επανέκδοση
Marc Ferro
Οι 7 ηγέτες του πολέμου
Μετάφραση Ευγενία Γραμματικοπούλου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 552, τιμή 18,80 ευρώ
Τον ρόλο των Στάλιν, Χίτλερ, Τσόρτσιλ, Μουσολίνι, Ντε Γκωλ, Χιροχίτο, Ρούζβελτ στα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εξετάζει ο κορυφαίος γάλλος ιστορικός, συνδιευθυντής του περιοδικού «Αnnales». Παρουσιάζει την οπτική καθεμιάς από αυτές τις προσωπικότητες και αντιπαραθέτει τις απόψεις τους. Βλέπουμε τους πρωταγωνιστές των γεγονότων να αλληλοσπαράσσονται, να συμμαχούν και να προδίδουν ο ένας τον άλλον, σε ένα παιχνίδι μίσους και σαγήνης που θα ορίσει τις τύχες των λαών. Επτά αρχηγοί κρατών, επτά τιτάνες που στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου σε μια παγκόσμια σύρραξη.
μουσική
Θωμάς Σλιώμης
Η τέχνη απέναντι στον ναζισμό
Το μουσικό κίνημα της Τερεζίν 1941-1945

Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 199, τιμή 8,70 ευρώ
H αποκάλυψη και η αφήγηση των παράνοµων ή ηµι-παράνοµων µουσικών-καλλιτεχνικών κινήσεων µέσα στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν (Τερέζιενσταντ) στην Τσεχία είναι το θέμα του βιβλίου, στο οποίο οι µορφές αυτο-οργάνωσης στην Τερεζίν και η θέληση των µουσικών και των καλλιτεχνών για δηµιουργία, ενώ ζούσαν στις απάνθρωπες συνθήκες του στρατοπέδου, εξετάζονται ως ιστορικό παράδειγµα έσχατης αντίστασης απέναντι στον τρόµο και στη βαρβαρότητα. Το πρώτο µέρος του βιβλίου επιχειρεί να ανιχνεύσει τις ρίζες και την εξέλιξη των πολιτισµικών θέσεων και των πολιτικών του φασισµού και του ναζισµού.

μυθιστόρημα
Μίλαν Κούντερα
Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης
Μετάφραση Γιάννης Η. Χάρης.
Εκδόσεις Εστία, 2016,
σελ. 440, τιμή 16 ευρώ

Σε νέα μετάφραση, με νέο τίτλο, κυκλοφορεί το γνωστότερο ίσως μυθιστόρημα του Κούντερα, έπειτα από το «Αστείο» που τον καθιέρωσε παγκοσμίως. Με φόντο τη νεότερη πολιτική Ιστορία και πρόσχημα μια πολυδαίδαλη ερωτική σχέση, ο συγγραφέας μάς ξεναγεί στην περιπέτεια της ανθρώπινης ύπαρξης, με συνομιλητές του τον Παρμενίδη, τον Νίτσε, τον Μπετόβεν κ.ά. Μιλά για τον έρωτα και το σεξ, το αισθητικό αλλά και το πολιτικό κιτς, καθώς και για πάσης φύσεως «πρέπει» που καθορίζουν την ανθρώπινη ζωή, κάνοντας όλο και πιο ασήκωτο το βάρος της ελαφρότητάς της.
δοκίμιο
Δήμητρα Αναστασιάδου
Αρχαϊκές Μητέρες –
Η διαχρονία του αρχαίου δράματος στο έργο
του Αλ. Παπαδιαμάντη και του Γ. Βιζυηνού
Εκδόσεις Εκκρεμές, 2016,
σελ. 328, τιμή 15,26 ευρώ

Η διαχείριση του τραγικού στο έργο του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού ως μια ανάγνωση της αρχαιοελληνικής παράδοσης. Μια υπόθεση εργασίας που συνδέεται με τα πνευματικά προβλήματα που βασανίζουν τον τόπο, από τον καιρό της διάλυσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα: Τι απωθήθηκε στον ψυχισμό μας και ποια η σημασία του; Μέσα από ποιους δρόμους πρόσληψης κατανοούμε τα κείμενα και κατ’ επέκταση τον εαυτό μας; Η κατανόηση των αρχαίων ποιητών αλλά και των νεότερων λογοτεχνών, του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού, αφορά και την αντίληψη της ελληνικής ταυτότητας;

ποίηση
Θανάσης Χατζόπουλος
Φιλί της ζωής
Εκδόσεις Κίχλη, 2016,
σελ. 40, τιμή 8,50 ευρώ
Η νέα συλλογή του ψυχαναλυτή και βραβευμένου ποιητή. Είκοσι εννέα δυνατά, ουσιαστικά ποιήματα με θέμα τις μεταμορφώσεις του έρωτα. Η ρομαντική επιθυμία, ο σαρκικός πόθος, η αγάπη, η καθημερινότητα της συντροφικότητας και της κοινής ζωής. «Καρφώθηκα μες στη ζωή μου/ Προσμένοντας μέχρι να ‘ρθεις. Και ήρθες// Καρφώθηκα μέσα στο σώμα μου/ Και να ‘σαι σάρκα και οστά στην αγκαλιά μου// Καρφώθηκα μέσα στο σώμα σου/ Για να ‘μαι ορατός μες στη σκιά σου// Καρφώθηκα μες στη σκιά σου/ Για να ‘μαι πιο κοντά στο σώμα σου».
κοινωνικές επιστήμες
Τάσος Γιαννίτσης, Σταύρος Ζωγραφάκης
Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 288, τιμή 18 ευρώ
Προϋπόθεση για να δούμε πώς επιτέλους θα βγούμε από την κρίση είναι να αφήσουμε πίσω μας τα λάθη μας και να θελήσουμε συλλογικά «να κάνουμε κάτι», υποστηρίζουν οι συγγραφείς του τόμου. Η αναφορά στο συλλογικό σημαίνει ότι υπάρχει μια κρίσιμη μάζα της κοινωνίας που θέλει να «γίνει κάτι», κάτι που να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα σε ένα ορατό μέλλον. Πώς όμως θα γίνει αυτό, όταν ως κοινωνία υποτιμούμε τις συλλογικές αξίες, δεν έχουμε σταθερό όραμα, δεν γνωρίζουμε πώς να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον και απορρίπτουμε κεντρικές αρχές επιτυχίας, όπως τη συνεργασία;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ