Αφήγημα
Κατερίνα Οικονομάκου

Ο τραγουδιστής του Αουσβιτς – Εστρόγκο Ναχάμα (Θεσσαλονίκη 1918 – Βερολίνο 2000)
Εκδόσεις Καπόν, 2016, σελ. 240, τιμή 15 ευρώ

Ποιος ήταν ο Εστρόγκο Ναχάμα; Ποιος ήταν ο σεβάσμιος κάντορας της εβραϊκής κοινότητας του Δυτικού Βερολίνου που άφησε εποχή με την υπέροχη φωνή του; Ηταν ένας νεαρός Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη. Ενα θύμα του ναζισμού. Ενας κρατούμενος του Αουσβιτς, που επιβίωσε χάρη στη φωνή του. Ακολουθώντας τα ίχνη του, από τη Θεσσαλονίκη του 1918 ως τη γερμανική πρωτεύουσα στην αυγή του 21ου αιώνα, αναδιφώντας σε αρχεία, συζητώντας με τους οικείους και τους φίλους του, ζητώντας τη συνδρομή των ιστορικών πηγών, αλλά χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της δημοσιογραφικής έρευνας, η συγγραφέας συνθέτει μια συναρπαστική μονογραφία.

Ιστορία
Arthur Goldschmidt Jr, Aomar Boum

Ιστορία της Μέσης Ανατολής
Μετάφραση Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος. Επιμέλεια Δημήτριος Α. Σταματόπουλος.
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2016
σελ. 640, τιμή 34 ευρώ

Μια εισαγωγή στην ιστορία αυτής της ταραγμένης περιοχής από τις απαρχές του Ισλάμ μέχρι σήμερα. Το βιβλίο καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένης της εξέλιξης των ισλαμικών θεσμών και της κουλτούρας, την επιρροή της Δύσης, τις εκσυγχρονιστικές απόπειρες των κυβερνήσεων της Μέσης Ανατολής, τον αγώνα πολλών λαών για πολιτική ανεξαρτησία, την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση, την επανάκαμψη των ισλαμικών αξιών και της ισλαμικής εξουσίας, τα ζητήματα που σχετίζονται με το παλαιστινιακό πρόβλημα, και τη μετά την 11η Σεπτεμβρίου Μέση Ανατολή. Η παρούσα έκδοση του έργου είναι πλήρως αναθεωρημένη.

Ιστορία
John C. Carr

Οι πολεμιστές αυτοκράτορες του Βυζαντίου
Μετάφραση Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
σελ. 432, τιμή 18,80 ευρώ
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν αναγκασμένη να πολεμά για να επιβιώσει, γι’ αυτό και η στρατιωτική δεινότητα ήταν βασική προϋπόθεση για έναν επιτυχημένο αυτοκράτορα. Ο συγγραφέας επικεντρώνεται στις προσωπικές και στρατιωτικές ιστορίες των ικανότερων πολεμιστών που επιχείρησαν να ανελιχθούν στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Μεταξύ αυτών ο ιδρυτής της, ο Κωνσταντίνος Α΄, ο Ιουλιανός, ο Θεοδόσιος, ο Ιουστινιανός, ο Ηράκλειος, ο Λέων Α΄, ο Λέων Γ΄, ο Βασίλειος Α΄, ο Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος, ο Ρωμανός Δ΄ Διογένης, ο Ισαάκιος Αγγελος και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Μυθιστόρημα
Ζουλφί Λιβανελί
Οτέλ Κονσταντίνιγε

Μετάφραση Νίκη Σταυρίδη.
Εκδόσεις Πατάκη, 2016
σελ. 608, τιμή 18,80 ευρώ

Κωνσταντινούπολη, τελευταίες μέρες του 2014. Το υπερπολυτελές Οτέλ Κονσταντίνιγε γιορτάζει τα εγκαίνιά του συνδυάζοντάς τα και με τον πρόωρο εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Εκλεκτές φυσιογνωμίες της πόλης συναντώνται στο ξενοδοχείο που χτίστηκε πάνω στα ερείπια του παλιού βυζαντινού παλατιού. Πολιτικοί, ο αμερικανός πρέσβης, ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης, παλιοί και νεότεροι εκατομμυριούχοι. Μολονότι δεν είναι καλεσμένοι, στο πανηγύρι αυτό συμμετέχουν και οι νεκροί που κείνται για πολλές εκατοντάδες χρόνια στο βάθος της γης της Κωνσταντινούπολης, τιμούν κι αυτοί τη γιορτή με τον δικό τους τρόπο…

Μυθιστόρημα
Βασίλειος Φ. Δρόλιας

Nyos – Η τελετή της αθωότητας
Εκδόσεις Κέδρος, 2016, σελ. 248, τιμή 12,50 ευρώ
Η ζωή του Ρότζερ βρίσκεται σε κρίση: ο γάμος του καταρρέει, η εξωσυζυγική του σχέση με τη δημιουργό μοντέρνας τέχνης Τζέσικα βαδίζει σε αδιέξοδο, ενώ ο ίδιος αναλώνεται σε μια βαρετή ερευνητική εργασία. Η ευκαιρία για να αλλάξει τη ζωή του παρουσιάζεται όταν μεταβαίνει στο Καμερούν, όπου ξεκινάει μια σειρά μελετών για την επιστημονική αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου στη λίμνη Nyos. Ο Ρότζερ αντιμετωπίζει το Καμερούν σαν τουρίστας αλλά σιγά σιγά η χώρα, όπως και όλη η Αφρική, πλέκει τη μαγεία της γύρω του και η καθημερινή πάλη για την επιβίωση τον αναγκάζει να αναθεωρήσει την προηγούμενη ζωή του.
Νέα Εκδοση
Μαρκήσιος Ντε Σαντ
Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ

Μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
σελ. 280, τιμή 17,70 ευρώ

«Ηδονιστές όλων των ηλικιών και όλων των φύλων, σ’ εσάς και μόνον σ’ εσάς αφιερώνω ετούτο το έργο: τραφείτε με τις αρχές του, αρχές που θεριεύουν τα πάθη σας, κι αυτά τα πάθη, με τα οποία ψυχροί και ανιαροί ηθικολόγοι σας φοβερίζουν, είναι τα μέσα που χρησιμοποιεί η Φύση για να κάνει τον άνθρωπο αντάξιο των βλέψεων που αυτή η ίδια έχει γι’ αυτόν». Ενα κλασικό κείμενο της παγκόσμιας ερωτικής λογοτεχνίας. Η μύηση μιας νεαρής κοπέλας από γάλλους ευγενείς στα μυστήρια της ερωτικής απόλαυσης είναι η αφορμή για μια σειρά από διαλόγους, στους οποίους ο συγγραφέας καταφέρεται εναντίον των αξιών του δυτικού πολιτισμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ