ψυχολογία
συλλογικό έργο
Το συν- της συγκίνησης: Ψυχολογία εμβρύων, βρεφών και νηπίων

Επιστημονική επιμέλεια Γιάννης Κουγιουμουτζάκης,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016,
σελ. 518, τιμή 28 ευρώ

Η τρέχουσα διεπιστημονική έρευνα δείχνει ότι η ψυχολογική γέννηση προηγείται της βιολογικής γέννησης. Τα βρέφη δεν είναι «μωρά» αλλά εξαρχής πρόσωπα, έτοιμα για συμπαθητικό μοίρασμα πράξεων, προθέσεων και συγκινήσεων. Οι ρίζες των κινήτρων, των κινήσεων και των συν-κινήσεων ανιχνεύονται νωρίς στην κύηση. Η έκδοση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των σχέσεων των νεογνών, των βρεφών και των νηπίων με τους σημαντικούς άλλους. Οι συγγραφείς εξετάζουν, υποστηρίζουν και επεκτείνουν μια σύγχρονη θεωρία της ψυχολογικής ανάπτυξης, που εισηγείται ο καθηγητής Colwyn Trevarthen, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο τόμος.

ιστορία
Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος
Βυζάντιο και Ρωσία – Θέματα πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων
University Studio Press, 2016,
σελ. 280, τιμή 23 ευρώ

Το βιβλίο αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραμάτισαν το Βυζαντινό Κράτος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της Ρωσίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις σχέσεις της Θεσσαλονίκης με το αρχαίο ρωσικό κράτος και στα πρότυπα τέχνης που πέρασαν από το Βυζάντιο στη Ρωσία. Αναφέρονται προσωπικότητες του Βυζαντίου και της Βυζαντινής Εκκλησίας που συνετέλεσαν στην προαγωγή της πνευματικής ζωής των Ρώσων. Εξετάζονται θέματα των βυζαντινορωσικών σχέσεων, των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του Αγίου Ορους μέχρι τον 14ο αιώνα, όπως επίσης και η απήχηση της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως.

στοχασμός
Nicolas Gomez Davila
Αποφθέγματα

Μετάφραση – Εισαγωγή Ν. Μ. Σκουτερόπουλος.
Εκδόσεις Περισπωμένη, 2016,
σελ. 104, τιμή 14 ευρώ

Το έργο του Ντάβιλα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από «αποσπάσματα» των δύο έως τεσσάρων στίχων, που ο ίδιος τα χαρακτηρίζει ως «γλώσσες», δηλαδή σημειώσεις στο περιθώριο των βιβλίων που διάβαζε. Με αυτές τις σημειώσεις πάλευε ξανά και ξανά προσπαθώντας να βρίσκει την πιο εύστοχη διατύπωση για κάθε ιδέα του, ώσπου τελικά να απομείνει μόνον η ουσία της. Πολυμάθεια, οξύνοια, πνευματική εντιμότητα, αλλά και υφολογική πυκνότητα, αυστηρή δομή, στέρεη αυτοπεποίθηση συγκροτούν ένα έργο μοναδικό, βαθύτατα γνήσιο, έργο που μόνον ο Ντάβιλα μπόρεσε να παρουσιάσει και που ανήκει αποκλειστικά σε αυτόν.

θέατρο
Max Frisch
Ανδόρρα

Μετάφραση – Πρόλογος Αλέξανδρος Ισαρης.
Εκδόσεις Μελάνι, 2016,
σελ. 160, τιμή 11 ευρώ

Η«Ανδόρρα»θεωρείται το αριστούργημα στη δραματουργία του Μαξ Φρις (1911-1991). Στην Ελλάδα το έργο ανέβηκεμόνο μία φορά το 1962 από το Θέατρο Τέχνης. ΟΚάρολος Κουν έπαιξε τον ρόλο του πατέρα. Ο μεγάλος ελβετός συγγραφέας το έγραψε σε ηλικία 50 ετών και εδώ ασχολείται με ένα θέμα που επανέρχεται συχνά στα βιβλία του. Ο νεαρόςΑντρί, από τον οποίο όλος ο κόσμος περιμένει να ζει και να συμπεριφέρεται σαν Εβραίος –μια και ο πατέρας του διέδωσε αυτό το ψέμα για να καλύψει μια παράνομη ερωτική του σχέση -, αποφασίζει πως δεν του μένει άλλη λύση παρά να δεχτεί ότι είναιΕβραίος. Η παραβολή είναι ολοφάνερη.

μαρτυρίες
συλλογικό
Μάκης Αποστολάτος. 10 κείμενα για το έργο του
Επιμέλεια Χριστίνα Λιναρδάκη, Κρις Λιβανίου.
Εκδόσεις Βακχικόν, 2016,
σελ. 104, τιμή 12,72 ευρώ

Στη μνήμη του κεφαλλήνιου ποιητή, κριτικού και εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Ομπρέλα» Μάκη Αποστολάτου (1948-2010) αφιερώνεται ο τόμος. Το πολυδιάστατο έργο του αλλά και το πάθος του για την τέχνη και τη φλόγα για μια επανάσταση που πίστευε ότι θα άλλαζε τη ζωή των ανθρώπων αποτυπώνουν με κείμενά τους φίλοι και συνεργάτες του. Γράφουν: Γιώργος Δάγλας, Λουκάς Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Ι. Καραμβάλης, Γιώργος Καραντώνης, Αγγελική Κομποχόλη, Κρις Λιβανίου, Χριστίνα Λιναρδάκη, Θεοδόσης Πυλαρινός, Αχιλλέας Σπυρόπουλος, Γεράσιμος Α. Ρηγάτος, Κατερίνα Τσιτσεκλή.
ποίηση
Θεοδόσης Κοντάκης
Τελευταία εποχή
Εκδόσεις Θράκα, 2016,
σελ. 28, τιμή 4,88 ευρώ
Ο χρόνος, η μνήμη και η εμπειρία, μοναχικοί ταξιδιώτες και συλλογικές πορείες, μακρόστιχα αφηγηματικά ποιήματα της δεύτερης ποιητικής συλλογής του Θεοδόση Κοντάκη: Δείγμα γραφής: «Και τότε αφήσαμε πίσω τα ζεστά μας τα σπίτια:/ ανεβαίναμε χέρι-χέρι, αλυσίδα ολόκληρη, και μπαίναμε στο σπήλαιο / Τα δέντρα, μοχθηρά, μας χτυπούσαν στο πρόσωπο / μα κάποτε φτάναμε λίγοι λίγοι, ματωμένοι./ Θυμάμαι που φέρναμε μαζί κάτι κουλουριασμένους υπνόσακους / πολύχρωμους γιατί ήταν, λέει, μέσα λευκό και κρύο. / Αρχιζα να συνηθίζω τους παράξενους σχηματισμούς του- / «έτσι κι αλλιώς, εμείς θα μείνουμε λίγο» μας λέγανε…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ