αφηγήσεις
Ιουλία Ζαννάκη-Λιάλιου
Βουρκωτή. Το χωριό που νόμιζαν πως δεν υπάρχει
Gutenberg – Γ. & Κ. Δαρδανός, 2016,
σελ. 136, τιμή 6 ευρώ

Ιστορίες παλιές για στοιχειά, νεράιδες και θαύματα, ο ρεαλισμός της καθημερινότητας και η μαγική γοητεία παλιών θρύλων και προκαταλήψεων. Η συγγραφέας, γεννημένη στη Βουρκωτή της Ανδρου, ανατρέχει στην παιδική της ηλικία σε αυτό το μικρό χωριό του νησιού. Γυναίκες με λευκά κεφαλομάντιλα και άντρες ψημένοι στη θάλασσα που προβάλλουν μέσα από την ομίχλη σαν πρωτόγονα, αλλόκοτα πλάσματα ενός άλλου κόσμου, η μυρωδιά από φρέσκο φλισκούνι, το σφύριγμα του αέρα. Μια αναπόληση με τρυφερότητα και νοσταλγία ενός ιδιαίτερου κόσμου που διατηρεί ακόμη τα ήθη, τα έθιμα και τη μνήμη του.

κριτική
Εισαγωγή στην ποίηση του Παλαμά.
Επιλογή κριτικών κειμένων

Ανθολόγηση – επιμέλεια: Ευριπίδης Γαραντούδης.
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2016,
σελ. 560, τιμή 28 ευρώ

Μια χρηστική εισαγωγή απαραίτητη σε όποιον ενδιαφέρεται για το έργο του Κωστή Παλαμά. Στην εκτενή εισαγωγή του επιμελητή περιγράφεται και αποτιμάται η κριτική πρόσληψη του παλαμικού ποιητικού έργου ως σήμερα. Υπάρχει «Χρονολόγιο Κωστή Παλαμά [1859-1943]» του Κ. Γ. Κασίνη –ένας κατατοπιστικός οδηγός με εργοβιογραφικές πληροφορίες για τον άνθρωπο και τον συγγραφέα Παλαμά -, τριάντα ένα κριτικά κείμενα, γραμμένα από το 1910 ως το 2012, κατάλογος της εργογραφίας του Παλαμά και επιλογή από τη βιβλιογραφία του.

λεύκωμα
Κώστας Θωκταρίδης, Αρης Μπιλάλης
Ναυάγια στις ακτογραμμές της Ανδρου
Δίγλωσση έκδοση (ελλ., αγγλ.).
Εκδόσεις Φιλοπρόοδος Ομιλος «Το Γαύριο», 2016,
σελ. 198, τιμή 20 ευρώ

Η Ανδρος ήταν επί πολλά χρόνια το φυσικό πέρασμα όσων ταξίδευαν από και προς τα λιμάνια της Μικράς Ασίας. Τα νερά της υπήρξαν μάρτυρες για δεκάδες ναυτικές τραγωδίες. Οι δημιουργοί του τόμου αποτυπώνουν φωτογραφικά τα ναυάγια στον βυθό της ακτογραμμής του νησιού, που συγκροτούν ένα ιδιόμορφο μουσείο ναυπηγικής τέχνης, καθώς κατέληξαν εκεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και η ιστορία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των θαλάσσιων μεταφορών στο Αιγαίο αλλά και με την ιστορία του ίδιου του νησιού.

ποίηση
Χριστίνα Οικονομίδου
4 εποχές στον δρόμο
Εκδόσεις Απόπειρα, 2016,
σελ. 99, τιμή 8,48 ευρώ

Κοσμοπολίτικη, χώροι δημόσιοι και ιδιωτικοί, η Μάριον και ο χωλός υπέροχος Αγγελος σε ουρανοξύστες, δημόσιες βιβλιοθήκες και αίθουσες τέχνης, ξενοδοχεία, κελάρια, οδοφράγματα. Μια ποιητική σύνθεση, όπου το αφηγηματικό στοιχείο συμπορεύεται με έναν θλιμμένο λυρισμό υψηλής έντασης. Δείγμα γραφής: «Κάποτε και σε σαπισμένα δίχρονα, / σε κουφάλες αυθαιρέτων συνειρμών, / σε μουχλιασμένα χρώματα, / σε κρυπτικές συμφωνίες / εγχόρδων, / σ’ εκκλησάκια αίματος / που κανείς δεν υπολήπτεται / καθώς / ο τρόμος / αποφαίνεται / την επικράτεια της φυγής. // Μ’ αυτά και με ‘κείνα / μεγαλώσαμε / τουλάχιστον μια γενιά / νεκρών πουλιών».
περιοδικό
Κονδυλοφόρος

Ετήσια έκδοση νεότερης ελληνικής φιλολογίας.
Τχ. 14 (2015). Εκδόσεις University Studio Press, 2016,
σελ. 396, τιμή 22 ευρώ

Αφιερωμένο στη μνήμη του ιδρυτή του, του νεοελληνιστή Γ. Π. Σαββίδη, είναι το νέο τεύχος του «Κονδυλοφόρου». Ενθυμήσεις αλλά και φόρο τιμής αποτίουν οι Τζένη Μαστοράκη, Χριστόφορος Λιοντάκης, Κλαίρη Μιτσοτάκη, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Mario Vitti, Bertrand Bouvier κ.ά. Ακολουθεί αφιέρωμα στον Καβάφη με συνεργασίες των Diana Haas, Λίζυς Τσιριμώκου, Κατερίνας Κωστίου, Νάσου Βαγενά. Ο Ηλίας Βενέζης και ο ελληνικός κινηματογράφος από τον Χ. Λ. Καράογλου και αναλυτικός και ειδολογικός κατάλογος του Αρχείου Καβάφη από τον Γ. Π. Σαββίδη και τον Μ. Πιερή.

graphic novel
Oscar Pantoja
Γκάμπο. Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Eικονογράφηση: Felipe Camargo Rojas, Tatiana Cordoba.
Mετάφραση: Κλαίτη Σωτηριάδου.
Εκδόσεις Ικαρος, 2016,
σελ. 180, τιμή 14,50 ευρώ

Η ζωή του δημοφιλούς κολομβιανού συγγραφέα σε απολαυστικό graphic novel. Τα παιδικά χρόνια, το πανεπιστήμιο, ο γάμος του με τη Μερσέδες, ο μαγικός ρεαλισμός, η απονομή του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη, η καθιέρωσή του ως συγγραφέα παγκόσμιας αναγνώρισης με το μυθιστόρημα «Εκατό χρόνια μοναξιά». Η ζωή του Γκάμπο, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, στην πορεία της οποίας ο νεαρός από την Αρακατάκα έγινε μύθος της λογοτεχνίας, σε τέσσερα μέρη, χρωματισμένα με διαφορετικά χρώματα, πορτοκαλί, τιρκουάζ, ροζ και πράσινο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ