Η οικονομική κρίση, η πτώση των πωλήσεων και των εκδιδόμενων τίτλων, οι βιβλιοπωλικές αλυσίδες που κλείνουν, η αύξηση του ΦΠΑ, η κατάργηση της ενιαίας τιμής και η προσέλκυση αγοραστών με παζάρια και προσφορές είναι τα ζητήματα που απασχολούν πρωτίστως τους επαγγελματίες στον χώρο του βιβλίου τα τελευταία χρόνια. Οι αναγνώστες από την πλευρά τους διαμαρτύρονται πλέον όλο και συχνότερα για την έκπτωση στην ποιότητα του έντυπου βιβλίου, στο χαρτί και στην εκτύπωση αλλά και στη μετάφραση και στην επιμέλεια, για την κακή αισθητική αλλά και για τη δυσανάλογη σχέση της ποιότητας με το κόστος των βιβλίων.
Οι ερευνητές του βιβλίου, αντιμέτωποι με χρόνια αδιέξοδα, αντιμετωπίζουν ζητήματα διαρκέστερα και παλαιότερα της οικονομικής κρίσης: την έλλειψη μιας επίσημης στατιστικής για τη βιβλιοπαραγωγή, την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για τις πωλήσεις, την έλλειψη ποιοτικών μελετών για την αναγνωστική συμπεριφορά, την έλλειψη όλων εκείνων των ερευνητικών δεδομένων που θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια ακριβή και σαφή εικόνα του χώρου και να αποτελέσουν βάση συζήτησης και μελέτης για την περαιτέρω εξέλιξή του.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η ψηφιακή επανάσταση και οι διεθνείς εξελίξεις στον χώρο του βιβλίου τοποθετούν εκδότες, δημιουργούς και βιβλιοθήκες μπροστά σε μια νέα χαοτική πραγματικότητα την οποία καλούνται να διαχειριστούν. Δεν αναφερόμαστε πλέον μόνο στο ψηφιακό βιβλίο, αλλά σε καινοτόμες υπηρεσίες στον χώρο του βιβλίου, σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες συνεργασίας και διαχείρισης υλικού, σε νέους τρόπους παρουσίασης του υπάρχοντος περιεχομένου, σε συνέργειες που επιβάλλουν ο διαρκώς αυξανόμενος όγκος της πληροφορίας και οι ταχείς ρυθμοί της ψηφιακής εποχής. Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος του βιβλίου στην Ελλάδα σε όλες αυτές τις ανάγκες, τους περιορισμούς, τις προκλήσεις;
Τον τρόπο θα διερευνήσει η ημερίδα με τίτλο «Βιβλίο και ψηφιακή εποχή: η ελληνική πραγματικότητα» την οποία διοργανώνει το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Νέα Μέσα και Δημοσιογραφία» του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Τρίτη 24 Μαΐου 2016.
Βιβλιονέτ, Οσδελνέτ και Εθνική Βιβλιογραφία. Στατιστικά του βιβλίου και απογραφή της βιβλιοπαραγωγής. Αμφιβολίες και αξιοπιστία. Ο ρόλος της Εθνικής Βιβλιοθήκης ως φορέα καταγραφής της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, η δραστηριότητα της δεύτερης βιβλιοθήκης της χώρας, της Βιβλιοθήκης της Βουλής, τα δίκτυα βιβλιοθηκών, οι πρωτοβουλίες της νέας γενιάς εκδοτών στο ψηφιακό περιβάλλον, οι καινοτόμες ιδέες και οι πειραματισμοί, ο ρόλος ατζέντηδων, κριτικών και άλλων διαμεσολαβητών του βιβλίου θα συζητηθούν σε δεκαεπτά ομιλίες χωρισμένες σε τέσσερις θεματικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν το ευρύ φάσμα των εργασιών και των προβληματισμών στον χώρο του βιβλίου και στις οποίες συμμετέχουν εκδότες, ερευνητές του βιβλίου, ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής, η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου, ατζέντηδες, βιβλιοπώλες, κριτικοί και μπλόγκερ του βιβλίου.
Οι εργασίες της ημερίδας αρχίζουν με τη θεματική «Ερευνητικά δεδομένα για τον εκδοτικό κόσμο»: «Αποτύπωση της κρίσης στην αγορά του βιβλίου· μεθοδολογικά προβλήματα & δυναμικές για την υπέρβασή της» (Σωκράτης Καμπουρόπουλος), «Η εκδοτική βιομηχανία του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή: διεθνείς τάσεις και ελληνική πραγματικότητα» (Παναγιώτης Κάπος), «Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και ερευνητικά δεδομένα» (Νόπη Χατζηγεωργίου).
Ακολουθεί η θεματική «Βιβλιοθήκες: ρόλοι, προοπτικές, δίκτυα»: «Future Library, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: οι Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα» (Δέσποινα Γερασιμίδου, Ασπασία Τασιοπούλου), «Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στην ψηφιακή εποχή και οι δράσεις τους για έναν ενιαίο χώρο υπηρεσιών πληροφόρησης» (Κωνσταντία Κακάλη), «1 + 2,5 αποστολές της Βιβλιοθήκης της Βουλής» (Ελλη Δρούλια), «Βιβλιοθήκες και κοινό: Η εμπειρία της δράσης «Βιβλίων Τόποι»» (Λαμπρινή Κουζέλη).
Καινοτόμες ιδέες και τρόπους υλοποίησής τους θα παρουσιάσουν εκδότες στη συνεδρία «Ψηφιακή αλλαγή και καινοτομία: πρακτικές»: «Booksecrets: σύνδεση του φυσικού βιβλίου με την ψηφιακή υπόστασή του» (Νίκος Αργύρης), «FAIREAD –το περιβάλλον της ανάγνωσης» (Περικλής Δουβίτσας), «Το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα» (Αργύρης Καστανιώτης), «Ανεστραμμένη λογοτεχνία: Εκδοση βιβλίων μέσω crowdfunding» (Γιάννης Φαρσάρης), «Vivl.io: η κλασική λογοτεχνία πέρα από τη μίμηση του έντυπου βιβλίου» (Μιχάλης Καλαμαράς).
«Δημιουργοί, παραγωγοί, διαμεσολαβητές και μέσα» είναι ο τίτλος της τέταρτης, απογευματινής, συνεδρίας: «Μια σανίδα πάνω στο κύμα των αλλαγών» (Μανώλης Ανδριωτάκης), «Από το κλειστό στο ανοιχτό δίκτυο: ο εκδοτικός οίκος ως σημείο συνάντησης κειμένων και ιδεών» (Κώστας Σπαθαράκης), «Ψηφιακό βιβλίο και λογοτεχνικοί πράκτορες: Μια σχέση εξ αποστάσεως» (Ευαγγελία Αυλωνίτη), «Το βιβλιοπωλείο της (διαδικτυακής) γειτονιάς» (Κατερίνα Μαλακατέ), «Η κριτική στα παραδοσιακά και νέα μέσα» (Γρηγόρης Μπέκος).
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα χαιρετίσουν η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη και ο πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού αναπληρωτής καθηγητής Γιάννης Σκαρπέλος.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με δημόσια συζήτηση του διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Φίλιππου Τσιμπόγλου με τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκο Μπακουνάκη, διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού , για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη στη νέα εποχή της, η οποία εγκαινιάζεται σύντομα με τη μετεγκατάστασή της στο κτίριο στο Φάληρο, για ψηφιοποιήσεις και προσβασιμότητα, για την Εθνική Βιβλιογραφία αλλά και για την αποθησαύριση και την ταξινόμηση του ελληνόγλωσσου υλικού που τροφοδοτεί διαρκώς με πληροφορία και γνώση το ψηφιακό σύμπαν.

πότε & πού:

«Βιβλίο και ψηφιακή εποχή: η ελληνική πραγματικότητα», Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο (Συγγρού 136), Τρίτη 24 Μαΐου, από τις 9.30 π.μ. Βλ. το πρόγραμμα αναλυτικά στην ιστοσελίδα http://cmc.panteion.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ