ιστορία
συλλογικό έργο
(Ι. Γρυντάκης, Γ. Δάλκος, Α. Χόρτης, Ε. Χόρτης)

Οσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 288, τιμή 15,50 ευρώ

Το βιβλίο, μέσα από σύντομα κείμενα, κάποια σε μορφή ανεκδότων, προσεγγίζει την Ιστορία από ένα διαφορετικό πρίσμα: ρίχνει «αδιάκριτες» ματιές σε σημεία που η έρευνα συχνά αποσιωπά ή αντιπαρέρχεται προβάλλοντας το άγνωστο, το περίεργο, το «ασήμαντο». Τα μεγάλα και ένδοξα γεγονότα, οι μάχες και οι αγώνες των ραγιάδων μας είναι γνωστά. Ωστόσο, η Ιστορία είναι γεμάτη από άγνωστα περιστατικά, μαρτυρίες, διηγήσεις για τα καθημερινά προβλήματα των απλών ανθρώπων, τον τρόπο ζωής και σκέψης, τον αγώνα τους για επιβίωση, αλλά και πολλές αφανείς πράξεις σπουδαίων ανδρών που φωτίζουν τον χαρακτήρα, τη δράση και το ήθος τους.

φύση
Γρηγόρης Τσούνης, Λάμπρος Τσούνης
Bird watching – Ανακαλύψτε τον μαγευτικό κόσμο των πουλιών
Εκδόσεις Κέδρος, 2016,
σελ. 256, τιμή 22 ευρώ

Birdwatching σημαίνει παρατηρώ τα άγρια πουλιά μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, ενασχόληση που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την άγρια φύση και να την αγαπήσουμε, μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις, ενώ παράλληλα έχει μεγάλη σημασία για την επιστήμη και για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων. Σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένα νέο είδος τουρισμού, ο ορνιθοτουρισμός, που εκφράζει τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας προστασίας του περιβάλλοντος, την επιθυμία για επαφή με τη φύση και τα πουλιά και την αναζήτηση ενός διαφορετικού τρόπου ζωής.

συνομιλίες
Σόνια Ζαχαράτου
Οι Απέναντι – Είκοσι τρεις συνεντεύξεις και μία συζήτηση
Εκδόσεις Πολύτροπον, 2016,
σελ. 344, τιμή 16 ευρώ

Είκοσι πέντε προσωπικότητες της διανόησης, φιλόσοφοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες διεθνούς κύρους καταθέτουν τις σκέψεις τους και αποκαλύπτουν το έργο τους και πτυχές της προσωπικής τους ζωής. Η αρχαία και η σύγχρονη ιστορία, η πολυπλοκότητα της πολιτικής, οι απαρχές της τρομοκρατίας, η ομορφιά της αρχαιολογίας και των μύθων, η ασκητική της μουσικής, τα όρια της λογοτεχνίας, η γοητεία του θεάτρου, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών, έννοιες υπαρξιακές και αξίες διαχρονικές ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Οι συνεντεύξεις αυτές δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «BHMΑgazino».

περιοδικό
Παρέμβαση

Τεύχος 180-181.
Απρίλιος-Αύγουστος 2016,
σελ. 112, τιμή 5 ευρώ

Πολλή ελληνική και μεταφρασμένη ποίηση και πεζογραφία περιλαμβάνει το πρόσφατο τεύχος της πνευματικής επιθεώρησης της Κοζάνης που κυκλοφορεί από το 1984 (Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Π. Β. Πάσχος, Τέος Ρόμβος, Γιάννης Υφαντής, Μάκης Καραγιάννης, Γιώργος Ζιόνας, Αντώνης Παπαβασιλείου, Τ.Σ. Ελιοτ, Κριστίνα Τζορτζίνα Ροσέτι, Ολ. Αλεξάντροβνα Σεντακόβα κ.ά.). Επίσης, τρία μελετήματα για την ποίηση του Τάσου Κανάτση, του Μίμη Σουλιώτη και της Ζωής Ζαμαρά, ένα δοκίμιο του Ισμαήλ Κανταρέ για το αν αγαπά η ανθρωπότητα τη λογοτεχνία και οι μόνιμες στήλες με κριτική, ειδήσεις, σχόλια.

ανθολογία
Γιώργος Χειμωνάς
Αγάπη σαν ακολασία
Ανθολόγηση Αργύρης Παλούκας.
Εκδόσεις Κριτική, 2016,
σελ. 128, τιμή 10 ευρώ

Με θεματικό άξονα την αγάπη, ο ποιητής Αργύρης Παλούκας ανθολογεί αποσπάσματα από τον «Πεισίστρατο», την «Εκδρομή», το «Μυθιστόρημα», τον «Γιατρό Ινεότη», τον «Γάμο», τον «Αδελφό», τους «Χτίστες», τα «Ταξίδια μου», τον «Εχθρό του ποιητή» του Γιώργου Χειμωνά αναδεικνύοντας το πολύμορφον της αγάπης: Η αγάπη ως ανάγκη του άλλου, ως ανάγκη για συντροφιά, ως ανάγκη για αναπάντεχες χειρονομίες. Η αγάπη ως αναγκαία πράξη μέσα στη μοναξιά, την απελπισία, τα αδιέξοδα του νου. Η αγάπη ως συμφιλίωση του εαυτού με τον εαυτό.

αφήγημα
Πέτρος Τατσόπουλος
Γκαγκάριν. Ο κόσμος από χαμηλά

Εκδόσεις Οξύ, 2016,
σελ. 384, τιμή 15,80 ευρώ

Μια αφήγηση της Ιστορίας της μεταπολεμικής Ελλάδας με πόλο έλξης το «Gagarin 205» του Νικόλα Τριανταφυλλίδη. Από τη θρυλική ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης έως τη βλάσφημη εκπομπή του για τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα και από την Καλαμαριά ως την Αστόρια, εμβληματικές μορφές της λαϊκής σάτιρας και των εφηβικών ονειρώξεων, όπως ο Χάρρυ Κλυνν και ο Κώστας Γκουσγκούνης, μας ξεναγούν σε έναν κόσμο όπου μπλέκονται το υψηλό με το χυδαίο, η τολμηρή φαντασίωση με τη χαμένη αθωότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ