πολιτική
Κώστας Σημίτης
Υπάρχει λύση;

Συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 288, τιμή 14 ευρώ

Τον περασμένο Μάιο το Eurogroup ανακοίνωσε ότι «ο σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν του επιτρέπει να αποφανθεί για το τι θα συμβεί στο μέλλον». Είναι δυνατή, παρ’ όλα αυτά, μια λύση; Η εκτεταμένη συνομιλία του πρώην πρωθυπουργού με τον Γιάννη Πρετεντέρη σκοπό έχει να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων από την πλευρά των πολιτών. To βιβλίο είναι γραμμένο ως μια ανταλλαγή απόψεων ώστε όλα να εκφράζονται με τρόπο ζωντανό και κατανοητό. Η κρίση της χώρας δεν θα επιλυθεί αν δεν συμβάλουν στην υπέρβασή τους καλά πληροφορημένοι πολίτες με άποψη και κρίση.

αφήγημα
Λου Γιουρένεκ
Η μεγάλη φωτιά – Σμύρνη,
Σεπτέμβριος 1922
Μετάφραση Χρήστος Καψάλης.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016,
σελ. 544, τιμή 19,90 ευρώ

Σμύρνη, 1922. Ο Εϊσα Τζένινγκς, ένας μεθοδιστής πάστορας, φτάνει εκεί προκειμένου να εργαστεί στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων. Τον Σεπτέμβριο ο τουρκικός στρατός εισέρχεται στην πόλη. Ακολουθούν λεηλασίες, σφαγές, βιασμοί. Η πόλη έχει κατακλυστεί από χιλιάδες ανθρώπους, Ελληνες και Αρμενίους, που έχουν συρρεύσει από την ενδοχώρα της Τουρκίας για να γλιτώσουν. Ο Τζένινγκς είναι αποφασισμένος να βοηθήσει και να σώσει όσο περισσότερους πρόσφυγες μπορεί. Ο Λου Γιουρένεκ, συγκεντρώνοντας επίσημα έγγραφα, μαρτυρίες και αφηγήσεις επιζώντων, γράφει μια απίστευτη ιστορία γενναιότητας και ήθους.

μελετήματα
Γ. Κόκκινος, Ε. Λεμονίδου, Π. Κιμουρτζής, Σ. Ντάλης
Ιστορικά τραύματα και ευρωπαϊκή ιδέα
Εκδόσεις Παπαζήση, 2016,
σελ. 584, τιμή 26,50 ευρώ

Στο βιβλίο γίνεται φανερή η αξεδιάλυτη σχέση του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την ιστορική του διάσταση, τόσο με τη μορφή των εξελίξεων που συνέβαλαν στη γένεση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος όσο και με τη μορφή της κατανόησης των παραγόντων εκείνων οι οποίοι, με τόσο συχνές τις φανερές ή υπόρρητες αναγωγές στο παρελθόν, απειλούν σήμερα να το διαβρώσουν εκ των έσω. Σε ένα περιβάλλον πολλαπλών και περίπλοκων προκλήσεων σε σχέση με τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, η ιστορική αυτογνωσία προβάλλει ως ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για την υπέρβαση των τραυμάτων και των στερεοτύπων για τα κράτη και τους λαούς.

ιστορία βιβλιοθηκών
Κ. Σπ. Στάικος
Η αρχιτεκτονική των βιβλιοθηκών στον δυτικό πολιτισμό:
Από τη Μινωική Εποχή στον Μιχαήλ Αγγελο
Εκδόσεις Ατων, 2016,
σελ. 488, τιμή 35 ευρώ

Ο τόμος πραγματεύεται την εξέλιξη των χώρων όπου φυλασσόταν αρχειακό και βιβλιακό υλικό από τη Μινωική εποχή ως την ιταλική Αναγέννηση. Εμφαση δίνεται στη ναόσχημη μορφή του κτιρίου όπου στεγαζόταν η βιβλιοθήκη, ως Ναός των εννέα Μουσών, οι οποίες είχαν χριστεί από τον Θεό Απόλλωνα ως προστάτιδες των τεχνών και των γραμμάτων. Εκτεταμένος λόγος γίνεται για τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των βιβλιοθηκών ανά πολιτισμό και για την επίδραση που είχε στον σχεδιασμό τους η επικρατούσα θρησκεία και η μορφή του βιβλίου.
θεωρία
Χρήστος Χρυσόπουλος
Ο δανεισμένος λόγος –
Δοκίμιο για την επιτελεστικότητα της λογοτεχνίας
Επίμετρο Σοφία Ιακωβίδου.
Εκδόσεις Οκτώ, 2016,
σελ. 233, τιμή 18,50 ευρώ

Η σκέψη αυτού του βιβλίου ξεκινά από την αντίληψη ότι η διαχρονικότητα ενός λογοτεχνικού έργου αποτελεί το ισχυρότερο και πλατύτερα αποδεκτό κριτήριο για την αξία του. Ο Χρήστος Χρυσόπουλος ξεκινά διασαφηνίζοντας τους όρους αυτής της συζήτησης και συνεχίζει επιχειρώντας να διαγράψει ένα μονοπάτι στην αχαρτογράφητη επικράτεια της γραφής, όπου και συναντά τους συνοδοιπόρους της λογοτεχνίας: τους άλλους συγγραφείς, αναγνώστες, κριτικούς, θεωρητικούς, λογοτεχνικούς ήρωες και τον ίδιο τον εαυτό του ως γράφοντα. Οικοδομεί εν τέλει έναν συλλογισμό για να υποδεχθεί ό,τι δεν μπορεί να κλειστεί μέσα στις λέξεις.

διηγήματα
Κωνσταντίνος Τζήκας
Κομμένα
Εκδόσεις Νεφέλη, 2016,
σελ. 112, τιμή 9,30 ευρώ

Μια γυναίκα που ερωτεύεται κτίρια. Ενα αγόρι γεννημένο χαρταετός. Ενας γιος που πασχίζει να εμφανίσει καρκίνο. Ενας άντρας που εκτρέφει μια κουκκίδα μέχρις ότου αυτή θεριέψει και γίνει μαύρη τρύπα. Μια απατημένη σύζυγος που αφαιρεί χειρουργικά τον εραστή του άντρα της. Ενας στρατιώτης που πείθεται πως η σιωπή και το φως ανήκουν στην αντίθετη παράταξη. Ενας υπάλληλος γραφείου που γελάει μέχρι σημείου εξαφάνισης. Ενας φίλαθλος που ανακαλύπτει το πιο όμορφο χέρι του κόσμου. Ποιος κερδίζει το έπαθλο χειρότερης συμφοράς στον άτυπο διαγωνισμό που λέγεται ζωή; Ποιος κόβεται καλύτερα, δηλαδή χειρότερα;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ