Αννα Δάρδα-Ιορδανίδου
Μάσκες και σερπαντίνες

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016
σελ. 140, τιμή 9 ευρώ

Το τρίτο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αννας Δάρδα-Ιορδανίδου, που σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ, αγγλοϊρλανδική λογοτεχνία στο Δουβλίνο και γλωσσολογία στο Λάνκαστερ, διαδραματίζεται στην Αθήνα και μάλιστα στο κέντρο της. Σε αυτό, πρωταγωνιστούν ξανά δύο ηλικιωμένες γυναίκες που επιλύουν υποθέσεις εγκλημάτων, ως ερασιτέχνιδες ντετέκτιβ, κάτι σαν ελληνίδες Μις Μαρπλ της Αγκαθα Κρίστι. Πρόκειται για δύο φίλες (είναι συνταξιούχοι καθηγήτριες της Αγγλικής Φιλολογίας), που γράφουν ταξιδιωτικούς οδηγούς και παίζουν μπιρίμπα. Η Ελληνίδα Κλειώ Σακκά και η Αγγλίδα Λίλιαν Κροφτ είναι αυτόπτες μάρτυρες σ’ ένα τροχαίο δυστύχημα στην πλατεία Κολωνακίου με θύμα μια γυναίκα, η οποία σκέφτεται διάφορα. Φοβάται μην πλακώσει η αστυνομία και αρχίσουν οι έρευνες, θεωρεί ότι κάποιος Γκόφας φταίει για κάτι που συνέβη και ετοιμάζεται να εξαφανιστεί. Θα πάει στο ακατοίκητο πατρικό της σπίτι που το γνωρίζει μόνο η αδελφή της.


Ολα όσα θα συμβούν παρακάτω σχετίζονται με τους φόβους και τις ελπίδες της γυναίκας, η οποία είναι μεταμφιεσμένη. Μέρες Αποκριάς γαρ. Την ίδια περίοδο, η περιοχή καταστρέφεται από μπαχαλάκηδες: Κάποιος Θύμιος Μπακιρτζής βλέπει έναν κουκουλοφόρο να σπάει μάρμαρα, ενώ κτίρια πιάνουν φωτιά. Τον ακολουθεί, μα τον χάνει. Ο κουκουλοφόρος τρέχει προς τον κινηματογράφο Ιντεάλ, την ίδια στιγμή καίγεται μια γκαλερί στη στοά Κοραή. Οι δύο ηλικιωμένες αναλαμβάνουν δράση. Πρώτα μαθαίνουν πως η νεκρή ονομάζεται Τζοβάνα Κονταρίνι, είναι μαγείρισσα και συνεργάζεται με κάποιον από τα Εξάρχεια. Από τη μεριά του, ο Μπακιρτζής ανακαλύπτει πως ο δήθεν αναρχικός που έβαζε φωτιές λέγεται Γκόφας και μένει στον Κολωνό. Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται.

Το μυθιστόρημα τοποθετείται στην Αθήνα της κρίσης, μια φλεγόμενη πόλη, όπου συμβαίνουν έκτροπα και παρανομίες. Στην πλοκή εμπλέκεται και κάποια Οργάνωση, τα μέλη της οποίας συνεργάζονται με την αστυνομία και με ορισμένους δικαστικούς. Η Οργάνωση αποτελείται από ρατσιστές και ξενόφοβους που οραματίζονται θριάμβους ώστε να μεγαλουργήσουν, αλλά που προς το παρόν μένουν στο περιθώριο της κοινωνίας, υποδυόμενοι τους αναρχικούς.

Η συγγραφέας θέλει να μιλήσει για όσα βιώνουν σήμερα οι Αθηναίοι από το Κολωνάκι μέχρι τον Κολωνό, ενώ επιχειρεί να αποκαλύψει τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται, συνήθως, πίσω από τις αξιοποιήσεις περιοχών της Αθήνας. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στους αποτυχημένους γάμους, στη διακίνηση μαύρου χρήματος, στα όσα κρύβονται πίσω από τις αναθέσεις δημοσίων έργων, μα κυρίως ενδιαφέρεται να τονίσει ότι σε τούτη τη χώρα οι δράστες εγκλημάτων μένουν ατιμώρητοι εξαιτίας της ανάμειξης –και –των μυστικών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο Μάσκες και σερπαντίνες αποτελεί μια μικρή τοιχογραφία της σύγχρονης αθηναϊκής κοινωνίας τον καιρό του Μνημονίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ