επανέκδοση
Φλάννερυ Ο’ Κόννορ
Και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν
Μετάφραση Αλέξανδρος Κοτζιάς,
Επίμετρο Ρίτσαρντ Τζιαννόνε.
Εκδόσεις Αντίποδες, 2016,
σελ. 304, τιμή 13,80 ευρώ

Σε ένα ερημικό δάσος στο Τενεσί, ο αυτόκλητος προφήτης Μέισον Ταργουότερ πεθαίνει, αφήνοντας στον νεαρό μικρανιψιό του την εντολή να τον θάψει και να πάρει τη θέση του. Εκείνος παρακούει και αναζητεί τη βοήθεια του ορθολογιστή θείου του, που ζει στην πόλη με τον άρρωστο γιο του. Η Φλάννερυ Ο’Κόννορ (1925-1964), μία από τις σημαντικότερες αμερικανίδες συγγραφείς του εικοστού αιώνα, αφηγείται με άτεγκτη ακρίβεια μια ιστορία πνευματικής αναζήτησης, μέσα από τη σύγκρουση του νεαρού με τον θείο του και την εσωτερική του πάλη ανάμεσα στην προφητική κλήση και την προσωπική αυτονομία. Η εκδοτική επαναφορά μιας σπουδαίας συγγραφέως.

διηγήματα
Ted Chiang
Ιστορίες της ζωής σου και άλλες ιστορίες
Μετάφραση Δημήτρης Αρβανίτης.
Εκδόσεις Κέδρος, 2016,
σελ. 376, τιμή 15,50 ευρώ

Οκτώ ιστορίες που εξερευνούν τα όρια μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, ντετερμινισμού και ελεύθερης βούλησης. Για πρώτη φορά εκδίδεται στα ελληνικά ο πολυβραβευμένος Ted Chiang, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Από το διήγημα «Ο πύργος της Βαβυλώνας», με θέμα ένα τεράστιο κτίσμα που φιλοδοξεί να συνδέσει την επιφάνεια της Γης με τον ουράνιο θόλο, έως το διήγημα «Κόλαση είναι η απουσία του Θεού», για έναν κόσμο όπου οι επισκέψεις από αγγέλους αποτελούν ένα μαγευτικό όσο και τρομακτικό κομμάτι της καθημερινότητας, η φαντασία αυτού του συγγραφέα εντυπωσιάζει.

πολιτική
Ανδρέας Πανταζόπουλος
Ο αριστερός εθνικολαϊκισμός –
Από την αντιπολίτευση στην εξουσία
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2016,
σελ. 272, τιμή 12 ευρώ

Κείμενα γραμμένα την τελευταία τριετία που έχουν ως βασικό τους θέμα τον «εθνικολαϊκισμό», ως ιδεολογικο-πολιτικό ρεύμα που γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Ο συγγραφέας καταγράφει την πορεία ενός πολιτικού και ιδεολογικού ρεύματος, τις στρατηγικές και τακτικές του στοχεύσεις, από το 2013 έως σήμερα.Πού οφείλεται και πώς να ερμηνεύσουμε την άνοδο του αριστερού εθνικολαϊκισμού στην Ελλάδα; Πώς εξηγείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; «Ψέματα» ή «αυταπάτες» οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Ποια είναι, τελικά, η «ουσία» του φαινομένου;

αναλύσεις
Γιώργος Παγουλάτος
Το νησί που φεύγει:
121+1 κείμενα για την ελληνική κρίση

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016,
σελ. 344, τιμή 16 ευρώ

Ο συγγραφέας, ένας από τους πιο συστηματικούς και διεισδυτικούς αναλυτές της ελληνικής κρίσης, αναδεικνύει τις αμέτρητες παθογένειες στην οργάνωση του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Στον τόμο αυτόν συγκεντρώνει άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο μεταξύ 2007 και 2015. Χωρισμένα σε πέντε ενότητες, συνοψίζουν τις δομές, διαδρομές και επιλογές που ακολουθήσαμε τα δραματικά χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης η οποία, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ το 2007 και περνώντας στην Ευρώπη, κατέληξε να διαλύσει την επίπλαστη ευημερία του ασθενέστερου κρίκου, της Ελλάδας.

διηγήματα
Μαρία Κουγιουμτζή
Ολα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 248, τιμή 13 ευρώ

Βάλτοι μες στην ομίχλη, σπίτια τιμωρίας ορθωμένα στο χιόνι, δωμάτια κλειδωμένα, μυστικά, κοριτσάκια που γαληνεύουν τσακισμένους άντρες, νεαρά αγόρια που μοιάζουν στη νεκρή τους μητέρα και οικειοποιούνται την εμφάνισή της, γυναίκες άστεγες που υποκύπτουν ή εξουσιάζουν τους ευεργέτες τους, άντρες παράφορα ερωτευμένοι, διαφθορείς, δυναμικές γιαγιάδες, ήρωες που παλεύουν με το βαρύ τους αίμα, με το ένστικτο της ζωής και του θανάτου, με τον θηριώδη έρωτα για τον άλλον. Στο νέο βιβλίο της Μαρίας Κουγιουμτζή οι άνθρωποι ανταμώνουν ή χωρίζονται, με ανάλαφρα ή βίαια αγγίγματα όλων των ειδών και των αποχρώσεων.

αστυνομικό
Τζίμμυ Κορίνης
Ιντριγκα στο Ιόνιο
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 464, τιμή 16,60 ευρώ

Πράκτορες της CIA συγκρούονται στο Ιόνιο με μια συμμορία που προσπαθεί να προωθήσει ένα ύποπτο φορτίο στη Συρία. Ενας μικροκακοποιός βρίσκεται μ’ έναν φόνο στην πλάτη του και μια αναπάντεχη ευκαιρία να διεκδικήσει λύτρα για να το επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του. Μια όμορφη 17χρονη πέφτει θύμα της γοητείας του και μπλέκεται σε μια απίστευτη περιπέτεια. Mια μητέρα αγωνιά διαπιστώνοντας ότι η κόρη της κάνει το ίδιο σφάλμα που είχε κάνει κι εκείνη στην ίδια ηλικία, και ένας δημοσιογράφος παίζει κορόνα γράμματα την καριέρα του προκειμένου να σώσει τη νέα γυναίκα και να αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ