δοκίμια
Arthur Schopenhauer
Μεταφυσική της ζωής και του έρωτα
Μετάφραση Ξενοφών Αρμύρος.
Εκδόσεις Κέδρος, 2016,
σελ. 144, τιμή 11 ευρώ

Στη «Μεταφυσική της ερωτικής σχέσης» ο γερμανός φιλόσοφος υποστηρίζει πως οι ερωτευμένοι εν τέλει αποδεικνύονται όργανα των σκοπών του γένους. «Η μηδαμινότητα και η δυστυχία της ζωής» εξετάζει τις διάφορες καταστάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου από τις οποίες συντίθεται ένα φάσμα από δεινά. «Η πρακτική χρήση της λογικής και ο στωικισμός» διερευνά τη δυνατότητα της πρακτικής χρήσης της λογικής, την οποία προσφέρει στον άνθρωπο η νόηση. Στη «Θεωρία του γέλιου» ισχυρίζεται ότι το γέλιο πηγάζει από την απρόσμενη σύγκρουση ανάμεσα σε ένα συμβάν και στην αταίριαστη, ως προς αυτό, έννοια με την οποία το συλλαμβάνουμε.

ποίηση
Κική Δημουλά
Ανω τελεία
Εκδόσεις Ικαρος, 2016,
σελ. 48, τιμή 10 ευρώ

Η νέα συλλογή της Κικής Δημουλά μετά τον «Δημόσιο καιρό» (2014). Δείγμα γραφής, το ποίημα υπό τον τίτλο «Πρέπει», ολόκληρο: «Τηρώ, Χρέος,/ το κατά δύναμιν τις εντολές σου/ τα δύσκολα Πρέπει σου.// Υπάκουες δείχνουν οι σκέψεις/ αλλά όρκο δεν παίρνω/ μια και έχουν την άνεση/ να παραβαίνουν εν κρυπτώ.// Αλλά τις πράξεις μου/ πώς να τις δαμάσω;/ Βγαίνουν έξω κόσμο συναντούν/ γείτονες πειρασμούς/ να μην κοντοσταθούν;// Μα φταίνε κι οι εντολές σου/ ούτε πλήρεις ούτε ξεκάθαρες είναι.// Για παράδειγμα:/Πρέπει να είναι πιστή η αγάπη;// Κι αν δεν είναι, εμείς τι πρέπει;/ με σταυρωμένα τα χέρια/ ν’ αγαπάμε;».

μυθιστόρημα
Μάνος Ελευθερίου
Φαρμακείον εκστρατείας

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 232, τιμή 13,30 ευρώ

Στο νέο βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου, μια ατμοσφαιρική αφήγηση με χαλαρή πλοκή, πρωταγωνιστεί ένας ηλικιωμένος συγγραφέας που επιστρέφει στη γενέτειρά του και ακολουθεί εικόνες, σκιές, μυρωδιές αναζητώντας τα φάρμακα που χρειάζονται όσοι πάσχουν από αναμνήσεις και μοναξιά. Κουβεντιάζει με ζώντες και τεθνεώτες, μονολογεί και αφηγείται μονολόγους άλλων μοναχικών ανθρώπων, που οι φωνές, οι αλήθειες και οι φαντασίες τους συνθέτουν έναν θεατρικό μονόλογο για μια χειμαρρώδη ζωή που κύλησε και κυλάει πάνω στις ράγες του «Φαρμακείου εκστρατείας», του πιο ποιητικού από τα πεζά κείμενα του Μάνου Ελευθερίου.

νουβέλα
Μισέλ Φάις
Lady Cortisol

Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 128, τιμή 8 ευρώ

Η «Lady Cortisol» (κορτιζόλη ονοµάζεται η ορµόνη του φόβου, του πανικού και της κατάθλιψης) είναι παραληρηµατικό κείµενο, όπου µια γυναίκα απαντά στις εξαντλητικές και καταιγιστικές ερωτήσεις ενός απροσδιόριστου άνδρα. Ο συγγραφέας, διασχίζοντας µισοφώτιστες ζώνες της µνήµης, της επιθυµίας και της γλώσσας, διασταυρώνει κλίµα και τεχνικές θεατρικού µονολόγου µε υπαρξιακό θρίλερ. Εξοµολογητικός πυρετός, δυστοπικό άγχος, φάρσα της απόγνωσης. Ενα βιβλίο για τη δίψα του άδηλου εαυτού, σε µια εποχή ακραία και µεταβατική. Ο Μισέλ Φάις επιστρέφει στη φόρμα της νουβέλας μετά το «Aegypius monachus» (2001).

αφήγημα
Πέτρος Τατσόπουλος
Γκαγκάριν – Ο κόσμος από χαμηλά

Εκδόσεις Οξύ, 2016,
σελ. 384, τιμή 15,80 ευρώ

Με πόλο έλξης το «Gagarin 205», το μαγαζί του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, ο συγγραφέας μάς αφηγείται την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας όπως δεν θα τη διδαχθούμε ποτέ στα σχολεία. Από την ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης έως τη βλάσφημη εκπομπή του για τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, από τους λασπότοπους της Καλαμαριάς έως τις ελληνικές παροικίες της Αμερικής, εμβληματικές μορφές της λαϊκής σάτιρας και των εφηβικών ονειρώξεων –όπως ο Χάρρυ Κλυνν και ο Κώστας Γκουσγκούνης –μας ξεναγούν σε έναν κόσμο όπου έχουν καταλυθεί τα όρια ανάμεσα στο υψηλό και στο χυδαίο.

μυθιστόρημα
Γιαν Μαρτέλ
Τα ψηλά βουνά της Πορτογαλίας
Μετάφραση Εφη Τσιρώνη.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016,
σελ. 392, τιμή 16,60 ευρώ

Λισαβόνα, 1904. Ο νεαρός Τομάς ανακαλύπτει ένα παλιό ημερολόγιο με αναφορές σε ένα ασυνήθιστο τεχνούργημα που θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την Ιστορία. 35 χρόνια αργότερα, ένας πορτογάλος παθολογοανατόμος, φανατικός αναγνώστης της Αγκαθα Κρίστι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια περίεργη κατάσταση, απόρροια της αποστολής που ανέλαβε ο Τομάς. 50 χρόνια μετά, ένας καναδός γερουσιαστής, θρηνώντας την απώλεια της συζύγου του, βρίσκει καταφύγιο στη Βόρεια Πορτογαλία. Μαζί του όμως έχει μια πολύ ασυνήθιστη παρέα: έναν χιμπαντζή. Εκεί, η αιωνόβια αποστολή θα φτάσει στην αναπάντεχη ολοκλήρωσή της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ