Δήμητρα Κολλιάκου
Ημισυ του παντός. Μυθιστόρημα
Εκδόσεις Πατάκη,
σελ.317, τιμή 14,30 ευρώ

Ολα τα βιβλία της Δήμητρας Κολλιάκου είναι στραμμένα στον πύρινο κύκλο της οικογένειας: γάμοι που φτάνουν στο χείλος του γκρεμού, κόρες που είναι αδύνατον να ισορροπήσουν με τις μανάδες τους ή νύφες τις οποίες υποβλέπουν συστηματικά οι πεθερές τους. Και πέρα όμως από την οικογένεια, εκείνο το οποίο κυριαρχεί στην πεζογραφία της Κολλιάκου είναι η διάχυτη δυστοκία: ζευγάρια που δυσκολεύονται να συνεννοηθούν ακόμα και για το παραμικρό ή άντρες και γυναίκες που δεν κατορθώνουν να αποσπαστούν από τον μονήρη βίο τους και να απευθύνουν ένα έστω θολό βλέμμα δεξίωσης στον άλλο. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα από το οποίο απουσιάζει η οποιαδήποτε συναισθηματική έξαρση, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν καίγονται (ορισμένες φορές μέχρι θανάτου) στο εσωτερικό τους.

Σε ανάλογη γραμμή κινείται και το καινούργιο μυθιστόρημα της Κολλιάκου, στις σελίδες του οποίου ξετυλίγεται μια διπλή οικογενειακή ιστορία. Από τη μια πλευρά είναι η Μαίρη και η μαμά της που αγωνίζονται να επιβιώσουν οικονομικά και από την άλλη ο Μίλτος και ο πατέρας του οι οποίοι μολονότι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ναρκοθετούν κάθε τόσο ο ένας τον κόσμο και την προσωπικότητα του άλλου. Η Μαίρη πιάνει δουλειά στο πατρικό του Μίλτου ως καθαρίστρια, τα πράγματα όμως στραβώνουν από την πρώτη στιγμή. Και τούτο όχι μόνο επειδή ο ιδιότροπος πατέρας δεν μπορεί να ανεχθεί μύγα στο σπαθί του αλλά και διότι ο γιος θα βάλει τη νεοπροσληφθείσα από την πίσω πόρτα στο δύστροπο οικογενειακό τους παιχνίδι, ελευθερώνοντας βαθμιαία και τους δικούς της οικόσιτους δαίμονες.
Οι απωθημένες μνήμες και τα επιμελώς κρυμμένα μυστικά θα βάλουν φωτιά στα θεμέλια και των δύο οικογενειακών ιστοριών. Η Μαίρη θα έλθει αντιμέτωπη με τα βαθιά τραύματα του παρελθόντος (τι διέπραξε εις βάρος του εκλιπόντος συζύγου η μάνα και τι ακριβώς συνέβη ανάμεσα στον ίδιο και την κόρη του) ενώ ο Μίλτος, επαναλαμβάνοντας για λογαριασμό του το ταξίδι στο παρελθόν, θα αγωνιστεί επί ματαίω να απομακρύνει τη σκιά τόσο του πατέρα και της μητριάς του όσο και της νεκρής μητέρας του. Η πρότερη λοιπόν ζωή κρατάει σε σκοτεινή φυλακή την τωρινή και έχει τη δύναμη, όποτε το κρίνει σκόπιμο, να σκορπίσει τον θάνατο. Κι αν είναι να μιλήσουμε (να μιλήσουν οι ήρωες) για τον ηθικό έλεγχο όσων προηγήθηκαν του θανάτου ή για το ποιος έχει την ευθύνη σχετικά με τα γεγονότα που τον προκάλεσαν, μάταιος κόπος. Κανείς δεν θα σώσει κανέναν και οι τροχιές της Μαίρης και του Μίλτου, που συναντήθηκαν για να πυροδοτήσουν μόνο την καταστροφή, θα συνεχίσουν παγωμένες την κατά τα άλλα ούτως ή άλλως ασύμπτωτη πορεία τους.
Πλοκή με έκδηλο το στοιχείο της ίντριγκας, τόσο στο επίπεδο της δράσης όσο και στο επίπεδο των ψυχικών μεταπτώσεων των πρωταγωνιστών (κάτι σαν υπαρξιακό θρίλερ), μνήμες που ανεβαίνουν κλιμακωτά στην επιφάνεια, πρόσωπα δουλεμένα ψιλοβελονιά και αποδραματοποιημένη αφήγηση η οποία υποστηρίζεται από ένα αφανές λυρικό στοιχείο: τα αγκάθια που τρυπάνε έτσι την καρδιά των χαρακτήρων εξασφαλίζουν απολύτως τη δραματουργική τους νομιμότητα. Η Κολλιάκου ξέρει πώς να αναμείξει το ψυχρά και τα θερμά ρεύματα που διατρέχουν το μυθιστόρημά της χωρίς να πέσει ποτέ έξω στη δοσολογία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ