κείμενα
Θάνος Βερέμης
Σκέψεις για τον 21ο αιώνα
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 416, τιμή 16 ευρώ

Υπάρχουν δύο άξονες στο βιβλίο. Ο ένας είναι συγχρονικός με τις πολιτικές εξελίξεις, τις παλινδρομήσεις στην εκπαίδευση και στον τρόπο με τον οποίο ο λαός προσλαμβάνει τα ιδεολογήματα των πολιτικών. Ο άλλος άξονας απεμπλέκεται από τις μεταλλάξεις και τη ρευστότητα του πολιτικού βίου και ασχολείται με σταθερά πολιτισμικά σημεία αναφοράς στον κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων, με μεγάλους ξένους δημιουργούς και διανοητές, αλλά και τους ημέτερους, αρχαίους και νέους. Χωρίς αυτούς ο πολιτικός μας βίος θα ήταν αφόρητος. Τα άρθρα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» την περίοδο 2001-2016.

κριτική
Στάθης Γουργουρής
Ενδεχομένως αταξίες –
Κείμενα ποιητικής και πολιτικής
Εκδόσεις Νήσος, 2016,
σελ. 406, τιμή 20 ευρώ

O συγγραφέας παρουσιάζει την Ελλάδα της κρίσης στη μεγάλη της πορεία, πέρα από την καταγραφή των γεγονότων που την έφεραν ως εδώ. Αφήνει τη γλώσσα της κριτικής να αυτοσχεδιάσει μέσα από τα ενδεχόμενα που τη δημιουργούν. Με αυτά τα κείμενα, δημοσιευμένα αλλά και ανέκδοτα σε ένα βάθος εικοσιπενταετίας, αφήνει το ενδεχόμενο να αναδυθούν εικόνες του παρελθόντος μέσα στο ριζικό παρόν, πέρα από την ανάμνηση της ιστορίας. Υποδεικνύει έτσι μια κατεύθυνση της ελληνικής σκέψης και κριτικής μετά την κρίση εκτός των συνόρων και υπενθυμίζει ότι τα όποια ανοίγματα πάντοτε ξεκινούν από την ίδια την ελληνική γλώσσα.

μυθιστόρημα
Μάργκαρετ Ατγουντ
Η καρδιά πεθαίνει τελευταία
Μετάφραση Εφη Τσιρώνη.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016,
σελ. 480, τιμή 18,80 ευρώ

Ο Σταν και η Σαρμέιν προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω μιας ολοκληρωτικής οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Εχοντας χάσει τις δουλειές τους, αναγκάζονται να ζουν στο αυτοκίνητό τους, εκτεθειμένοι σε συμμορίες και κινδύνους. Το Σχέδιο Ποζιτρόνιο στην πόλη της Χρονοκράτησης φαίνεται να είναι η απάντηση στις προσευχές τους. Εκεί κανείς δεν είναι άνεργος και όλοι έχουν ένα άνετο, καθαρό σπίτι για να ζήσουν τον μισό χρόνο. Τον υπόλοιπο, οι κάτοικοι της Χρονοκράτησης γίνονται τρόφιμοι της Φυλακής Ποζιτρόνιο. Στην αρχή δεν τους φαίνεται και τόσο μεγάλη θυσία, όμως τα πράγματα θα πάρουν μιαν ανησυχητική τροπή.

μυθιστόρημα
Stephane Osmont
Ανεξέλεγκτα στοιχεία
Μετάφραση Αριάδνη Μοσχονά.
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 464, τιμή 17,70 ευρώ

Η ιστορία ξεκινά μ’ ένα τηλεφώνημα που δέχεται ο ήρωας του βιβλίου από τη Φεντόρα, τον νεανικό του έρωτα: εκείνη έχει μόλις βγει από τις ιταλικές φυλακές, μετά την έκτιση της ποινής της για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Και μετά αρχίζουν οι μνήμες: Παιδιά, έζησαν σε ένα ελευθεριακό κοινόβιο· έπειτα πέρασαν στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και εντάχθηκαν σε αριστερίστικες οργανώσεις, πρώτα στη Γαλλία και ύστερα στην Ιταλία. Συμμετείχαν σε ληστείες και ένοπλες επιθέσεις. Εκείνη συνέχισε. Αυτός σταμάτησε, λίγο πριν πατήσει τη σκανδάλη. Ο Στεφάν Οσμόν αποτυπώνει τον απίστευτο δυναμισμό μιας ολόκληρης (αλλά σύνθετης) γενιάς.

ιστορία
Χαράλαμπος Μηνασίδης
Η Πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μακεδονικό Ζήτημα τη δεκαετία του 1940
Εκδόσεις Επίκεντρο & Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, 2016,
σελ. 384, τιμή 18 ευρώ

Η μελέτη εξετάζει τη Μακεδονία ως περιπτωσιολογική μελέτη και τη συνδέει με την αμερικανική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Η ανάλυση βασίζεται στις εξής θεματικές:α) στα στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, β) στην επιρροή της αντικομμουνιστικής ιδεολογίας στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων και στις διπλωματικές αποστολές, γ) στη σημασία που οι Αμερικανοί απέδιδαν στην Ελλάδα και στην ελληνική Μακεδονία καιδ) στη σημασία που απέδωσαν στη Γιουγκοσλαβία και στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία μετά την καθοριστική ρήξη Βελιγραδίου-Μόσχας.
παιδικό
Κατερίνα Δημόκα
Η δασκάλα των χρωμάτων
Εικονογράφηση Πωλίνα Παπανικολάου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 64, τιμή 7,70 ευρώ
Μετά τη σκληρή διαταγή του βασιλιά Μονόχρωτου να απαγορεύσει όλα τα χρώματα, εκτός από το γκρίζο, στην Γκρίζα Πολιτεία εμφανίζεται η Δόνα Ανεζίνα, ξακουστή δασκάλα και ταξιδιώτισσα. Μαθαίνει στα παιδιά τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις φυλές του κόσμου, τους μαθαίνει όλα όσα ξέρει. Και τα χρώματα ξεχύνονται. Κοραλλένια κόκκινα, πράσινα σμαραγδένια, κίτρινα της βανίλιας και πορτοκαλί του κρόκου, θαλασσινά μπλε, μοβ μελιτζανιά, ροζ του τριαντάφυλλου… Ποια όμως θα είναι η αντίδραση του σκληρού βασιλιά; Θα καταφέρει η δύναμη της αγάπης να μαλακώσει τη σκληρή καρδιά του;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ