ιστορία
Συλλογικός τόμος
Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η αποκατάσταση της δημοκρατίας
Πρακτικά συνεδρίου
Εκδόσεις Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, 2016, σελ. 658

Τα κείμενα των ομιλιών που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στις 20-22 Νοεμβρίου 2014, παράλληλα και σε συμπλήρωση των εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής και της Βουλής των Ελλήνων «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» και «Η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη: η αποκατάσταση της δημοκρατίας 40 χρόνια». Ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, ειδικοί των διεθνών σχέσεων, οικονομολόγοι, νομικοί παρουσιάζουν τα πορίσματα της υφιστάμενης έρευνας, φωτίζοντας με νέο φως πολλές πτυχές της τραυματικής εμπειρίας της δικτατορίας.

μυθιστόρημα
Στέφανος Δάνδολος
Oταν θα δεις τη θάλασσα
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016,
σελ. 616, τιμή 18,80 ευρώ

Αθήνα, 1886. Η ζωή της Μαργαρίτας βυθίζεται μέσα σε έναν γάμο που μοιάζει με αργό θάνατο. Ωσπου ερωτεύεται παράφορα έναν άνδρα που νόμιζε ότι υπήρχε μόνο στα παραμύθια. Και όλος ο κόσμος της γίνεται μια μάχη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Η οδός Αιόλου, η ξένη παροικία της Αθήνας της εποχής, λόρδοι περιηγητές, ευρωπαίοι χαρτογράφοι και ξένοι δανειστές, η γέννηση του γυναικείου κινήματος στην Αθήνα, τα βήματα μιας Ελλάδας που προσδοκά ένα καλύτερο αύριο. Ενα μυθιστόρημα για τον έρωτα και την ελπίδα.

πολιτικές επιστήμες
Sandrine Baume
Χανς Κέλσεν, συνηγορία υπέρ της δημοκρατίας
Μετάφραση Βασίλης Βουτσάκης.
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 128, τιμή 14 ευρώ

Οι αυτοκρατορίες που καταρρέουν και η σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών, ζήτημα το οποίο αναφύεται εξαιτίας των πολιτικών ανατροπών που συμβαίνουν στην Ευρώπη μετά το 1918. Οι νεωτερισμοί που εισάγει η δημοκρατία και οι φόβοι που εγείρει δίνουν λαβή, κατά τη δεκαετία του 1920, για παθιασμένες αντιπαραθέσεις, στις οποίες η συμβολή του βιεννέζου νομικού Χανς Κέλσεν (1881-1973) ήταν μεγάλη. Σοβαρές πολιτικές συνέπειες έχει η ταυτότητα κράτους και δικαίου, την οποία ο Κέλσεν προβάλλει ως κύριο άξονα του επιστημονικού του έργου.

ποίηση
Kατερίνα Aγγελάκη-Rουκ
Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 80, τιμή 9,54 ευρώ

Το νέο ποιητικό βιβλίο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ είναι μια συνομιλία με τον εαυτό και τον χρόνο, εξομολόγηση στον καθρέφτη και μαθήματα μοναξιάς. Μονόλογοι για δύο φωνές: «Ηταν μια μέρα παράξενη. Μια μοναξιά με είχε τυλίξει σαν σύννεφο βαρύ. Στράφηκα στην ποίηση, όπως πάντα όταν δυσκολεύομαι στη ζωή. Αλλά κι εκείνη απουσίαζε. Αυτό το καταλαβαίνω, σκέφτηκα, αφού η νιότη είναι η κύρια πηγή της ποίησης κι ακολουθεί η έμπνευση που γεννιέται από το σμίξιμο πόνου και νιότης. Και τότε μου ήρθε η ιδέα ν’ αποκτήσω έναν καινούργιο συνομιλητή: τον εαυτό μου».

μυθιστόρημα
Αρης Δαβαράκης
Ο πρωθυπουργός
Εκδόσεις Φερενίκη, 2016,
σελ. 146, τιμή 10 ευρώ

Ενας μυθιστορηματικός πρωθυπουργός ο οποίος δεν μοιάζει με κανέναν από όσους ξέρουμε. Ακούει προσεκτικά την εσωτερική του φωνή και ακολουθεί το δικό του μονοπάτι, που το ανοίγει μόνος του. Το ιδιωτικό του περιβάλλον αποτελείται κυρίως από ανθρώπους που δεν τον πολυκαταλαβαίνουν. Οταν συμβαίνει κάτι ιδιαίτερα εκρηκτικό, αντιδρά δυναμικά και αυθόρμητα. Μια αντίδραση που μας βοηθά να καταλάβουμε και εμείς και ο ίδιος τα βαθύτερα κίνητρα ενός πρωθυπουργού που δεν είναι πολιτικός καριέρας.

βυζαντινή τέχνη
Ε. Ν. Τσιγαρίδας
Θεοφάνης ο Κρης,
κορυφαίος ζωγράφος του 16ου αιώνα
Δίγλωσση ελληνο-αγγλική έκδοση.
Εκδόσεις Κυριακίδη, 2016,
σελ. 288, τιμή 59,50 ευρώ

Ο τόμος είναι καρπός πολύχρονης ενασχόλησης του ομότιμου καθηγητή της Χριστιανικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με την καλλιτεχνική δραστηριότητα του κορυφαίου ζωγράφου του 16ου αιώνα Θεοφάνη στο Αγιον Ορος και στα Μετέωρα. Καταλογογραφούνται και παρουσιάζονται τοιχογραφίες και φορητές εικόνες στις μονές Βαρλαάμ, Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Παντοκράτορος, Κουτλουμουσίου, Σταυρονικήτα και Γρηγορίου. Τον τόμο συνοδεύουν εργοβιογραφικό σημείωμα του Θεοφάνη και κριτικά μελετήματα για την τέχνη του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ