αφήγημα
Volker Weidermann
Οστάνδη 1936: Στέφαν Τσβάιχ και Γιόζεφ Ροτ – Το καλοκαίρι πριν από το σκότος
Μετάφραση Μαρία Αγγελίδου.Εκδόσεις Αγρα, 2016
σελ. 208, τιμή 15 ευρώ

Οστάνδη, 1936. Η βελγική παραθαλάσσια πόλη δέχεται στα θέρετρά της πλήθος καλλιτεχνών, διανοουμένων αλλά και αλλοφρόνων που βρίσκονται εκεί μετέωροι μπροστά στο θέαμα της αβύσσου που θα προκαλέσουν σύντομα ο φασισμός και ο πόλεμος. Εδώ βρίσκεται ο Στέφαν Τσβάιχ, ένας άνθρωπος σε κρίση, και επανασυνδέεται με τον αποξενωμένο φίλο του Γιόζεφ Ροτ. Είναι σαν να έχουν φτιαχτεί ο ένας για τον άλλον. Δύο άνδρες που πέφτουν και οι δύο αλλά κρατούν τα χέρια τους για καιρό. Προς στιγμήν μια εύθραυστη ευδαιμονία δημιουργείται· καθώς όμως η Ευρώπη βυθίζεται στο σκοτάδι, οι φίλοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα αλλόκοτο είδος διακοπών.


πεζογραφία

Aχιλλέας Kυριακίδης
Τεχνητές αναπνοές και άλλα πεζά της πόλεως [2003-2010]
Εκδόσεις Πατάκη, 2016
σελ. 256, τιμή 11,90 ευρώ

Δεκατέσσερα διηγήµατα και µία νουβέλα. Μία εύθραυστη, κρυστάλλινη µινιατούρα και δεκατέσσερα κοµψά µικροτεχνήµατα. Κείµενα αυτάρκη και σφαιρικά, που συγκροτούν ένα τυφλό και απρόβλεπτο στις ατραπούς του αφηγηµατικό σύµπαν. Ολα τους µειδιούν µε µελαγχολία, φλερτάρουν µε το υπερβατικό, ερωτοτροπούν µε το παράλογο, ναρκοθετούν τον ρεαλισµό, ζηλεύουν τον κινηµατογράφο. Κάπου µια παρωδία αστυνοµικού διηγήµατος, αλλού µια χαρµόσυνη ιστορία µυστηρίου ή ένα σπάραγµα ενός ατέλειωτου συρταρωτού µυθιστορήµατος.


μυθιστόρημα

Colm Toibin
Καραβοφάναρο στο μαύρο νερό
Μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου
Εκδόσεις Gutenberg, 2016
σελ. 331, τιμή 14 ευρώ

Μετά από χρόνια πικρής διαμάχης τρεις γυναίκες –η Ντόρα Ντέβερο, η κόρη της Λίλι και η εγγονή της Ελεν –υποχρεώνονται από τα γεγονότα να κάνουν ανακωχή. Ο πολυαγαπημένος αδελφός της Ελεν, ο Ντέκλαν, πεθαίνει και τις θέλει και τις τρεις κοντά του. Η παρουσία των δύο φίλων του θα λειτουργήσει καταλυτικά για όλους στο σύντομο διάστημα που θα συνυπάρξουν στο σπίτι της γιαγιάς. Ατομα από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εμπειρίες και πεποιθήσεις, γίνονται μάρτυρες μιας οδυνηρής για όλους πορείας, και για πρώτη φορά ακούνε με προσοχή τα όσα έχει να τους πει ο άλλος. Ενα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα του Κολμ Τομπίν.


μυθιστόρημα
Γκαρθ Γκρίνγουελ
Αυτό που σου ανήκει
Μετάφραση Τόνια Κοβαλένκο
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016
σελ. 240, τιμή 12,72 ευρώ

Μια φθινοπωρινή μέρα ένας αμερικανός καθηγητής μπαίνει στις δημόσιες τουαλέτες του Εθνικού Μεγάρου Πολιτισμού στη Σόφια. Εκεί γνωρίζειτον Μίτκο, έναν γοητευτικό νεαρό που εκδίδεται επί χρήμασι, και πληρώνει κι αυτός το αντίτιμο για να κάνει σεξ μαζί του. Τους επόμενους δυο μήνες επιστρέφει ξανά και ξανά στον Μίτκο, σπρωγμένος από λαγνεία, μοναξιά και από τη σαγήνη του κινδύνου. Δεν αργεί έτσι να εμπλακεί σε μια σχέση αλληλεξάρτησης, στην οποία η τρυφερότητα μπορεί εύκολα να δώσει τη θέση της στη βία. Ενα μυθιστόρημα λυρικής έντασης και ανενδοίαστου ερωτισμού για τη σεξουαλική επιθυμία και τις συνέπειές της.
μυθιστόρημα
Πέρλα Σουές
Κόκκινος καπνός
Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης
Εκδόσεις Opera, 2016
σελ. 184, τιμή 10,60 ευρώ

5Ενα μυθιστόρημα τοποθετημένο σ’ ένα άγριο τοπίο της Νότιας Αμερικής, αρχές του 20ού αιώνα, εκεί όπου, «ανατολικά της Εδέμ», ένα ζευγάρι πρόσφυγες απ’ τη Ρωσία και τη Γερμανία της φτώχειας και των στερήσεων στήνει το σπιτικό του και κάνει μια οικογένεια που θα σπαραχθεί από μια μοίρα εξίσου ανελέητη με αυτήν που διέπει τους αρχαίους τραγικούς μύθους. Η Πέρλα Σουές, χωρίς εξεζητημένα τεχνάσματα, προστρέχει σε ένα από τα βασικά εργαλεία της λογοτεχνίας: τον ανησυχητικό υπαινιγμό των πρώτων φράσεων, που ξετυλίγει το κουβάρι της ανθρώπινης ψυχής μέχρι τη δραματική κατάληξη της τελευταίας σελίδας.

αστυνομικό
Τana French
Ο τόπος των μυστικών
Μετάφραση Βάσια Τζανακάρη
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
σελ. 744, τιμή 18,80 ευρώ

Ο αστυνόμος Στίβεν Μόραν περίμενε την ευκαιρία να περάσει το κατώφλι του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και την αρπάζει όταν ένα πρωί η δεκαεξάχρονη Χόλι Μακέι τού φέρνει μια φωτογραφία που πυροδοτεί εκ νέου την έρευνα για τη δολοφονία του όμορφου και δημοφιλούς Κρις Χάρπερ. Ο Στίβεν θα ενώσει τις δυνάμεις του με την αστυνόμο Αντουανέτ Κόνγουεϊ για να βρει τη λύση. Ολα τα στοιχεία τους οδηγούν στην κλίκα της Χόλι και στην κλίκα των αντιζήλων τους καθώς και σε έναν περίπλοκο ιστό σχέσεων και μυστικών που δένουν όλα αυτά τα κορίτσια με τον νεκρό. Και αυτός ο κόσμος αποδεικνύεται επικίνδυνος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ