Malkolm Mackay
Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο
Μετάφραση Αλκηστις Τριμπέρη.
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 346, τιμή 16 ευρώ

Υπάρχουν αστυνομικά μυθιστορήματα-γρίφοι, όπου ο συγγραφέας προκαλεί τον αναγνώστη να βρει τη λύση, δηλαδή να ανακαλύψει τον δράστη ενός εγκλήματος μέσω ιχνών και ενδείξεων. Υπάρχουν επίσης αστυνομικά μυθιστορήματα με αστυνομικούς και ντετέκτιβ που προσπαθούν να ξεδιαλύνουν σκοτεινά εγκλήματα με κίνδυνο της ζωής τους. Εχουμε ακόμα αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωες αστυνομικούς, οι οποίοι επιχειρούν ομαδικά να εκκαθαρίσουν μια πόλη από τους κακοποιούς. Τέλος, έχουμε τα βιβλία του Σκωτσέζου Μάλκολμ Μακέι (1982) ο οποίος έχει γράψει την «Τριλογία της Γλασκώβης» με θέμα τον υπόκοσμο της συγκεκριμένης πόλης, συγκεκριμένα ορισμένους επαγγελματίες δολοφόνους που πασχίζουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Στο πρώτο μέρος της Τριλογίας, το Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ, παρακολουθούμε τον νεαρό Κάλουμ Μακ Λιν, έναν ιδιόρρυθμο επαγγελματία δολοφόνο που αναλαμβάνει να σκοτώσει τον Λιούις Γουίντερ, ασήμαντο μικρέμπορο ναρκωτικών.

Στο δεύτερο μέρος, το Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο, ο ίδιος ήρωας συγχρωτίζεται με έναν «συνάδελφό» του, τον Φρανκ, ο οποίος προσπαθεί να εκτελέσει κάποιον, αλλά αποτυγχάνει, πράγμα που οδηγεί τον εργοδότη του να τον θέσει εκτός επαγγέλματος, ήτοι στο περιθώριο. Το μυθιστόρημα πραγματεύεται την ψυχοσύνθεση του Κάλουμ και του Φρανκ, αυτοί οι δύο είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ο Κάλουμ –έχει μαθητεύσει δίπλα σε πεπειραμένους εκτελεστές –οφείλει να πάρει ορισμένα μέτρα προνοίας, να κάνει παρακολουθήσεις, να περνάει απαρατήρητος, να μη δείχνει επιθετικός. Κυρίως, οφείλει να κάνει ό,τι του λέει το αφεντικό του, ο Πίτερ Τζέιμσον, διότι διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες. Με λίγα λόγια, δεν έχει το ελεύθερο να αρνηθεί μια εντολή.
Ο Κάλουμ ξέρει πως χρειάζεται τόλμη και περίσκεψη, δεν αρκεί η αποφασιστικότητα. Πολλοί μπαίνουν στον χώρο, νομίζοντας πως θα πλουτίσουν γρήγορα, μα λίγοι κατορθώνουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Από την άλλη μεριά, έχει ενοχές για το επάγγελμα που διάλεξε. Ξέρει όμως πως πρέπει να συνεχίσει, διότι η οργάνωση του παρέχει προστασία, μόνο σε αυτήν αισθάνεται ασφαλής.
Επίσης, φροντίζει να κρατάει τις γυναίκες σε απόσταση (οι περισσότεροι εκτελεστές είναι εργένηδες). Για έναν εκτελεστή είναι πιο καλή η μοναξιά. Η κοπέλα του η Εμμα, μια φοιτήτρια, υποψιάζεται πως κάτι περίεργο υπάρχει στη συμπεριφορά του. Του στήνει παγίδες, ελπίζοντας πως θα τον κάνει να ομολογήσει, μα εκείνος τις αποφεύγει επιδέξια.
Στο μεταξύ, ένας αστυνομικός επιθεωρητής, ο Μάικλ Φίσερ, έχει τεθεί επί τα ίχνη του. Ο Φίσερ φιλοδοξεί να διαλύσει την οργάνωση και προσπαθεί να βρει τον τρόπο. Ισως ο Φρανκ, για τον οποίο δεν έχει αρκετά στοιχεία για να τον τυλίξει, να είναι η ευκαιρία που περιμένει. Ποιος θα νικήσει; Ο αστυνομικός ή ο εκτελεστής;
Ο Μάλκομ Μακέι ξεδιπλώνει τις αφηγηματικές του ικανότητες και ανατέμνει με δεξιοτεχνία τους χαρακτήρες των ηρώων του, συνδυάζοντας το σκληρό στυλ των κλασικών αμερικανών συγγραφέων, μα και του Τζέιμς Ελρόι. Ως συγγραφέας σκληρών ιστοριών επαγγελματιών δολοφόνων, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Οι εκτελεστές δεν καταλήγουν σε ευτυχισμένες αποσύρσεις. Κανείς δεν έχει το προνόμιο να φύγει». Οι άλλοι όμως μπορούν να τους εξωπετάξουν με τον δικό τους τρόπο. Από αυτό, βγαίνει και ο τίτλος Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ