Ο Μάικλ Φελπς μίλησε στο «Βήμα» για δύο από τα παλίμψηστα. Ο χειρόγραφος κώδικας Arabic NF 8 αποτελείται από 128 φύλλα, γραμμένα και από τις δύο πλευρές, συνολικά 256 σελίδες. «Μικρή εγκυκλοπαίδεια αρχαιοελληνικών ιατρικών κειμένων» χαρακτήρισε το υποκείμενο χειρόγραφο άγνωστου αντιγραφέα ο Μάικλ Φελπς, όχι μόνο για τα γνωστά κείμενα από το ιπποκρατικό corpus αλλά και για το γλωσσάρι ιατρικών όρων, τις ιατρικές συνταγές και την περιγραφή χειρουργικών επεμβάσεων που περιέχει. «Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την αφαίρεση πολύποδα από μύτη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία για την ερευνητική κοινότητα των ολοσέλιδων σκίτσων θεραπευτικών βοτάνων που βρέθηκαν σε ένα φύλλο του χειρογράφου που προέρχεται πιθανόν από λεύκωμα με απεικονίσεις βοτάνων και περιγραφές της χρήσης τους στην παρασκευή φαρμάκων.
Μεγάλης σημασίας θεωρεί όμως και το χειρόγραφο της υπερκείμενης γραφής, του 9ου αιώνα, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο αντίγραφο αραβικής μετάφρασης των Ευαγγελίων, καθώς και το λατινικό κείμενο που βρέθηκε στην υποκείμενη γραφή, ένα λατινικό αντίγραφο του 6ου αιώνα της αφήγησης του Απολλώνιου της Τύρου, πολύ δημοφιλούς αναγνώσματος στον Μεσαίωνα. Πρόκειται ενδεχομένως για το παλαιότερο σωζόμενο αντίγραφο του Απολλώνιου, εικάζει ο Μάικλ Φελπς.
Από τα υπόλοιπα παλίμψηστα που έχει επεξεργαστεί ως τώρα ο EMEL ο διευθύνων του σύμβουλος ξεχώρισε και το χειρόγραφο Arabic NF 66, σπάραγμα χειρόγραφου κώδικα, με την υπερκείμενη γραφή στα αραβικά και την υποκείμενη στα ελληνικά και στα αραμαϊκά. Το ελληνικό κείμενο, γραμμένο τον 5ο αιώνα, είναι ένα, ακόμη, αταύτιστο αρχαιοελληνικό ποιητικό κείμενο με αναφορές σε πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας.
Το Πρόγραμμα προβλέπει οι ψηφιακές εικόνες, που ανήκουν στη βιβλιοθήκη της Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, να καταστούν προσβάσιμες στο κοινό και στους ερευνητές σταδιακά, από την ιστοσελίδα http://sinaipalimpsests.org, όπου θα αναρτηθούν στο τέλος του 2017 οι πρώτες εικόνες των χειρογράφων Arabic NF 8 και Arabic NF 66, καθώς και εικόνες ορισμένων σβησμένων κειμένων στη συριακή γλώσσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ