μελέτη
Ζηνοβία Λιαλιούτη
Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα 1947-1989
Εκδόσεις Ασίνη, 2016,
σελ. 534, τιμή 18 ευρώ

Τίθεται το ερώτημα αν ο αντιαμερικανισμός αποτελεί ακόμα μια ελληνική ιδιαιτερότητα/παθολογία ή αν εγγράφεται ως κανονικότητα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου φαινομένου στη Δυτική Ευρώπη κατά τη μεταπολεμική περίοδο και συναρτάται με την ιδεολογική αντιπαράθεση στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Γίνεται επίσης προσπάθεια να συσχετισθεί με την εκάστοτε νοηματοδότηση της εθνικής ανεξαρτησίας, του εχθρού και του αμερικανισμού, αλλά και να διερευνηθεί μέσα από τις διαφορετικές αποχρώσεις του δεξιού, του κεντρώου και του αριστερού λόγου. Η εξέτασή του ακολουθεί τους έντονους μετασχηματισμούς της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας.

μυθιστόρημα
Εμίλ Ζολά
Στον παράδεισο των κυριών
Μετάφραση Ιφιγένεια Μποτουροπούλου,
Επίμετρο Jeanne Gaillard.
Εκδόσεις Στερέωμα, 2016,
σελ. 608, τιμή 18 ευρώ

Γραμμένο το 1883, το βιβλίο αυτό ανήκει στους θεμέλιους λίθους του νατουραλιστικού μυθιστορήματος. Η πρόθεση του Ζολά ήταν να απεικονίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την κοινωνική άνοδο μιας οικογένειας και το βιβλίο αποτελεί το χρονικό της ανέλιξης μιας ταπεινής αλλά φιλόδοξης γυναίκας στον χώρο του εμπορίου. Για να το επιτύχει, ο συγγραφέας συσσωρεύει κολοσσιαίο όγκο πληροφοριών και περιπλανιέται στα πολυκαταστήματα, γεγονός που του επιτρέπει να αποδώσει πιστά την ατμόσφαιρα που αναδύεται μέσα από απολαυστικές περιγραφές. Την έκδοση προλογίζει ο Κριστόφ Σαντεπί, πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα.

μυθιστόρημα
Ελενα Χουζούρη
Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ
Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 256, τιμή 12,50 ευρώ

Τρεις φωτογραφίες και ένα χειρόγραφο µε τρεις διαφορετικές χρονολογίες, που κληρονοµεί από τη θεσσαλονικιά γιαγιά της Λούνα, ωθούν την εγγονή Αλίζα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη το 2012. Επίσηµη αιτιολογία για το ταξίδι της 27χρονης µεταπτυχιακής φοιτήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήµιο του Τελ Αβίβ είναι η έρευνα για το µεταπτυχιακό της µε θέµα «Ο βίος και το έργο του Αβραάµ Μπεναρόγια». Ενα πολυφωνικό µυθιστόρηµα για το Ολοκαύτωµα της Θεσσαλονίκης και τα φαντάσµατα των χαµένων σεφαραδιτών Εβραίων που κυκλοφορούν έως σήµερα, αδικαίωτα, στους δρόµους της.

παιδικό/εφηβικό
Λώρη Κέζα
10 μέρες στην τρελογιαγιά
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 144, τιμή 11 ευρώ

Η Βιργινία και η Καρολίνα, για ένα δεκαήμερο, πηγαίνουν να μείνουν στα Βίλια, στο αγρόκτημα της αμερικανίδας γιαγιάς τους που έχει ταξιδέψει από την Τουλούζη ως τη Σαραγόσα με το μηχανάκι της και έχει ζήσει τον Μάη του ’68 στο Παρίσι. Τα κορίτσια θα κάνουν μια ακίνητη βόλτα με το παλιό μηχανάκι, θα χορέψουν χορό της κοιλιάς, θα βρουν φωτογραφίες του παππού από την Αφρική και θα αναρωτηθούν αν εκμεταλλεύτηκε τους ιθαγενείς για να πλουτίσει. Ενα μυθιστόρημα για την αρμονική συνύπαρξη, για την ξενοφοβία και τις διαρκείς μετακινήσεις των ανθρώπων, για τις συνήθειες που αλλάζουν από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή.

ποίηση
Βασίλης Κουγέας
Το τρυγόνι δεν ζει πια εδώ/Η ζωή με και χωρίς αγάπη:
Ποιήματα, επαναλήψεις και διορθώσεις
Εκδόσεις Υψιλον/βιβλία, 2016,
σελ. 162, τιμή 11 ευρώ

Πόλεις, δρόμοι κι εξοχές σε μικρά κουτάκια και σε φωτογραφίες. Σημειώσεις για τους ανθρώπους και τα ονόματα. Ποιήματα και χάρτες που τη νύχτα ανοίγουν στο πάτωμα με το φως της λάμπας. «Αφησε τους ανθρώπους/ τα ζώα και τα πράγματα/ να φύγουν/ προς την αληθινή στιγμή τους./ Οπως εκείνα την ορίζουν,/ χωρίς ανάγκη να δικαιολογήσουν/ την αναχώρηση ή την απουσία τους./ Δεν ζει λοιπόν εδώ./ Φεύγει,/ έφυγε,/ διαφεύγει./ Τη σκλαβιά,/ τον θάνατο/ και τους εμπόρους./ Ο άνθρωπος-τρυγόνι/ κελαρύζει/ με φωνή νερού/ το τραγούδι του χρόνου/ που δοκιμάστηκε,/ της πέρα/ απ’ τον κόσμο αυτό/ ελευθερίας».
μυθιστόρημα
Σταύρος Χριστοδούλου
Hotel National
Εκδόσεις Καλέντης, 2016,
σελ. 288, τιμή 14 ευρώ
Η μοιραία φιλία δύο ανδρών με φόντο τη μεγάλη περιπέτεια της Αριστεράς από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα. Ο Γρηγόρης Μιχαήλ επιστρέφει στο Βουκουρέστι, στη δύση πια του βίου του, και αφήνει τις αναμνήσεις να τον παρασύρουν σε ένα θυελλώδες ταξίδι με αφετηρία το 1956. Εκεί, στο άλλοτε κραταιό Hotel National, ανάμεσα στους πολυκαιρισμένους τοίχους, στις σκιές και στα προσωπικά του φαντάσματα, αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με τις αλήθειες, τα ψέματα και τις ανομολόγητες ενοχές του. Τι πήγε, αλήθεια, τόσο λάθος και είδαν όλοι τα νεανικά τους όνειρα να συνθλίβονται από την εξουσία και την Ιστορία;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ