στο νησί Σαντχάμν, στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.
Εκεί, διαδραματίζεται μια ιστορία με έναν νεκρό άνδρα, ο οποίος εκβράζεται στην ακτή τυλιγμένος σε δίχτυ. Λέγεται Κρίστερ και τον θάνατό του αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο αστυνόμος Τόμας. Ατύχημα ή αυτοκτονία; Οταν όμως βρίσκεται δολοφονημένη η ξαδέλφη του, η Κίκι, ο αστυνόμος θεωρεί ότι βρίσκεται μπροστά σε μια υπόθεση που χρήζει περαιτέρω έρευνας.
Ο Κρίστερ δολοφονήθηκε. Παράλληλα, διαβάζουμε για την ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή της Νόρας και του Χένρικ, φίλων του Τόμας, ο οποίος πάσχει από κατάθλιψη λόγω οικογενειακών δυσκολιών. Ο Κρίστερ και η Κίκι δεν είχαν καλά παιδικά χρόνια και η ζωή τους ως ενηλίκων είναι πολύ μίζερη: αμφότεροι έχουν ανάγκη από χρήματα για να τη βελτιώσουν, μάλιστα η Κίκι πήγε στην Κω για να κάνει φτηνές διακοπές, δουλεύοντας ταυτόχρονα ως σερβιτόρα. Η φτώχεια και η απληστία ευθύνονται για τον θάνατό τους. Ασφαλώς τιμωρούνται γι’ αυτό, όπως τιμωρήθηκαν και κάποιοι ήρωες της Αγκαθα Κρίστι που διεκδικούσαν κληρονομιές.
Αnn Cleeves
Γαλάζια αστραπή
Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2017
σελ. 430, τιμή 15,50 ευρώ

Σ’ ένα απομονωμένο νησί των Σέτλαντ, ύστερα από μια βραδινή γιορτή, βρίσκεται δολοφονημένη μια γυναίκα της παρέας, η Αντζελα, με φτερά πλεγμένα στα μαλλιά της. Ο επιθεωρητής Τζίμι Πέρεζ ερευνά την υπόθεση, σκαλίζοντας το παρελθόν των ηρώων. Εγκλημα πάθους ή συμφέροντος; Στην ιστορία είναι ανακατεμένοι δημοσιογράφοι, συγγραφείς και ένα παράξενο πουλί.

Iσμήνη Kαπάνταη

Αστική οικία στο Χαλάνδρι
Εκδόσεις Ικαρος, 2017
σελ. 304, τιμή 14,50 ευρώ

Χαλάνδρι. Μια αστική οικογένεια, το Αρναουτέικο, στα τέλη του εικοστού αιώνα. Τα μέλη της ζουν με ανέσεις και το καθένα κρύβει μυστικά και ντοκουμέντα, κυρίως ερωτικά. Εχουν μια βιομηχανία με πολλούς εργαζομένους που και αυτοί έχουν μυστικά. Ξαφνικά, βρίσκεται νεκρή η γηραιά κυρία της οικογένειας. Εγκλημα ή αυτοκτονία; Και γιατί;

Iάν Mανούκ

Οι άγριοι καιροί
Μετάφραση Κωνσταντίνος Κωστογιαννόπουλος
Εκδόσεις Στερέωμα, 2017
σελ. 546, τιμή 19,08 ευρώ

Ουλάν Μπατόρ, Μογγολία. Η επιθεωρητής Ογιούν και ο επιθεωρητής Γερουλντελγγέρ αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία μιας νέας γυναίκας. Κρύο, παγωμένος χειμώνας, στέπα, νομάδες σε σκηνές, κι οι νεκροί πληθαίνουν, ενώ ο επιθεωρητής πέφτει θύμα μιας ανεξήγητης πλεκτάνης. Κάποιοι τον απειλούν. Η υπόθεση αφορά διακίνηση ανθρώπων προς την Ευρώπη και λαθρεμπόριο.

Graham Masterton

Πληγωμένοι άγγελοι
Μετάφραση Μαρία Μουντοκαλάκη
Εκδόσεις Οξύ, 2017
σελ. 42, τιμή 16,70 ευρώ

Στο Κορκ της Ιρλανδίας δύο ψαράδες ανακαλύπτουν το σώμα ενός άντρα να επιπλέει στο ποτάμι. Είναι ο πατήρ Χίνι που έχει στραγγαλιστεί και ευνουχιστεί. Η αστυνόμος Κέιτι Μαγκουάιρ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το έγκλημα. Και ύστερα δολοφονείται και δεύτερος ιερέας. Η τοπική κοινωνία ταράζεται, κάτι δεν πάει καλά στους κόλπους της Εκκλησίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ