ιστορία
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο;
Πόσο Βυζαντινοί οι Νεοέλληνες;
Εκδόσεις Gutenberg, 2016,
σελ. 101, τιμή 10 ευρώ

Ξεκινώντας από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη «Νέα Ρώμη» που ίδρυσε στα ανατολικά, με την καθιέρωση του Χριστιανισμού και τη γλωσσική ελληνικότητα αυτής της «πρώτης ευρωπαϊκής», όπως τη χαρακτηρίζει, αυτοκρατορίας, η επιφανής βυζαντινολόγος περιγράφει την εξέλιξή της και αναλύει θεμελιακά στοιχεία του πολιτισμού της. Μιλά για τη σχέση της με την αρχαιότητα και τη βυζαντινή ρωμιοσύνη. Ερευνά το τι σημαίνει βυζαντινή και τι ελληνική ταυτότητα. Αναζητεί, πέρα από εθνικές σκοπιμότητες, τις «βυζαντινές επιβεβαιώσεις» που υπάρχουν στις παραδόσεις, στις εκφράσεις, στην καθημερινότητά μας. Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ γράφει για το Βυζάντιο «ως βίωμα του Ελληνισμού».

δοκίμια
Παντελής Μπουκάλας
Οταν το ρήμα γίνεται όνομα –
Η «αγαπώ» και το σφρίγος της
ποιητικής γλώσσας των δημοτικών

Εκδόσεις Αγρα, 2016,
σελ. 592, τιμή 21,90 ευρώ

Με τον τόμο αυτόν, αφιερωμένο στην εξαιρετική γλωσσική δημιουργικότητα της ποίησης, πρωτίστως της δημοτικής, ξεκινάει το ταξίδι της η σειρά «Πιάνω γραφή να γράψω… Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι». Οταν ολοκληρωθεί, θα έχουν διερευνηθεί περί τα είκοσι θέματα από τον Παντελή Μπουκάλα, συστηματικό μελετητή του πεδίου. Με την ανώνυμη ελληνική ποίηση πάντα στο κέντρο, αλλά με πυκνές επισκέψεις στην επώνυμη σε όλες τις φάσεις της, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και στην ανώνυμη γειτονικών μας λαών. Συντροφοδότης ο κόσμος των παραδόσεων, των παραμυθιών και των παροιμιών, αλλά και της αρχαίας μυθολογίας.

νέα εκδοση
John Steinbeck
Ανατολικά της Εδέμ
Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος.
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016,
σελ. 664, τιμή 22 ευρώ

Κλασικό πλέον, τοΑνατολικά της Εδέμδεν έπαψε ποτέ να διαβάζεται από το 1952 που πρωτοεκδόθηκε μέχρι σήμερα. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών, των Τρασκ και των Χάμιλτον, στην κοιλάδα Σαλίνας της Καλιφόρνιας, αντλώντας έμπνευση καιδύναμη από τη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Αβελ. Πατώντας με το ένα πόδι στον ρεαλισμό και με το άλλο σε μια μυθική, αρχετυπική σύλληψη του κόσμου ως κονίστρας όπου το καλό αντιμάχεται το κακό, ο Στάινμπεκ πλάθει εδώ μερικούς από τους πλέον αλησμόνητους χαρακτήρες του. Το πιο επικό και φιλόδοξο έργο του αμερικανού νομπελίστα.

μυθιστόρημα
Νικόλα Λατζόια
Η κτηνωδία
Μετάφραση Αμπυ Ραΐκου.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 496, τιμή 18 ευρώ

Η Κλάρα ήταν η μεγαλύτερη κόρη μιας ισχυρής οικογένειας τοπικών εργολάβων, των Σαλβέμινι, που διατηρούν στενούςκαι σκοτεινούς δεσμούς με κύκλους της πολιτικής και της οικονομίας. Ο αινιγματικός Μικέλε, ο αδελφός της, αρχίζει να διερευνά το βίαιο τέλος της. Εν προκειμένω, ο συγγραφέας δεν παρακολουθεί μόνοτην κατάρρευση μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, ακτινογραφείκαι την παρακμή μιας ολόκληρης κοινωνίας, όπου το χρήμα και η δίψα για την εξουσία ισοπεδώνουν τα πάντα. Το μυθιστόρημα επαινέθηκε από την κριτική για το σύνθετο ύφος και την αφηγηματική του ένταση. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Strega, την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση της Ιταλίας.

αστυνομικό
Χίλντα Παπαδημητρίου
Η συχνότητα του θανάτου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 416, τιμή 15,50 ευρώ

Στην καινούργια περιπέτειά του, ο Χάρης Νικολόπουλος και η αφοσιωμένη ομάδα των συνεργατών του θα εμπλακούν προσωπικά στην υπόθεση που καλούνται να διαλευκάνουν. Μια γυναίκα έχει δολοφονηθεί στις παρυφές της οδού Αθηνάς. Τα στοιχεία θα οδηγήσουν τον πρωταγωνιστή στην ΜΡ3, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη μουσική και στη διασκέδαση. Εκεί θα γνωρίσει τον μικρόκοσμο των ανεξάρτητων ραδιοφωνικών σταθμών, θα συγκρουστεί με παλιούς γνώριμους και ανθρώπους της νύχτας. Στην πορεία ο Χάρης θα αναζωπυρώσει παλιές έχθρες, θα διευρύνει τις μουσικές του γνώσεις και θα δει τη ζωή του να παίρνει μια τελείως ανεξέλεγκτη τροπή.

φυσική
Lee Smolin
XΡΟΝΟS – Η αναγέννηση
Μετάφραση Νίκος Αποστολόπουλος.
Εκδόσεις Τραυλός, 2016,
σελ. 484, τιμή 23 ευρώ

Τι είναι χρόνος; Είναι κάτι πραγματικό ή μια ψευδαίσθηση που θα τελειώσει μόλις παύσει κάθε είδους «αλλαγή» στο Σύμπαν μας; Ο χρόνος υπάρχει ή αναδύεται από έναν άχρονο Κόσμο; Σκεφτόμαστε και δρούμε «εντός» ή «εκτός» χρόνου; Ζούμε σε ένα σύμπαν Μπόλτσμαν ή σε ένα σύμπαν Λάιμπνιτς; Ελεύθερη βούληση ή μοίρα; Αλλαγή ή αιωνιότητα; Ατομικότητα ή ομοιομορφία; Αραγε, οι φυσικοί νόμοι είναι αδήριτοι και διαχρονικοί ή εξελίσσονται στον χρόνο, στο πλαίσιο μιας κοσμολογικής φυσικής επιλογής; Τέτοιου είδους αντινομίες θέτει –και απαντά –ο διαπρεπής θεωρητικός φυσικός Λι Σμόλιν. Επαναπροσδιορίζει τη φυσική και αμφισβητεί ευθέως τον Αϊνστάιν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ