διηγήματα
Δημήτρης Νόλλας
Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες (Τα διηγήματα 1974-2016)

Επίμετρο Τιτίκα Δημητρούλια
Εκδόσεις Ικαρος, 2016
σελ. 568, τιμή 17,90 ευρώ

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνεται το σύνολο του διηγηματογραφικού έργου του βραβευμένου συγγραφέα. Από τα πρώτα αφηγήματα της «Πολυξένης» μέχρι την τελευταία συλλογή «Στον τόπο», τα διηγήματα διατρέχουν τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, εστιάζοντας στα θέματα που εδώ και χρόνια απασχολούν τον Δημήτρη Νόλλα: ο ξένος, η πατρώα γη, η μοναξιά, η περιδίνηση του σύγχρονου ανθρώπου στην παράλογη καθημερινότητα. Παράλληλα, καθώς τα κείμενα δημοσιεύονται διατηρώντας τον χαρακτήρα της πρώτης τους γραφής, αναδεικνύεται η ματιά του συγγραφέα στον κόσμο τον συγκεκριμένο χρόνο, και ταυτόχρονα η εξέλιξη στον τρόπο γραφής του.


πολιτική φιλοσοφία
Αρης Στυλιανού
Ο Σπινόζα και η δημοκρατία

Εκδόσεις Πόλις, 2016
σελ. 216, τιμή 15 ευρώ

Μια συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής θεωρίας του Σπινόζα, με έμφαση στην πρωτότυπη σπινοζική σύλληψη της δημοκρατίας και του προτεινόμενου εκδημοκρατισμού κάθε μορφής πολιτεύματος. Επιπροσθέτως, επιχειρείται από τον συγγραφέα μια κριτική εξέταση ορισμένων καίριων προβλημάτων της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας, καθώς και της σημερινής συζήτησης περί δημοκρατίας, κυρίως ως προς την έμπνευσή τους από συγκεκριμένες ιδέες και έννοιες σπινοζικής προέλευσης. Ετσι, αναλύονται δύο ιδιαίτερες ερμηνείες της σπινοζικής θεωρίας για την πολιτική και τη δημοκρατία: του Αντόνιο Νέγκρι και του Ετιέν Μπαλιμπάρ.

δοκίμιο
Νικήτας Σινιόσογλου
Αλλόκοτος ελληνισμός – Δοκίμιο για την οριακή εμπειρία των ιδεών

Εκδόσεις Κίχλη, 2016
σελ. 360, τιμή 16 ευρώ

Επτά έκκεντρες μορφές της νεοελληνικής πνευματικής ιστορίας, οι οποίες αφοσιώθηκαν με πάθος στις σχέσεις ελληνισμού και χριστιανισμού, Ανατολής και Δύσης και αποτόλμησαν ασυνήθιστους πειραματισμούς με τη νεοελληνική ταυτότητα: περιπλάνηση (Κυριάκος Αγκωνίτης), ουτοπία (Πλήθων), εκτοπισμός (Μάρουλλος Ταρχανιώτης), βλασφημία (Χριστόδουλος Παμπλέκης), αίρεση (Θεόφιλος Καΐρης), αλλόκοτο (Παναγιώτης Σοφιανόπουλος), ψευδολογία (Κωνσταντίνος Σιμωνίδης). Συνδυάζοντας τη γνώση των πηγών και τον φιλοσοφικό στοχασμό, ο συγγραφέας χαρτογραφεί μια λησμονημένη μεθόριο της νεοελληνικής ιστορίας των ιδεών.

μυθιστόρημα
Joaquim Maria Machado De Assis
Ελένα

Μετάφραση Νίκος Πρατσίνης
Εκδόσεις Gutenberg, 2016
σελ. 387, τιμή 15 ευρώ

Η διαθήκη του συμβούλου Βάλε κρύβει μια συνταρακτική έκπληξη που θα αναστατώσει τη ζωή της οικογένειάς του. Ποια είναι η Ελένα; Ποιο είναι το μυστικό της και σε ποια περιπέτεια θα εμπλακούν τα πρόσωπα; Πόσο οι κοινωνικές συμβάσεις καθορίζουν τη μοίρα τους; Ενα από τα κορυφαία βιβλία του θεμελιωτή του αστικού μυθιστορήματος της Βραζιλίας. Ενα αισθηματικό δράμα που απηχεί το πέρασμα της χώρας από την αποικιακή στη σύγχρονη εποχή της. Εντυπωσιάζει χάρη στην απολαυστική πλοκή του, στη λεπτή ειρωνεία του καθώς και στη διεισδυτική ματιά του στις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες του τέλους του 19ου αιώνα.

μυθιστόρημα
Kαρολίνα Mέρμηγκα
Ο έλληνας γιατρός

Εκδόσεις Μελάνι, 2016
σελ. 580, τιμή 16,80 ευρώ

Στο νέο βιβλίο της συγγραφέως, μέσα από την προσωπική ιστορία του γιατρού Κωνσταντίνου Μ. (1874-1941), ξετυλίγεται η άνθηση της αθηναϊκής αστικής τάξης με τις χάρες και τις αδυναμίες της, οι πόλεμοι και οι πολιτικές διαμάχες που έσκισαν τη χώρα στα δύο, οι βαθιές πληγές και οι μεγάλες στιγμές δόξας της Ελλάδας. Ενα ιστορικό μυθιστόρημα όπου ο έρωτας, τα ηθικά διλήμματα, η ματαιοδοξία, η προσφορά, οι φιλοδοξίες και η αίσθηση χρέους συνθέτουν τον καμβά μιας γενιάς Ελλήνων, επώνυμων και ανώνυμων, που σήμερα μοιάζουν μακρινοί και άγνωστοι, όμως συνεχίζουν να μας καθορίζουν με τρόπο ανεξίτηλο.

ποίηση
Max Ritvo
Αιώνες

Μετάφραση Jazra Khaleed, Ελένη Μπούρου
Εκδόσεις Σαιξπηρικόν, 2016
σελ. 96, τιμή 8 ευρώ

Ο Μαξ Ρίτβο γεννήθηκε το 1990 στο Λος Αντζελες και πέθανε τον Αύγουστο του 2016. Από μικρή ηλικία έπασχε από μια σπάνια μορφή καρκίνου των οστών. Η ποίησή του αποτελεί θαυμαστό μείγμα αμεσότητας, εμβρίθειας, γρίφων, επινοήσεων, ενσαρκώσεων και εκλάμψεων. Πότε φασκιωμένη με τη ζεστασιά των θηλαστικών και πότε «δέσμη καθάριο νερό που εκρήγνυται», κρύβει μέσα της «μια ελπίδα σε σχήμα πουλιού». Στους διαδρόμους των νοσοκομείων ο ποιητής παρατηρεί ψύχραιμα και διερευνητικά το μαβί διάχυτο φως ενός επικείμενου θανάτου· ξαπλωμένος ανάσκελα στον τομογράφο τού στέλνει φιλιά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ