μελέτη
Joan Breton Connelly
Το αίνιγμα του Παρθενώνα
Μετάφραση Κατερίνα Σέρβη,
Πρόλογος Αγγελος Χανιώτης.
Εκδόσεις Πατάκη, 2016,
σελ. 560, τιμή 27 ευρώ

Η βραβευμένη αρχαιολόγος Τζόαν Μπρέτον Κόνελι αμφισβητεί τις πιο θεμελιώδεις πεποιθήσεις μας σε σχέση με τον Παρθενώνα και τη ζωή στην αρχαία Αθήνα και αναπαριστά την εξέλιξη του ιερού βράχου της Ακρόπολης, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την ένδοξη εποχή του Περικλή. Εκεί που στέκεται ιδιαίτερα είναι στην πελώρια αινιγματική πομπή της θρυλικής ζωφόρου. Χάρη σε μια χαμένη κάποτε τραγωδία του Ευριπίδη, η οποία ανακαλύφθηκε στο περίβλημα μιας αιγυπτιακής μούμιας των ελληνιστικών χρόνων, η συγγραφέας φέρνει στο φως ένα θαμμένο για πολύ καιρό νόημα, την ιστορία μιας ανθρωποθυσίας που τοποθετείται στα μυθικά χρόνια της ίδρυσης της πόλης.

μυθιστόρημα
Μιχάλης Φακίνος
Φύλακας στην πισίνα
Εκδόσεις Κέδρος, 2016,
σελ. 264, τιμή 14 ευρώ

Τον φύλακα, στην κορυφή του Λόφου των Λύκων, τον ξυπνάει ένα σπασμένο πλακάκι και το παιχνίδι της λήθης με τη μνήμη αρχίζει. Λησμονημένος και μόνος, χρόνια περιμένει το νερό που θα γεμίσει την άδεια πισίνα. Κάτω στην ταραγμένη πόλη, δύο αινιγματικοί άνδρες παρατηρούν ένα ακαταλαβίστικο σχήμα γραμμένο στον τοίχο με τα συνθήματα. Ομως η Ιστορία και η αλήθεια παραμονεύουν σε δύο φωτογραφίες: μια σειρά με στρατιώτες τυφλωμένους από τα αέρια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και μια τσίτσιδη γυναίκα, κουρεμένη γουλί, που τη διαπομπεύουν με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και μετά ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

μυθιστόρημα
Νικολό Αμανίτι
Ας αρχίσει η γιορτή

Μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης, Δήμητρα Δότση.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 352, τιμή 14,84 ευρώ

Στην καρδιά της Ρώμης, ο μεγιστάνας Σασά Κιάτι οργανώνει στη Βίλα Αντα –άλλοτε δημόσιο πάρκο και σήμερα η μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία της ιταλικής πρωτεύουσας –μια χλιδάτη γιορτή που φιλοδοξεί να μείνει στην Ιστορία ως το σπουδαιότερο κοσμικό γεγονός του αιώνα. Εκεί ο διάσημος συγγραφέας Φαμπρίτσιο Τσίμπα και τα Κτήνη του Αββαδώνα, μια υπό διάλυση σατανική αίρεση που ονειρεύεται να γίνει διάσημη παγκοσμίως, θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μια περιπέτεια που θα εκτρέψει την εντυπωσιακή βραδιά σε ένα αποκαλυπτικό χάος. Μεταξύ φάρσας και τραγωδίας, ο Νικολό Αμανίτι ανατέμνει το πορτρέτο της σύγχρονης ηδονοθηρικής κοινωνίας.
διηγήματα
Alice Munro
Η αγάπη μιας γυναίκας

Μετάφραση Τρισεύγενη Παπαϊωάννου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 546, τιμή 16,60 ευρώ

Μια επιλογή διηγημάτων από το ανέκδοτο ως σήμερα στα ελληνικά έργο της βραβευμένης με Νομπέλ Λογοτεχνίας καναδής συγγραφέως. Η Αλις Μονρό αφηγείται μεγάλες ιστορίες για ανθρώπους που οι ζωές τους είναι ολοφάνερα μικρές. Μιλάει για οικογενειακές οδύνες, για τη φτώχεια, την ασθένεια και τα γηρατειά, για τις συζυγικές, χαώδεις και όμως αναγκαίες απιστίες, για τη σεξουαλική επιθυμία, για το διαζύγιο, για τη μητρότητα, τη σφραγισμένη από αμφιθυμία. Και αδιάκοπα μας υπενθυμίζει την κλίμακα και τον σκοπό του διηγήματος: να αναμετρηθεί με το περιττό και να το κατατροπώσει, να αποκαλύψει το μυστήριο των πραγμάτων.

ιστορία
Θάνος Βερέμης
Βαλκάνια: Ιστορία και κοινωνία –
Ενα πολύχρωμο υπόδειγμα εθνικισμού.
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2016,
σελ. 232, τιμή 14 ευρώ

Εκτός από μια ενιαία θρησκευτική παράδοση, υπάρχουν και άλλα κοινά στοιχεία στην ιστορία μεταξύ των εθνών-κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης του 19ου και του 20ού αιώνα. Ο εθνικισμός, ένα σημαντικό, εισαγόμενο από τη Δύση προϊόν, αποδείχθηκε επιρροή με διάρκεια στα νεαρά έθνη-κράτη της Βαλκανικής, και θα υποστεί ποικίλες μεταλλάξεις, ώσπου να προκαλέσει τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία, περί το τέλος του 20ού αιώνα. Πρόθεση στο βιβλίο αυτό είναι η κατάδειξη του υβριδικού χαρακτήρα των εθνών-κρατών, τόσο των προνεωτερικών όσο και των νεωτερικών, μέσα από εμβληματικές στιγμές της ιστορίας των Βαλκανίων.

πολιτική
Κυριάκος Δ. Κεντρωτής
Το ποδόσφαιρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης –
Περισσότερο από ένα παιχνίδι και μία Ενωση
Εκδόσεις Gutenberg, 2016,
σελ. 226, τιμή 15 ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάζεται ως ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο και η πορεία της αποτυπώνεται στο σκηνικό ενός αγώνα με όλο το τελετουργικό και τους πρωταγωνιστές του. Μέσα από τη δημοφιλία του παιχνιδιού, την κυριαρχία του λόγου και των εικόνων του στην παγκόσμια καθημερινότητα, διερευνάται το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πέραν των Συνθηκών και του κοινοτικού κεκτημένου της γραφειοκρατικής και διαχειριστικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Για την καλύτερη κατανόηση αυτής της «παράξενης ομάδας» της πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, επιστρατεύονται ο Εδουάρδο Γκαλεάνο και η Μπαρτσελόνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ