Sophie Hannah
Κλειστό φέρετρο
Μετάφραση Αύγουστος Κορτώ.
Εκδόσεις Διόπτρα, 2016,
σελ. 378, τιμή 16, 60 ευρώ

Η παγκόσμια απήχηση του βιβλίου Εγκλημα με υπογραφή, που εκδόθηκε εκατό χρόνια από τότε που η Αγκαθα Κρίστι δημιούργησε τον διάσημο ήρωά της, τον Ηρακλή Πουαρό, συνετέλεσε ώστε η συγγραφέας του, η Σόφι Χάνα, να επαναλάβει το επιτυχές εγχείρημά της. Η καινούργια περιπέτεια του βέλγου ιδιωτικού ντετέκτιβ με τίτλο Κλειστό φέρετρο τοποθετείται τον Οκτώβριο του 1929, αλλά δεν διαδραματίζεται στο Λονδίνο, αλλά στο Κλονακίλτι της κομητείας του Κορκ, του Ιρλανδικού Ελεύθερου Κράτους, όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή η σημερινή Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η ιστορία αρχίζει στο γραφείο της λαίδης Αθελίντας Πλέιφορντ, διάσημης συγγραφέως παιδικών βιβλίων μυστηρίου, που ενημερώνει τον δικηγόρο της, τον Μάικλ Γκαδερκόουλ, ότι έχει ετοιμάσει μια νέα διαθήκη με την οποία αποκληρώνει τα δύο παιδιά της, τον Χάρι και την Κλόντια. Στην έπαυλή της, η λαίδη έχει καλέσει μερικούς συγγενείς και φίλους της, οι οποίοι μόλις μαθαίνουν τη συγκλονιστική είδηση παθαίνουν σοκ. Ποιοι είναι οι λόγοι της αποκλήρωσης; Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι και δύο ερευνητές: ο Εντουαρντ Κάτσπουλ, αστυνόμος της Σκότλαντ Γιαρντ, και ο Ηρακλής Πουαρό. Ο Κάτσπουλ, ο αφηγητής της ιστορίας, όπως στο Εγκλημα με υπογραφή, μιλάει για όσα περίεργα συμβαίνουν στην έπαυλη, αδυνατώντας να καταλάβει για ποιον λόγο κλήθηκαν. Είναι φανερό πως ο Πουαρό είναι πιο ευφυής από αυτόν: αντιλαμβάνεται πως η παρουσία τους εκεί οφείλεται στο ότι η λαίδη θέλει να αποτρέψουν μια δολοφονία. Ατυχώς, δεν τα καταφέρνουν: η δολοφονία γίνεται, κάποιος σκοτώνει, αγνοώντας τον Βέλγο Ηρακλή και τους άθλους του.

Η Σόφι Χάνα, μια εξαιρετική συγγραφέας αστυνομικών και θρίλερ (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τη Διόπτρα το βιβλίο της Η γυναίκα με το μυστικό), έχει μπει για τα καλά στο πνεύμα της Αγκαθα Κρίστι, φτιάχνοντας ήρωες αντάξιους της μεγάλης κυρίας του εγκλήματος. Από την αρχή φροντίζει να ρίξει τις υποψίες του αναγνώστη πάνω στα παιδιά της λαίδης, την Κλόντια και τον Χάρι. Ωστόσο, η λύση του αινίγματος, άρα και η αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου, πηγαίνει πίσω, στο παρελθόν ορισμένων ηρώων. Σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση του περίτεχνου εγκλήματος παίζει και ο Σαίξπηρ, συγκεκριμένα το έργο του Βασιλιάς Ιωάννης.
Στο παρόν μυθιστόρημα, όπως και σε εκείνα της Αγκαθα Κρίστι, όλοι είναι ύποπτοι, όλοι έχουν κρυμμένα μυστικά, όλοι λένε ψέματα και όλοι προσπαθούν να παραπλανήσουν ή να εξαπατήσουν τους υπολοίπους. Με δεδομένο ότι τα πιθανά κίνητρα του εγκλήματος είναι το οικονομικό συμφέρον, ο αδιέξοδος έρωτας, η ζήλια, η εκδίκηση, η Χάνα δημιουργεί ένα λογοτεχνικό σύμπαν αντάξιο εκείνης. Ενίοτε, Κρίστι και λαίδη Πλέιφορντ ταυτίζονται. Αν θεωρήσουμε ότι η λαίδη Πλέιφορντ είναι ένα άλτερ έγκο της Σόφι Χάνα, μπορούμε να πούμε ότι η ίδια έχει μεταμορφωθεί σε Κρίστι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ