περιηγήσεις
Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Το Βασίλειο της Κρήτης
Εκδόσεις Αγρα, 2016,
σελ. 176, τιμή 13,50 ευρώ

Στο βιβλίο αναπτύσσονται και, κατά κάποιον τρόπο, κωδικοποιούνται οι παμπάλαιες εμμονές και ιδεοληψίες του συγγραφέα όσον άφορα τον γενέθλιο τόπο. Το βιβλίο μπορεί να αναγνωσθεί ως ένα είδος περιηγητικού οδηγού για όσους –μολονότι ζουν και κατοικούν στη νήσο Κρήτη ή για όσους την έχουν επισκεφθεί –δεν έτυχε, για διάφορους λόγους, να γνωρίσουν τους κρυφούς τόπους και τις αφανέρωτες αρετές της. Στο Πρώτο Μέρος παρέχονται, σε είκοσι ενότητες, χρήσιμες πληροφορίες για τους μελλοντικούς επισκέπτες της Νήσου (εντόπιους και μη). Στο Δεύτερο Μέρος αναφέρονται είκοσι χωριά της Νήσου τα όποια αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.

μυθιστόρημα
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Η μετακόμιση
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 224, τιμή 12,72 ευρώ

Η Ευρυδίκη Ματθαίου γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1937. Η μετακόμιση είναι η αληθινή ιστορία της ζωής της, όπως κατάφερε να την αναπλάσει στη μνήμη της μια νύχτα του 2019: μετά τον πόλεμο χάνει τη μικρή αδελφή της από αδέσποτη σφαίρα, δεκατεσσάρων χρόνων μέσα σε ένα περίπτερο κάνει έρωτα για πρώτη φορά, η μαμά ακούει Τένεσι Ουίλιαμς στο ραδιόφωνο, ένας εξόριστος άντρας είναι ερωτευμένος με τον πατέρα της, αργότερα ένα ξένο μωρό στην Κωνσταντινούπολη γίνεται δικό της μαζί με ένα κλεμμένο οικογενειακό άλμπουμ, μια γάτα, η Καρλότα, αδιαφορεί για τα νεκρά παιδιά στις θάλασσες του Αιγαίου.
μυθιστόρημα
Μάρλον Τζέϊμς
Η σύντομη ιστορία επτά φόνων
Μετάφραση Παναγιώτης Τομαράς,
Πρόλογος Λάμπρος Φάτσης.
Εκδόσεις Αίολος, 2016,
σελ. 760, τιμή 23,91 ευρώ
3 Δεκεμβρίου, 1976. Κίνγκστον, Τζαμάικα. Δυο αυτοκίνητα σταματούν έξω από το σπίτι του Μπομπ Μάρλεϊ. Βγαίνουν από μέσα επτά τύποι με όπλα –ή μήπως οκτώ; -, ορμούν στο σπίτι του τραγουδιστή και με 56 πυροβολισμούς επιχειρούν να τον δολοφονήσουν. Οι δράστες παρέμειναν άγνωστοι και ασύλληπτοι. Με επίκεντρο αυτό το γεγονός, ο Μάρλον Τζέιμς έγραψε ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα –τιμήθηκε με το Βραβείο Booker 2015 –όπου εμπλέκονται πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, γκάνγκστερ, έμποροι ναρκωτικών, πολιτικοί, εκτελεστές, ένας δημοσιογράφος, μια περίεργη νοσοκόμα και το φάντασμα ενός δολοφονημένου που ξέρει πολλά.

δοκίμια
Τζορτζ Οργουελ
Για τον εθνικισμό – Και άλλα δοκίμια
Μετάφραση Ανδρέας Παππάς.
Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 320, τιμή 11,10 ευρώ

Το δοκιμιακό έργο του Οργουελ περιλαμβάνει κείμενα πολιτικής, κοινωνικής και λογοτεχνικής κριτικής, απόψεις για τη γλώσσα και την κουλτούρα, πορτρέτα διάφορων προσωπικοτήτων. Στα κείμενα της έκδοσης, γραμμένα όλα κατά την ταραγμένη δεκαετία του 1940, ο Οργουελ, με οξυδέρκεια και πολιτική εντιμότητα, αναφέρεται σε τάσεις και φαινόμενα της εποχής του (εκφυλισμό της γλώσσας, «εθνικισμούς»), σε γεγονότα που έζησε από κοντά (ισπανικό εμφύλιο πόλεμο), σε πολιτικές και λογοτεχνικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα (Γκάντι, Μουσολίνι, Κέσλερ, Χ. Τζ. Ουέλς), μη διστάζοντας να έρθει σε αντιπαράθεση με κυρίαρχες απόψεις.

φιλοσοφία
Μυριάμ Ρεβώ ντ’ Αλλόν
Γιατί δεν αγαπάμε τη δημοκρατία
Μετάφραση Μιχάλης Πάγκαλος.
Εκδόσεις Εστία, 2016,
σελ. 172, τιμή 18 ευρώ

Η συγγραφέας υπερασπίζεται σθεναρά την ιδέα και τις αξίες της δημοκρατίας, αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν στην κρίση και στην απόρριψή της. Τρωτή, ευάλωτη, εύθραυστη, συγκρουσιακή, πολλαπλή, αβέβαιη, ατελής και ασταθής, η δημοκρατία οδηγεί στην άρση των βεβαιοτήτων προς τις οποίες ρέπει ο κομφορμισμός των μαζών. Στην ουσία, η εμπειρία της δημοκρατίας θέτει την ίδια τη ζωή υπό διαρκή αίρεση και αμφισβήτηση, πράγμα που αφήνει τον άνθρωπο ακάλυπτο. Η δημοκρατία προϋποθέτει και αναδεικνύει την ανθρώπινη ελλειμματικότητα: εδώ έγκειται, κατά τη συγγραφέα, η εγγενής αδυναμία αλλά και το μεγαλείο της.

πολιτική
David Bollier
Κοινά, μια σύντομη εισαγωγή
Μετάφραση Γιώργος Θεοχάρης.
Επιστημονική επιμέλεια Γ. Παπανικολάου,
Επίμετρο Α. Καρίτζης.
Εκδόσεις Angelus Novus, 2016,
σελ. 304, τιμή 15,37

Επίκεντρο του βιβλίου είναι μια πληθώρα σύγχρονων παραδειγμάτων του κοινωνείν, δηλαδή των ανθρώπινων πρακτικών και των μορφών συνεργασίας που (ανα)παράγουν τα κοινά. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η κοινωνική οργάνωση και η παράλληλη οικονομία των κοινών δείχνουν, αθόρυβα και αποφασιστικά, ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Μιλώντας συνεπώς για τα κοινά με το όνομά τους, θα μπορέσουμε να μάθουμε πώς να τα διεκδικήσουμε ξανά, να περιγράψουμε μια διαφορετική τάξη πραγμάτων που υπερβαίνει τη μονοκρατορία του δυοπωλίου αγοράς/κράτους και να βοηθήσουμε στη δημιουργία της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ