Ετοιμοι είναι οι έλληνες εκδότες για τη νέα σεζόν. Λιγότεροι οι τίτλοι από παλαιότερες χρονιές, ποιοτικότερες οι επιλογές. Εργα ελλήνων συγγραφέων επανεκδίδονται ενώ αρκετοί και ενδιαφέροντες είναι και οι τίτλοι των ξένων κλασικών.

Η τάση είναι έργα που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν να επανεκδίδονται στις παλαιότερες μεταφράσεις τους ενώ σπάνιες είναι οι νέες μεταφράσεις γνωστών έργων, όπως λόγου χάριν «Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης» του Μίλαν Κούντερα από τον Γιάννη Χάρη. Μεγάλα ονόματα της διεθνούς πεζογραφίας επανεμφανίζονται στην ελληνική αγορά με τα πλέον πρόσφατα έργα τους ή και παλαιότερα. Στην ελληνική λογοτεχνία με νέα έργα τους εμφανίζονται καταξιωμένοι λογοτέχνες ενώ συγκρατημένη είναι εφέτος η είσοδος των πρωτοεμφανιζομένων.

Εξω από το πεδίο της αμιγούς λογοτεχνίας, πυκνώνουν οι μαρτυρίες και οι βιογραφίες ενώ ενδιαφέρον παραμένει το δοκίμιο, με ποικιλία τίτλων σε πολλές κατηγορίες. Μελέτες για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική Ιστορία, για τις ιδιωτικές και πολιτικές προεκτάσεις της τεχνολογικής επανάστασης, δοκίμια για την κρίση των θεσμών και της δημοκρατίας, αφηγήματα για τα «ανοιχτά μέτωπα» του πλανήτη και αναλύσεις για την οικονομική κρίση. Στην εκδοτική επικαιρότητα βρίσκονται ακόμη ο Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο ναζιστικός ολοκληρωτισμός ενώ σε υποχώρηση βρίσκεται το οικονομικό δοκίμιο που γνώρισε άνθηση στο ξέσπασμα της κρίσης.


Ενδιαφέροντες τίτλοι στην ξένη λογοτεχνία
Σύγχρονοι πεζογράφοι παγκόσμιας εμβέλειας κερδίζουν τις εντυπώσεις της εφετινής σεζόν στο πεδίο της μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Ο Ισραηλινός Αμος Οζ με τον Ιούδα, στις εκδόσεις Καστανιώτη, επανέρχεται με το σημαντικότερο έργο του εδώ και χρόνια -ένα μυθιστόρημα ιδεών και συναισθημάτων που εξετάζει την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ -, ενώ ο Αμερικανός Ντον Γουίνσλοου υπογράφει με Το καρτέλ ένα σκοτεινό έπος για τον πόλεμο των ναρκωτικών στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού. Για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, από τον ίδιο πάντοτε οίκο, θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα Δε γίνονται αυτά εδώ του Σίνκλερ Λιούις (Βραβείο Νομπέλ 1930), όπου την εξουσία στις ΗΠΑ καταλαμβάνει ένας φασίζων πολιτικός που μετεξελίσσεται σε δικτάτορα. Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, το δεύτερο μέρος της μυθιστορηματικής τριλογίας του Φρανκ Μπάσκομπ, είναι το κορυφαίο βιβλίο του Αμερικανού Ρίτσαρντ Φορντ και ετοιμάζεται από τις εκδόσεις Πατάκη.

Από τον ίδιο οίκο περιμένουμε To τέλος του Κόκκινου Ανθρώπου, μια συνταρακτική ματιά στις πληγές της μετασοβιετικής κληρονομιάς, από τη Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς η οποία τιμήθηκε πέρυσι με το Βραβείο Νομπέλ, καθώς επίσης το δεύτερο μέρος της μυθιστορηματικής Τετραλογίας της Νάπολης (Η ιστορία του νέου ονόματος) της Ιταλίδας Ελενα Φερράντε. Στις εκδόσεις Ψυχογιός ξεχωρίζει η πολυαναμενόμενη Αγνή του Αμερικανού Τζόναθαν Φράνζεν, όπου η νεαρή πρωταγωνίστρια αναζητεί την ταυτότητά της σε έναν σύνθετο μυθιστορηματικό καμβά αλλά και το νέο μυθιστόρημα της Καναδής Μάργκαρετ Ατγουντ (Η καρδιά πεθαίνει τελευταία), όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης –το ενδιαφέρον εξάπτουν και Τα κορίτσια της πρωτοεμφανιζόμενης Εμα Κλάιν. Από τις εκδόσεις Bell αναμένονται τα απομνημονεύματα (The Pigeon Tunnel: Stories from My Life) του Βρετανού Τζον Λε Καρέ, ένα συναρπαστικό αφήγημα που φωτίζει τη ζωή και το έργο του. Από τις εκδόσεις Αίολος θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του Τζαμαϊκανού Μάρλον Τζέιμς που κέρδισε το Βραβείο Booker 2015 υπό τον τίτλο Σύντομη ιστορία επτά φόνων, ενώ από τις εκδόσεις Στερέωμα αναμένεται η Πυξίδα του Γάλλου Ματιάς Ενάρ, ένα μυθιστόρημα για την πολύμορφη σχέση Ανατολής και Δύσης, που κατέκτησε το Βραβείο Goncourt 2015. Ο Ούγγρος Λάσλο Κρασναχορκάι, που απέσπασε πέρυσι το Διεθνές Βραβείο Booker, επανέρχεται με ένα μυθιστόρημα άγριας υποβλητικής δύναμης (Η μελαγχολία της αντίστασης, εκδόσεις Πόλις) που φέρνει στον νου τόσο τον Κάφκα όσο και τον Μπέκετ –ας προσθέσουμε εδώ το Νησί του Σημείου Νέμο του Γάλλου Ζαν-Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές που ψυχαγωγεί και προβληματίζει. Σε αιχμή του εκδοτικού δόρατος του Κέδρου αναδεικνύεται το νέο μυθιστόρημα (Εδώ είμαι) του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, το οποίο περιγράφει την κρίση που βιώνει ο γάμος δύο Αμερικανοεβραίων στην Ουάσιγκτον αλλά και τις συνέπειες στις ζωές των παιδιών τους, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το Γκαλβέιας του Πορτογάλου Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.

Αντιστοίχως, οι εκδόσεις Μεταίχμιο προκρίνουν το χορταστικό μυθιστόρημα Λίγη ζωή της (χαβανέζικης καταγωγής) Χάνια Γιαναγκιχάρα, στο οποίο η συγγραφέας, με φόντο τη Νέα Υόρκη, βυθομετρά την αγάπη αλλά και την κακία που ενυπάρχουν στον άνθρωπο μέσω των ετερόκλητων χαρακτήρων της. Την προσοχή των αναγνωστών αξίζει το μυθιστόρημα Ζούσαμε πάντα σ’ ένα κάστρο της Αμερικανίδας Σίρλεϊ Τζάκσον η οποία συνιστά βασική αναφορά για τη σύγχρονη λογοτεχνία του τρόμου. To «Hogarth Shakespeare Project» τιμά τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του Σαίξπηρ. Μυθιστορήματα βασισμένα σε έργα του μεγάλου δραματουργού, γραμμένα από διάσημους συγγραφείς. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσουν Το χάσμα του χρόνου της Τζινέτ Γουίντερσον, Τ’ όνομά μου είναι Σάιλοκ του Χάουαρντ Τζέικομπσον και το Ξιδοκόριτσο της Ανν Τάιλερ (εμπνευσμένα, αντιστοίχως, από το Χειμωνιάτικο παραμύθι, τον Εμπορο της Βενετίας και τη Στρίγκλα που έγινε αρνάκι). Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος θα κυκλοφορήσει Η καταγγελία, μια συλλογή ιστοριών από τη Βόρεια Κορέα. Συγγραφέας είναι ο αντικαθεστωτικός Ban-di (ψευδώνυμο, που σημαίνει «πυγολαμπίδα»).
Οι εκδόσεις Αντίποδες ανακοίνωσαν την Πετρούπολη του Αντρέι Μπέλι, ένα αριστούργημα του ρωσικού μοντερνισμού, και το τελευταίο βιβλίο (Η ώρα του αστεριού) της Κλαρίσε Λισπέκτορ, μιας μεγάλης κυρίας των βραζιλιάνικων γραμμάτων, ενώ οι εκδόσεις Gutenberg ετοιμάζουν την Ελένα, ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του κλασικού πλέον Ζουακίμ Μαρία Μασάντου ντε Ασίς που θεωρείται ο επιφανέστερος πεζογράφος της Βραζιλίας –από τον ίδιο οίκο θα κυκλοφορήσει ένα παλαιότερο μυθιστόρημα (Καραβοφάναρο στο Μαύρο Νερό) του Ιρλανδού Κολμ Τομπίν, του οποίου ένα πιο πρόσφατο, το Μπρούκλιν, θα εκδώσει ο Ικαρος: από τον ιστορικό οίκο, τώρα, αναμένονται τα βιβλία Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο του Αντονι Μάρα και Η ιδιωτική ζωή των δέντρων του Χιλιανού Αλεχάντρο Σάμπρα.
Οι εκδόσεις Αγρα συνεχίζουν με αγαπημένους συγγραφείς του ελληνικού κοινού, τον Γιόζεφ Ροτ (Το λειψό ζύγι –Η ιστορία ενός επιθεωρητή για τα μέτρα και τα σταθμά) και τον Ζορζ Σιμενόν (Ο Μαιγκρέ στους Φλαμανδούς), ενώ πρόκειται να παρουσιάσουν και τον Τομπί Νατάν, με τη νουάρ ιστορία Σαράκα Μπο. Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου αναμένεται το Λιμόνοφ του Εμμανυέλ Καρρέρ, όπου ο γάλλος συγγραφέας αναπλάθει και παρουσιάζει τη βιογραφία του ρώσου συγγραφέα, τυχοδιώκτη και αμφιλεγόμενου εθνικιστή πολιτικού Εντουαρντ Λιμόνοφ. Το σπαρακτικό μυθιστόρημα Σαρλότ του Γάλλου Νταβίντ Φενκινός προκρίνουν οι εκδόσεις Εστία. Το βιβλίο αφηγείται τη ζωή μιας ζωγράφου που δολοφονήθηκε σε ηλικία 26 ετών στο Αουσβιτς, ενώ ήταν έγκυος.
Οι εκδόσεις Μίνωας, πέραν του νέου βιβλίου (Τρεις μέρες, μια ζωή) του Πιερ Λεμέτρ, θα εκδώσουν (για πρώτη φορά στα ελληνικά) το μυθιστόρημα Η άλλη όψη του παραδείσου του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Στο πρόγραμμα των εκδόσεων Κριτική ξεχωρίζει το μυθιστόρημα Περιστέρια στη χλόη του Βόλφγκανγκ Κέπεν, ένα από τα σημαντικότερα έργα της γερμανικής μεταπολεμικής λογοτεχνίας, ενώ σε αυτό των εκδόσεων Καλέντη το μυθιστόρημα Εγώ είμαι ο Τζόναθαν Σκρίβενερ του Κλοντ Χάουτον.
Από τις εκδόσεις Ποταμός περιμένουμε το πρώτο βιβλίο (στη γλώσσα μας) της τουρκάλας συγγραφέως Ασλί Ερντογάν (που έχει προφυλακιστεί από το σημερινό καθεστώς) υπό τον τίτλο Εξαίρετος μανδαρίνος, ενώ από την Opera θα διαβάσουμε τον Κόκκινο καπνό της Αργεντινής Πέρλα Σουές. Οι εκδόσεις Κίχλη ετοιμάζουν ένα διήγημα (Ο αχυρώνας φλέγεται) του Ουίλλιαμ Φώκνερ, ενώ οι Ροές το κλασικό μυθιστόρημα «Δόκτωρ Γκλας» του Σουηδού Γιάλμαρ Σόντερμπεργκ. Νέο βιβλίο, τέλος, και για τη Βικτόρια Χίσλοπ (Τα καρτ-ποστάλ) στις εκδόσεις Διόπτρα.
Ελληνική λογοτεχνία με επανεκδόσεις και αφίξεις

Με επετειακές μονοτονικές εκδόσεις της Αργώς του Γιώργου Θεοτοκά και του Νούμερου 31328 του Ηλία Βενέζη από την Εστία αρχίζει η νέα εκδοτική σεζόν ενώ αρκετές είναι οι επανεκδόσεις παλαιότερων έργων. Ο Πατάκης συνεχίζει την επανέκδοση των έργων του Μενέλαου Λουντέμη. Περιμένουμε συγκεντρωτική έκδοση των διηγημάτων του Δημήτρη Νόλλα (Τα συγγραφικά δικαιώματα, Ικαρος) και του Περικλή Σφυρίδη (Τα κοινωνικά διηγήματα, Εστία). Το Μεταίχμιο επανεκδίδει το Βραδιές μπαλέτου του Αλέξη Πανσέληνου, η Διόπτρα τον Χάρτινο Σεπτέμβρη της καρδιάς μας του Γιάννη Ξανθούλη, η Εστία τη νουβέλα Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού (Εστία) της Αντζελας Δημητρακάκη αναθεωρημένη και η Νεφέλη τη μυθιστορία Το χέρι του σημαιοφόρου του Δημήτρη Καλοκύρη ανασχηματισμένη. Από την Κίχλη θα κυκλοφορήσουν σε επανέκδοση τα διηγήματα Καλαμάς κι Αχέροντας του Χριστόφορου Μηλιώνη.

Από την Αγρα περιμένουμε τα «Παραλειπόμενα» του βιβλίου Γραπτά ή Προσωπική μυθολογία του Ανδρέα Εμπειρίκου σε επιμέλεια Γιώργη Γιατρομανωλακη και από την Κριτική το Αγάπη σαν ακολασία, μια ανθολογία αποσπασμάτων από την πεζογραφία του Γιώργου Χειμωνά με θεματικό άξονα την αγάπη από τον Αργύρη Παλούκα.
Δύο μεγάλες κυρίες της ελληνικής ποίησης εκδίδουν νέο βιβλίο. Η Κική Δημουλά την ποιητική συλλογή Ανω τελεία (Ικαρος) και η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ το πεζό Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι (Καστανιώτης).
Το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη, Το κλαρινέτο, που αφορά τη σύγχρονη Αθήνα και το Παρίσι θα εκδοθεί από το Μεταίχμιο, όπως και το Φαρμακείον εκστρατείας του Μάνου Ελευθερίου, μια αφήγηση με αυτοβιογραφικό υπόβαθρο.
Από τον Πατάκη περιμένουμε νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου Αστραφτερά πεδία, μια άλλη περιδιάβαση στο Παρίσι και στην Αθήνα, το Ωστικό κύμα του Νίκου Δαββέτα, με φόντο μια τρομοκρατική επίθεση, και το Μικρό χρονικό τρέλας του Αύγουστου Κορτώ. Από τον ίδιο εκδότη θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ της Ελενας Χουζούρη, που πραγματεύεται τα πολλαπλά πρόσωπα των συλλογικών ταυτοτήτων, και η νουβέλα Lady Cortisol του Μισέλ Φάις, ένα παραληρηματικό κείμενο, όπου μια γυναίκα απαντά στις εξαντλητικές ερωτήσεις ενός άντρα.
Αναγγέλθηκαν από τους εκδότες το μυθιστόρημα «Αλεπού, αλεπού, τι ώρα είναι;» (Νεφέλη) της Βίκυς Τσελεπίδου και η νουβέλα Μουσείο λαογραφίας του Δημήτρη Φύσσα, που εμπλέκει στην υπόθεση τον πίνακα «Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο ντα Βίντσι ενώ αναμένονται τα πεζά Εκουατόρια (Καστανιώτης) του Μιχάλη Μοδινού, ‘55 (Αγρα) του Θωμά Κοροβίνη, Νύχτες στη λιμνοθάλασσα (Κέδρος) του Αρη Σφακιανάκη. Ο Δημήτρης Καρακίτσος θα εκδώσει τα πεζά Παλαιστές (Ποταμός) και η Ερη Ρίτσου το αφήγημα μυστηρίου Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Κέδρος), με φόντο τον απόηχο των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015. Η κρίση και η πόλη που μεταμορφώνεται πρωταγωνιστεί και στο νέο μυθιστόρημα του Μάκη Καραγιάννη με τίτλο Πόλη χωρίς θεούς (Μεταίχμιο).
Οι νουβέλες Τσότσηγια και Ω’μ του Μιχάλη Μακρόπουλου θα κυκλοφορήσουν από την Κίχλη. Από τον Τόπο περιμένουμε το μυθιστόρημα Πολ και Λόρα του Αρη Μαραγκόπουλου για τη σχέση του Πολ Λαφάργκ και της Λόρα Μαρξ, ενώ από το Μελάνι θα κυκλοφορήσουν τα διηγήματα Τραμπάλα του Χρήστου-Αρμάντο Γκέζου, με πρωταγωνιστές ανθρώπους που στέκονται αμήχανοι και στη μοναξιά και στη συντροφικότητα, το ιστορικό μυθιστόρημα Ο Ελληνας γιατρός της Καρολίνας Μέρμηγκα για την άνθηση της αθηναϊκής αστικής τάξης και τα μικρά πεζά Με το βλέμμα στην Αθήνα του Γιάννη Ευσταθιάδη, μία φανταστική μαρτυρία επιφανών Αθηναίων για την πόλη τους, ενώ από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια θα κυκλοφορήσει το Γελαστικό λεξικό του Νίκου Πλατή.
Πρώτες εμφανίσεις
Ο Κωνσταντίνος Τζήκας που είχαμε αναγγείλει και παλιότερα θα κυκλοφορήσει, τελικά, εφέτος το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα (Κομμένα, Νεφέλη). Ο Αθανάσιος Σταμούλης θα κάνει την πρώτη του λογοτεχνική εμφάνιση με το μυθιστόρημα Η σκιά στο δέντρο (Ποταμός) και ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου με το μυθιστόρημα Ιάκωβος (Αντίποδες), την ιστορία ενός άντρα που έχει χάσει τη μνήμη του. Με ένα καλειδοσκοπικό μυθιστόρημα εμφανίζεται η Ειρήνη Κουρουπάκη από την Εστία (Ο αίλουρος τη νύχτα). Η Κίχλη σκοπεύει να εκδώσει τις πρωτοεμφανιζόμενες Παυλίνα Μάρβιν, Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου (ποιήματα και πεζά) και Ούρσουλα Φωσκόλου, Το κήτος και άλλα μεγάλα και μικρά πεζά.
Κλασικά κείμενα, νέες εκδόσεις
Κριτική έκδοση της «Βοσπορομαχίας» του «Σενιόρ Μόμαρς», από τα γνωστότερα έργα της φαναριώτικης λογοτεχνίας, που τυπώθηκε το 1766 στη Λειψία, με επιμέλεια του Ευγένιου Βούλγαρη έχει ετοιμάσει ο βυζαντινολόγος Albrecht Berger στο ΜΙΕΤ, από όπου θα κυκλοφορήσουν επίσης Τα ποιήματα: Τριαντάφυλλα μιανής ημέρας, ο δεύτερος τόμος ποιημάτων του Τέλλου Αγρα, σε επιμέλεια Κώστα Στεργιόπουλου, και η Αλληλογραφία Νίκου Καζαντζάκη – Ελλης Λαμπρίδη, με εισαγωγή-σχόλια της Γιολάντας Χατζή.
Την ομηρική Οδύσσεια ξαναγράφει με τον δικό του τρόπο ο Μιχάλης Γκανάς, σε πεζό λόγο, εμπλουτίζοντας το κείμενο με στοιχεία από την ιστορία της γλωσσικής μας παράδοσης σε μια εικονογραφημένη έκδοση για νεαρούς και νέους αναγνώστες από το Μεταίχμιο.
Με αφορμή την Οδύσσεια ο Κώστας Ακρίβος εκδίδει μια σειρά από ομόκεντρα διηγήματα με πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους που κάπως συνδέονται με πρόσωπα και καταστάσεις που περιγράφονται στο ομηρικό έπος Τελευταία νέα από την Ιθάκη (Μεταίχμιο) ενώ στον ίδιο εκδότη έχει μετακομίσει και η Ευγενία Μπογιάνου με τη νέα συλλογή διηγημάτων της Μόνο ο αέρας ακουγόταν με πρωταγωνιστές ανθρώπους «που φορούν την απώλεια κατάσαρκα».
Από τις εκδόσεις Πόλις περιμένουμε το ημερολογιακό αφήγημα Στις ταινίες κλαίω στις πιο άσχετες σκηνές της δημοσιογράφου Ξένιας Κουναλάκη και τα διηγήματα Με μια χιλιάρα Καβασάκι του επίσης δημοσιογράφου Βαγγέλη Σιαφάκα, που προσεγγίζει τη γενιά του -τη γενιά του Πολυτεχνείου- σχεδόν «ιερόσυλα», μέσα από ιστορίες του «Ρήγα Φεραίου», ενώ με το μυθιστόρημα Το άκυρο αύριο επανεμφανίζεται ο Καβαλιώτης Κοσμάς Χαρπαντίδης.
Πολλές επιλογές σε δοκίμιο, Ιστορία, βιογραφία

Πλούσια είναι η εκδοτική παραγωγή στο δοκίμιο με τίτλους σε κάθε κατηγορία. Στη φιλοσοφία, μια πνευματώδης ιστορία του υπαρξισμού είναι Το καφέ των υπαρξιστών (Αλεξάνδρεια) της Σάρα Μπέικγουελ ενώ το δοκίμιο Ναυάγιο με θεατή (Αντίποδες) του Χανς Μπλούμενμπεργκ διερευνά τη λειτουργία του ναυαγίου ως μεταφορά, από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας.

Το Αναζητώντας το Α-διανόητο, το ημιτελές τελευταίο έργο του Κώστα Αξελού, θα εκδώσει η Εστία, ενώ από τον Ικαρο θα κυκλοφορήσουν η Οντολογία προσώπου και οι Απόπειρες οντολογικής ερμηνευτικής του Χρήστου Γιανναρά.

Φιλολογικό δοκίμιο, μελέτες
Δοκίμια του Τζορτζ Στάινερ που γράφτηκαν για το περιοδικό New Yorker θα κυκλοφορήσουν στον τόμο Περί λόγου, τέχνης και ζωής (Πατάκης) καθώς και Δοκίμια 1934-1940 (Αγρα) του Βάλτερ Μπένγιαμιν.
Ο ποιητής και μελετητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου (Πατάκης) παρουσιάζει την ελληνική λογοτεχνική ζωή των τελευταίων εξήντα χρόνων μέσα από αναμνήσεις, ημερολογιακές εγγραφές και ποικίλα τεκμήρια. Εξι όψεις της έκκεντρης γραφής και της ιδεολογίας του Γιάννη Σκαρίμπα παρουσιάζει η Κατερίνα Κωστίου στον τόμο Ασύμβατη συνοδοιπορία (Νεφέλη) ενώ από την Εστία θα κυκλοφορήσει η μελέτη Κ. Π. Καβάφης: Η οικονομία της μετωνυμίας του Παναγιώτη Ροϊλού.
Το Σύμπαν και η παλιά Αθήνα
Δύο ενδιαφέροντες τόμοι στην τομή των φυσικών με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες έρχονται από τον νεοσύστατο εκδοτικό οίκο Ροπή: Αϊνστάιν και Μπερξόν: Η αντιπαράθεση που άλλαξε την κατανόησή μας για τον χρόνο της Jimena Canalez και Ο Δαρβινισμός και οι πολέμιοί του του Michael Ruse.
Την καθημερινότητα στην Αθήνα της περιόδου 1834-1940 μέσα από 2.800 αγγελίες σε εφημερίδες και περιοδικά ανασυνθέτουν ο Θανάσης Γιοχάλας και η Ζωή Βαΐου στον τόμο Ο Κίτσος ο λεβέντης και άλλες αγγελίες (Εστία).
Βιογραφίες, μαρτυρίες
Ανθηρή προμηνύεται η εφετινή χρονιά για τις προσωπικές αφηγήσεις και τη βιογραφία. Η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου ανασυνθέτει την προσωπικότητα του Γιώργου Σεβαστίκογλου ως αγωνιστή της Αντίστασης και ως υπηρέτη του θεάτρου στον τόμο Γιώργος Σεβαστίκογλου, Αγωνιστής του θεάτρου και της ζωής (Μεταίχμιο). Στη βιογραφία Ιων Δραγούμης, Ο ασυμβίβαστος (Μεταίχμιο) ο Γιάννης Μάζης προσπαθεί να αποδώσει τη σκέψη του πολιτικού χωρίς ιδεολογικές παραμορφώσεις.
Η Ρωξάνδρα Μποττέα-Νούλα στις Κοσμοπολίτισσες (Αιώρα) αφηγείται την αληθινή ιστορία τριών Ελληνίδων της Ρουμανίας και η Μίριαμ Φρανκ στο Εξόριστη σε τρεις ηπείρους (Καπόν), το ταξίδι μιας εβραιοπούλας από την Ευρώπη στο Μεξικό και από εκεί στη Νέα Ζηλανδία, στη θύελλα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Νυχτερινό ημερολόγιο 1978-1984 του Γιαν Φαμπρ, τον πρώτο τόμο των νυχτερινών ημερολογίων που έγραψε ο Γιαν Φαμπρ από το 1978 ως το 2005, όταν υπέφερε από αϋπνίες, θα εκδώσουν οι εκδόσεις Νήσος, καθώς και τη συλλογή επτά θεατρικών μονολόγων του Είμαι ένα λάθος. Από την Αγρα θα κυκλοφορήσει η αυτοβιογραφία του Νίκου Κούνδουρου με τίτλο Μνήμη απειθάρχητη. Το M Train (Kέδρος) της Patti Smith είναι ένα στοχαστικό και συγκινητικό κείμενο για τα ταξίδια, τα αστυνομικά σόου, τη λογοτεχνία, τον καφέ, την πλούσια ζωή της πολυτάλαντης καλλιτέχνιδας ενώ στον τόμο William S. Burroughs –Το ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο (Κριτική) ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης επιχειρεί μια κατάδυση στη ζωή και στο έργο του αμερικανού επαναστάτη συγγραφέα.
Ιστορία, δημοκρατία και συνωμοσίες

Η παρέγκλιση. Πώς ο κόσμος έγινε μοντέρνος
(ΜΙΕΤ) του Stephen Greenblatt είναι μια συναρπαστική αφήγηση με πρωταγωνιστές τον Λουκρήτιο και τον ιταλό ουμανιστή Πότζο Μπρατσολίνι ενώ στις Γυναίκες του αυτοκράτορα (Ωκεανίδα) ο Πάολο Τσεσαρέτι πραγματεύεται το σκάνδαλο της τετραγαμίας του Λέοντα ΣΤ’ του Σοφού που συγκλόνισε τον βυζαντινό κόσμο.
Την οδύνη του για την αδιανόητη καταστροφή της Παλμύρας από την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους εκφράζει ο γάλλος ιστορικός Πολ Βεν στον τόμο Παλμύρα, ένας αναντικατάστατος θησαυρός (Εστία) και την εργαλειοποίηση της αρχαιότητας από ομάδες με συγκεκριμένες πολιτικές ή ιδεολογικές ατζέντες εξετάζει ο Δημήτρης Πλάντζος στο Το πρόσφατο μέλλον. Η κλασική αρχαιότητα ως βιοπολιτικό εργαλείο (Νεφέλη).
Ο Ιγνάσιο Ραμονέ στην Αυτοκρατορία της επιτήρησης (Εικοστός πρώτος) επισημαίνει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για τη δημοκρατία η ιδιωτικοποιημένη και γενικευμένη παρακολούθηση και στη Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας (Πατάκης) ο Pierre-André Taguieff αναλύει τις θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται μέσω του Internet, των χολιγουντιανών ταινιών και της λαϊκιστικής πολιτικής.
Ο Ουμπέρτο Εκο γράφει για την κρίση των ιδεολογιών και των κομμάτων στα Χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας (Ψυχογιός).
Οικονομική κρίση και κρίση των θεσμών
Βιβλία και μελέτες για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία, δοκίμια για την κρίση των θεσμών και της δημοκρατίας, αφηγήματα για τα «ανοιχτά μέτωπα» του πλανήτη και αναλύσεις για την οικονομική κρίση. Στις εκδόσεις Αλεξάνδρεια ο ιστορικός Ιαν Κέρσοου αναλύει πώς οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι διαμόρφωσαν την Ευρώπη και τον κόσμο (Στην κόλαση και πίσω) ενώ η δημοσιογράφος Αν Απλμπάουμ περιγράφει (Σιδηρούν Παραπέτασμα) πώς η σοβιετική Ρωσία δημιούργησε και εδραίωσε το λεγόμενο «ανατολικό μπλοκ». Από τις εκδόσεις Διάμετρος αναμένονται το βιβλίο των Κέβιν Φεδερστόουν και Δημήτρη Παπαδημητρίου Πρωθυπουργοί της Ελλάδας: Το παράδοξο της εξουσίας, μια εξονυχιστική μελέτη για τον τρόπο διακυβέρνησης των ηγετών της χώρας από το 1974, αλλά και Η νέα Τουρκία του Ερντογάν: Από το δημοκρατικό όνειρο στην αυταρχική εκτροπή του Αχμέτ Ινσέλ. Ο Γιώργος Β. Δερτιλής πιστεύει πολύ στα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από το παρελθόν και εκδίδει το βιβλίο Απωθημένες ιστορίες: Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις (Πόλις). Ο Αμερικανός Λου Γιουρένεκ ζωντανεύει, στο βιβλίο του Η μεγάλη φωτιά: Σμύρνη 1922, το ανθρωπιστικό έργο του συμπατριώτη του Εϊσα Τζένινγκς στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής (Ψυχογιός) ενώ η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη με το βιβλίο της Τα Δύο Βήτα (Καπόν) επιχειρεί να καταλάβει το «ξέσκισμα» των Ελλήνων κατά τον Εθνικό Διχασμό. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μελέτες της Κατερίνας Λαμπρινού Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά: Πολιτική και ιδεολογία, 1956-1967 (Πόλις) και του Βαγγέλη Τζούκα Το φάντασμα του Ναζισμού. Μυθολογία και σαγήνη του Τρίτου Ράιχ από την προπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας (Εστία). Από τις εκδόσεις Πεδίο αναμένεται Το ημερολόγιο του διαβόλου –Αλφρεντ Ρόζενμπεργκ των Robert K. Wittman & David Kinney που ρίχνει φως τόσο στον θεωρητικό του καθεστώτος όσο και στην άνοδο των ναζιστών στην εξουσία ενώ ο δημοσιογράφος Αντριου Ναγκόρσκι υπογράφει το βιβλίο Οι κυνηγοί των Ναζί: Η καταδίωξη των εγκληματιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Μεταίχμιο). Ο πολιτικός φιλόσοφος Μάικλ Σαντέλ εξηγεί Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα (Πόλις), ο Κάρλο Γκάλι αναστοχάζεται τι σημαίνει Η αμηχανία της δημοκρατίας (Πόλις) ενώ η Μυριάμ Ρεβώ Ντ’ Αλλόν αναρωτιέται Γιατί δεν αγαπάμε τη δημοκρατία (Εστία). Στις εκδόσεις Καστανιώτη, η εξόριστη συγγραφέας και δημοσιογράφος Σάμαρ Γιάζμπεκ περιγράφει την επίγεια κόλαση της σημερινής Συρίας (Οι Πύλες του Τίποτα). Στο αφήγημα Ο πράκτορας Storm (Μελάνι) διαβάζουμε για τον Δανό που ασπάστηκε το Ισλάμ, πολέμησε για χρόνια στο πλευρό της Αλ Κάιντα και κατέληξε διπλός πράκτορας εργαζόμενος για τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Ο γιος ενός διαβόητου ναρκεμπόρου υπογράφει τη βιογραφία Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου (Μίνωας). Στο πεδίο της οικονομικής ανάλυσης αναμένεται το νέο βιβλίο του αμερικανού οικονομολόγου και νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτζ υπό τον τίτλο Ευρώ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης (Παπαδόπουλος) αλλά και Η αρπαγή της Ευρώπης: Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης του Γιάνη Βαρουφάκη (Πατάκης).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ