Θάνος Δραγούμης
Εντιμότατα λαμόγια

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017, σελ. 458, τιμή 16,60 ευρώ

Λαμόγιο, σύμφωνα με το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών, είναι ο απατεώνας, ο κομπιναδόρος. Επομένως, το αστυνομικό μυθιστόρημα Εντιμότατα λαμόγια του Θάνου Δραγούμη, δηλαδή του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, γνωστού από τα ιστορικά και παιδικά του βιβλία, δεν αναφέρεται στην «πιάτσα» αλλά στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας. Ο συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Αθήνα το 2010, όταν αρχίζει η οικονομική κρίση, μολονότι στην Εισαγωγή υπάρχει μια άγρια σκηνή, από το 1998, στη Θεσσαλονίκη.

Πρώτη εμφανίζεται η Ελλη Καμπάνη, δημοσιογράφος και τηλεοπτική περσόνα, ερωμένη του υφυπουργού Οικονομικών, του Περικλή Αργάνη, η οποία αποφασίζει να τα βάλει με τα «λιοντάρια». Δεύτερος εμφανίζεται ο δικηγόρος Μίλτος Μαρνέρης, υφιστάμενος ενός υφυπουργού, του Δημόπουλου. Ανθρωπος μοναχικός, προσπαθεί να ανακαλύψει τα ίχνη του φίλου και συμφοιτητή του Παύλου Ηλιάδη, σκληροπυρηνικού κομμουνιστή στο πανεπιστήμιο, που προσχώρησε στους σοσιαλιστές, δηλαδή στο ΠαΣοΚ, ειδικού εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ηλιάδης εξαφανίστηκε ύστερα από ένα δείπνο σε βίλα του Ψυχικού, με καλεσμένους πολιτικούς, δημοσιογράφους, ρώσους επενδυτές και έναν παράξενο ιεροκήρυκα, στέλεχος της αδελφότητας «Θεοπηγή».

Αραγε έπεσε θύμα απαγωγής ή μήπως δολοφονήθηκε; Το βέβαιο είναι πως ανακάλυψε έγγραφα που ενοχοποιούν σημαίνοντα πρόσωπα της δημόσια ζωής. Ο Μαρνέρης ερευνά την εξαφάνιση του Ηλιάδη και βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ομάδας από εκδότες, δημοσιογράφους, ρώσους μαφιόζους, τον Αλεξέι Πανίδη, πρωτοπαλίκαρο του μεγάλου αφεντικού, ο οποίος έφτιαξε μια οργάνωση με πλοκάμια στο Κονγκό, την ευειδή βουλευτίνα Δώρα Ντουμάνη, κόρη χουντικού, και τους εκπροσώπους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Θαλασσοκράτειρα».

Στο μυθιστόρημα υπάρχουν ήρωες καλοί και κακοί, έντιμοι και ανέντιμοι. Ορισμένοι καλοί δεν έχουν αίσιο τέλος και μερικοί κακοί δεν τιμωρούνται, όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Η Καμπάνη και ο Μαρνέρης, άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή, παιδεία, ιδιοσυγκρασία, συμμαχούν για να τα βάλουν με τους ισχυρούς της ιστορίας, τους εντιμότατους, τα λαμόγια, τους λύκους που ντύθηκαν πρόβατα. Τα περιστατικά και η πλοκή είναι βεβαίως καρπός της φαντασίας του συγγραφέα, ωστόσο δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Για τους δημοσιογράφους-ήρωες ο συγγραφέας δεν λέει τα καλύτερα λόγια αφού εμπλέκονται σε σκοτεινές υποθέσεις. Ωστόσο, δεν τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι: οι ενοχλητικοί, δηλαδή εκείνοι που κάνουν έρευνα, εκδιώκονται από τις εφημερίδες τους και ένας πέφτει θύμα τροχαίου ατυχήματος. Στη βάση της ιστορίας βρίσκεται η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η οποία προφανέστατα τον ενέπνευσε όχι μόνο με το αντικείμενο του οικονομικού-πολιτικού σκανδάλου όπου ενεπλάκησαν και μοναχοί και πολιτικά πρόσωπα. «Τα ράσα έχουν φαρδιές τσέπες» διαβάζουμε. Ωστόσο, τα Εντιμότατα λαμόγια δεν αναφέρονται στο Βατοπαίδι· ο συγγραφέας θέλει να στηλιτεύσει τη δράση ορισμένων πολιτικών, βουλευτών και υπουργών, που πολιτεύονται με μοναδικό σκοπό την προσωπική τους καλοπέραση και τον πλουτισμό, κάνοντας, μεταξύ άλλων, σεξ με αδίστακτες γυναίκες.

Για να επιτύχουν τους στόχους τους, συνεργάζονται με μαφιόζους από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ανθρώπους που υπήρξαν μέλη της κομμουνιστικής νεολαίας και μετά την κατάρρευση της υπερδύναμης βρέθηκαν κάτοχοι εκτάσεων και βιομηχανιών και άρχισαν να επενδύουν στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες.

Αλλοι απατεώνες που κατακρίνονται είναι ορισμένοι δικηγόροι, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από κάθε παρανομία και εκμεταλλεύονται τα παραθυράκια των νόμων. Το μυθιστόρημα είναι πολιτικό θρίλερ με απρόοπτα και ανατροπές, σε αυτό εκθειάζονται η φιλία, η αλληλεγγύη και η αγάπη, ανθρώπινα αισθήματα, πανταχόθεν βαλλόμενα ως κατάλοιπα ρομαντισμού. Θυμίζουμε πως ο ίδιος συγγραφέας έχει γράψει άλλα τρία εξαιρετικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Τα Σφαγείο Σαλονίκης και Μαύρη Αυγή, τα εξέδωσε ως Θάνος Δραγούμης και το Καβαφικοί φόνοι ως Θοδωρής Παπαθεοδώρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ