μυθιστόρημα
Roberto Bolano
Το παγοδρόμιο
Μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος.
Εκδόσεις Αγρα, 2016,
σελ. 272, τιμή 16 ευρώ

Η «Ζ» είναι μια μικρή τουριστική πόλη στις ακτές της Καταλονίας. Καλοκαίρι, καύσωνας, πρόσωπα συγκινητικά και αστεία, αδύνατοι έρωτες, χαμένες αυταπάτες, καταχρήσεις κονδυλίων, καταποντισμένες πολιτικές φιλοδοξίες, ερείπια που στεγάζουν μυστικά και τρεις εκδοχές ενός εγκλήματος: ιδού το σκηνικό που στήνει ο Ρομπέρτο Μπολάνιο για αυτό το παραλίγο αστυνομικό μυθιστόρημα. Τρία πρόσωπα παίρνουν τον λόγο σαν να έχουμε τρεις διαδοχικούς ρόλους: ένας απογοητευμένος χιλιανός συγγραφέας, ένας μεξικανός ποιητής χωρίς άδεια παραμονής, νυχτοφύλακας σε κάμπινγκ, και ένας δημοτικός υπάλληλος έτοιμος να τα κάνει όλα για τη γυναίκα που αγαπά.

επανέκδοση
Μένης Κουμανταρέας
Βιοτεχνία υαλικών
Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 288, τιμή 15,50 ευρώ

Με αυτό το μυθιστόρημα ο Μένης Κουμανταρέας (1931-2014) απέσπασε το πρώτο του Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1976. Η ιστορία της Μπέμπας και του Βλάση Ταντή, που διατηρούν ένα μαγαζί με γυαλικά. Εκείνη θεληματική και ανήσυχη με τους άλλους άνδρες. Εκείνος καταθλιπτικός και αιώνια ερωτευμένος με τη γυναίκα του. Τους πλαισιώνουν ο Βάσος και ο Σπύρος, δύο φίλοι κωμικοτραγικοί. Μια ιστορία χαμένων ιδεολογιών και ξοφλημένων ονείρων στη μεταπολεμική Ελλάδα. Βιβλίο-σταθμός στην πορεία του συγγραφέα. Μένει πάντα κλασικό στη συνείδηση των αναγνωστών, με δεδομένη την κριτική του αναγνώριση.

δοκίμιο
Νίκος Τσακνής
Η εγκυκλοπαίδεια του μάγκα

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 336, τιμή 15,90 ευρώ

Μετά τη Μεταπολίτευση, και κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ένα νέο ελληνικό φαινόμενο αναδύεται: η μαζική υιοθέτηση της μαγκιάς αναγορεύει την ίδια σε στοιχείο ταυτότητας, ισότιμο οιονεί με την εθνικότητα και το θρήσκευμα. Η σύγχρονη επανοικειοποίησή της, ως εθνικού πλέον σημείου αυτοαναφοράς, τυγχάνει ειδικής ασυλίας. Το είδος είναι προστατευόμενο. Η επίκληση της μαγκιάς αθωώνει κάθε ενέργεια, αν δεν την αναγορεύει σε άξια λόγου, με τον ίδιο τρόπο που προστατεύει από κάθε έλεγχο το μαγικό επίθετο «λαϊκός». Ο μάγκας είναι ένα είδος τοτέμ της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν τον εγγίζει κανείς.

νέα έκδοση
John Le Carre
Νυχτερινή βάρδια
Μετάφραση Πητ Κωνσταντέας.
Εκδόσεις Bell, 2016,
σελ. 560, τιμή 15,60 ευρώ

Ο Τζόναθαν Πάιν είναι ο νυχτερινός διευθυντής ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Οταν, στην προσπάθειά του να διαβιβάσει ορισμένες πληροφορίες στις βρετανικές Αρχές -σχετικά με τις ύποπτες συναλλαγές ενός επιχειρηματία στο ξενοδοχείο –αποτυγχάνει παταγωδώς και οι κοντινοί του άνθρωποι αρχίζουν να πεθαίνουν, ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος με δυνάμεις αδιανόητα σκοτεινές. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1994. Η νέα έκδοση του μυθιστορήματος περιλαμβάνει το κείμενο του Τζον Λε Καρέ «Περί βιβλίων και ταινιών», με αφορμή την πρόσφατη τηλεοπτική μεταφορά του από το BBC.
νουάρ
Jerome Leroy
Ο φύλακας άγγελος

Μετάφραση Γιάννης Καυκιάς.
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2016,
σελ. 360, τιμή 16,96 ευρώ
Σε τούτο το πολιτικό θρίλερ εκτυλίσσεται η ιστορία τριών προσώπων επί ένα τέταρτο του αιώνα. Ο Μπερτέ είναι ένας από τους καλύτερους πράκτορες της Μονάδας, μιας μυστικής υπηρεσίας, ο οποίος έχει γίνει πραγματικό κράτος εν κράτει. Ο Ζιουμπέρ είναι ένας 50χρονος συγγραφέας που εδώ και καιρό δεν έχει τίποτα να πει και επιθυμεί να εξαφανιστεί από έναν κόσμο που του φαίνεται πια ανοίκειος. Η υφυπουργός Καρδιατού Ντιόπ είναι νέα, ωραία και μαύρη. Την αναγορεύουν σε ελπιδοφόρο πρότυπο της ενσωμάτωσης των μεταναστών και την αντιπαραθέτουν στη φαιά ηγέτιδα της άκρας Δεξιάς που βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας.

ποίηση
Λάνα Μανδύλα
Οδός Σουνιάδος
Εκδόσεις Γκοβόστη, 2016,
σελ. 40, τιμή 5 ευρώ

Η τέταρτη ποιητική συλλογή της Λάνας Μανδύλα, όπου κυριαρχούν οι χαμηλόφωνοι τόνοι και οι διαυγείς εικόνες, ορίζεται από επιστροφές αναστοχαστικής διάθεσης. Αρχαιότητα και μυθολογία, έρωτας και θάνατος. Δείγμα γραφής: «Περιηγητές, ποιητές, / τουρίστες, ταξιδιώτες, / αρχαιολόγοι, αρχαιοκάπηλοι, / ζευγάρια ερωτευμένα, / στην ανηφόρα της Σουνιάδος. // Ο Κούρος τους ξεναγεί / στα ερείπια του ναού της Αθηνάς / στο κάλλος του ναού του Ποσειδώνα / καθώς τον μύθο του Αιγέα εξιστορεί. // Της δύσης την άγρια ομορφιά απαθανατίζουν, / άλλοι την υπογραφή του Μπάυρον…// Με το ελληνικό κάλλος στις αποσκευές του νου / αποχωρούν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ