Τimothy Snyder
Αιματοβαμμένες χώρες. Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν
Μετάφραση Ανδρέας Παππάς
εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017
σελ. 568, τιμή 26,99 ευρώ
Μεταξύ 1933 και 1945 14 εκατομμύρια άνθρωποι εκτελέστηκαν, στάλθηκαν σε θαλάμους αερίων, πέθαναν από ασιτία ή κακουχίες, έχασαν τη ζωή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και γκούλαγκ. Στις «Αιματοβαμμένες χώρες», που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς ιστορικά έργα της τελευταίας δεκαετίας για την κατανόηση του Ολοκαυτώματος και των σταλινικών εγκλημάτων, της διαδοχικής κατοχικής εμπειρίας ναζισμού και κομμουνισμού σε μια καίρια γεωγραφική περιοχής της Κεντροανατολικής Ευρώπης, ο Τίμοθι Σνάιντερ διερευνά το πώς και το γιατί του θανάτου τους.
Η συνειδητή μαζική εξόντωση πληθυσμών στην Πολωνία, στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και στις Βαλτικές Δημοκρατίες, όχι η απώλειά τους στη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων, είναι το πρώτο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που επισημαίνει ο Σνάιντερ. Το δεύτερο συνοψίζεται στη διπλή σημασία του υπότιτλου: ο τόπος της εξόντωσης είναι εκείνη ακριβώς η περιοχή της Ευρώπης που βρέθηκε στο διάκενο της εξουσίας των Χίτλερ και Στάλιν και κατέστη επίδικη της διαπάλης τους για την επικυριαρχία της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Ο Σνάιντερ επαινέθηκε για τη συνεξέταση της εμπειρίας ναζισμού και σταλινισμού που φώτισε την πολύπλοκη πολιτική και κοινωνική Ιστορία της περιοχής. Η αφήγησή του, αυστηρά δομημένη, εξαίρετα τεκμηριωμένη και γοητευτικά γραμμένη, ξεκινά από τοπωνύμια, δεδομένα και αριθμούς, αλλά το επίτευγμά της είναι ότι δεν μένει σε αυτά. Γιατί, όπως υπογραμμίζει, «τόσο το ναζιστικό όσο και το σοβιετικό καθεστώς αρέσκονταν στις στατιστικές, στο να μετατρέπουν τελικά τους ανθρώπους σε απλούς αριθμούς. Δικό μας καθήκον, των ιστορικών και των κάθε είδους μελετητών, είναι να αναζητήσουμε τους ακριβείς αριθμούς, αλλά και να μετατρέψουμε κατά το δυνατόν αυτούς τους αριθμούς σε ανθρώπινες οντότητες, να τους επαναπροσδώσουμε τα ανθρώπινα γνωρίσματά τους».
Eϊβεριλ Kάμερον
Η αξία του Βυζαντίου
Μετάφραση Πέτρος Γεωργίου
εκδόσεις Πατάκη, 2017, σελ. 240, τιμή 11,50 ευρώ

Γιατί απουσιάζει εν πολλοίς το Βυζάντιο από την πρώτη γραμμή του δυτικού δημόσιου λόγου; Τι είδους αυτοκρατορία υπήρξε; Ποιος ήταν ο ρόλος του «ελληνισμού» και ταυτίστηκε ή διαχωρίστηκε από την ορθοδοξία; Η μελέτη της διακεκριμένης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Εϊβεριλ Κάμερον δίνει γοητευτικές και κατατοπιστικές απαντήσεις σε καίριους ιστορικούς προβληματισμούς.

Mary Beard

SPQR. Ιστορία της αρχαίας Ρώμης
Μετάφραση Κώστας Κουρεμένος
εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2017,
σελ. 502, τιμή 30 ευρώ

Οι ανισότητες και οι συγκρούσεις, οι πατρίκιοι και οι πληβείοι, οι θρίαμβοι και οι εμφύλιοι πόλεμοι, η δημοκρατία και η αυτοκρατορία. Με άξονα την καθημερινότητα, τη ζωή και τον θάνατο των απλών Ρωμαίων, η φημισμένη κλασικίστρια του Κέιμπριτζ Μέρι Μπέαρντ συνθέτει μια απολαυστική αφήγηση της ακμής της Αιώνιας Πόλης.

William Mcneil

Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Μετάφραση Νίκος Ρούσσος
εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017
σελ. 400, τιμή 17,99 ευρώ

Από την ύπαιθρο στην αστικοποίηση, από την αγροτική οικονομία στην (σχετική) εκβιομηχάνιση, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην ένταξη στο νέο διεθνές σύστημα, από τον Εμφύλιο στην αβέβαιη μεταπολεμική συνθήκη της δημοκρατίας. Ο μεγάλος καναδοαμερικανός ιστορικός Ουίλιαμ ΜακΝίλ καταγράφει τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της ελληνικής κοινωνίας σε ένα κλασικό έργο.

Ιvan Jablonka

Η ιστορία είναι μια σύγχρονη λογοτεχνία. Μανιφέστο για τις κοινωνικές επιστήμες
Μετάφραση Ρίκα Μπενβενίστε
εκδόσεις Πόλις, 2017
σελ. 416, τιμή 18 ευρώ

Ο Ιβάν Ζαμπλονκά διερευνά με άκρως ελκυστικό τρόπο μια νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό της ιστορίας και των κοινωνικών επιστημών. Τηρώντας στο ακέραιο τις μεθοδολογικές δεσμεύσεις αλλά και υπερβαίνοντας την ακαδημαϊκή εξειδίκευση, ο Ζαμπλονκά συνηγορεί υπέρ νέων μορφών ιστορικού λόγου, συμβατών με τη λογοτεχνική δημιουργία, προκειμένου να αναζωογονηθεί η επιστήμη.

Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Μετά το 1922. Η παράταση του Διχασμού
Εκδόσεις Πατάκη, 2017
σελ. 496, τιμή 18,80 ευρώ

Με συναρπαστικό τρόπο ο Γιώργος Μαυρογορδάτος συνεχίζει και ολοκληρώνει την αφήγηση της ρήξης μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών την οποία είχε ξεκινήσει στο προηγούμενο βιβλίο του με τίτλο «1915. Ο Εθνικός Διχασμός». Κρίση εθνικής ολοκλήρωσης και εμφύλιος πόλεμος ταυτόχρονα, η σύγκρουση σημάδεψε τη μεσοπολεμική ιστορία της Ελλάδας δημιουργώντας κοινωνικά και πολιτικά χάσματα.

Παντελής Βουτουρής

Ιδέες της σκληρότητας και της καλοσύνης. Εθνικισμός, σοσιαλισμός, ρατσισμός (1897-1922)
Εκδόσεις Καστανιώτη
σελ. 320, τιμή 19,08 ευρώ

Η ήττα του 1897 θα προξενήσει έναν πολιτικό και ιδεολογικό κλονισμό στην ελληνική κοινωνία. Μέσα από τις ρωγμές των προηγούμενων βεβαιοτήτων θα διαδοθούν οι ιδέες του Φρειδερίκου Νίτσε, ο κοινωνικός δαρβινισμός, οι φυλετικές θεωρίες, ο εθνικισμός, ο σοσιαλισμός. Ο Παντελής Βουτουρής χαρτογραφεί προσεκτικά το ρευστό τοπίο των ιδεών ως το 1922.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ