θεολογία
Πάπας Φραγκίσκος
Το όνομα του Θεού είναι Ελεος:
Μια συζήτηση με τον Αντρέα Τορνιέλι
Μετάφραση Εφη Καλλιφατίδη.
Εκδόσεις Διάμετρος, 2016,
σελ. 120, τιμή 12,50 ευρώ

Με απλά και άμεσα λόγια οΠάπας Φραγκίσκος(κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο) απευθύνεται σε κάθε άντρα και γυναίκα του πλανήτη εγκαινιάζοντας έναν διάλογο ειλικρινή και προσωπικό. Στο επίκεντρό του βρίσκεται το θέμα που τον συγκινεί περισσότερο, το έλεος. Μέσα από αναμνήσεις της νιότης του και συγκινητικά επεισόδια από την ιερατική του εμπειρία θέλει να προσεγγίσει όλες εκείνες τις ψυχές –μέσα και έξω από την Καθολική Εκκλησία –που αναζητούν ένα νόημα στη ζωή τους, έναν δρόμο γαλήνης και συμφιλίωσης, μια γιατρειά στις σωματικές και πνευματικές πληγές. Το βιβλίο αυτό εκδίδεται σε 85 χώρες σε όλον τον κόσμο.

πολιτική
Πωλ Μέϊσον
Μετακαπιταλισμός:
Ενας οδηγός για το μέλλον μας
Μετάφραση Αλκης Καφετζής.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 528, τιμή 19,08 ευρώ
Ο συγγραφέας εξετάζει την ταραχώδη ιστορία του καπιταλισμού και αναρωτιέται αν βιώνουμε πλέον μια καθοριστική μετάλλαξή του. Στο επίκεντρο των σημερινών αλλαγών είναι η επανάσταση που επιφέρουν οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Οι άνθρωποι αλλάζουν άρδην τη συμπεριφορά τους, ανακαλύπτουν νέες μορφές ιδιοκτησίας, δανεισμού και επιχειρηματικότητας σε πείσμα του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος. Ο Πωλ Μέισον υποδεικνύει πώς μπορούμε να αναγεννηθούμε από τις στάχτες της τελευταίας οικονομικής κρίσης και να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη και κοινωνικά πιο δίκαιη παγκόσμια οικονομία.
μυθιστόρημα
Alejandro Zambra
Τρόποι να γυρίζεις σπίτι

Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης.
Εκδόσεις Ικαρος, 2016,
σελ. 176, τιμή 13,50 ευρώ
Το βιβλίο ξεκινά με έναν σεισμό, ιδωμένο μέσα από τα μάτια ενός 9χρονου αγοριού που ζει σε ένα μεσοαστικό συγκρότημα κατοικιών στη Χιλή. Στο δεύτερο μέρος πρωταγωνιστής είναι ο συγγραφέας του πρώτου μέρους του μυθιστορήματος. Ο πατέρας του είναι ένας λιγομίλητος άνθρωπος, ο οποίος, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, σιωπηλά συντάσσεται με το καθεστώς Πινοσέτ. Η αφήγηση του Αλεχάντρο Σάμπρα, που ανήκει στους ελκυστικότερους νέους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, εναλλάσσεται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, προβάλλοντας με μελαγχολία και οργή την ιστορία ενός έθνους.
ποίηση
Συλλογικό έργο
Η εκδίκηση των ανέμων
Μετάφραση – επιλογή Δημήτρης Χουλιαράκης.
Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2016,
σελ. 48, τιμή 10,60 ευρώ
Τη θρυλική παράδοση των παλιών σαμουράι να αποχαιρετούν τον κόσμο των ζωντανών γράφοντας ένα ποίημα προτού αυτοκτονήσουν τελετουργικά διατήρησαν με ευλάβεια οι πιλότοι που υπηρέτησαν στις ξακουστές μονάδες αυτοκτονίας Τοκοτάι των Ιαπώνων κατά τους τελευταίους μήνες της Μεγάλης Σύρραξης. Οι λίγοι στίχοι που μεταφράζονται εδώ καθρεφτίζουν τις τραγικές φιγούρες και τη σύντομη ζωή αυτών των ανδρών προτού επιχειρήσουν με τα αεροπλάνα τους εκείνη την τελευταία απεγνωσμένη έξοδο προς την ανυπαρξία. Τα ποιήματα –κάποια έχουν τη μορφή χαϊκού –συνιστούν περίτεχνες και ελλειπτικές συμπυκνώσεις ζωής.

αναλύσεις
Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης
Κρίση, Ευρώπη και Αριστερά
Εκδόσεις Παπαζήση, 2016,
σελ. 156, τιμή 9,54 ευρώ

Ο τόμος χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: η πρώτη εξετάζει τη φύση, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής κρίσης σε όλες τις εκδοχές της αλλά και τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο εξωτερικό της περιβάλλον. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει κείμενα που «παρακολουθούν» και αναλύουν τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η τρίτη αναφέρεται στα προβλήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Τέλος, ένα επιλογικό κείμενο εξετάζει τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα.

θρίλερ
Sophie Hannah
Η γυναίκα με το μυστικό
Μετάφραση Βαγγέλης Γιαννίσης.
Εκδόσεις Διόπτρα, 2016,
σελ. 432, τιμή 16,60 ευρώ

Κολλημένη στην κίνηση, η Νίκι Κλέμεντς βλέπει από μακριά κάποιον που ήλπιζε πως δεν θα ξανάβλεπε ποτέ στη ζωή της. Για να τον αποφύγει κάνει μια αναστροφή και ξεφεύγει. Την επόμενη ημέρα, όμως, ανακρίνεται για πιθανή εμπλοκή στον φόνο ενός αμφιλεγόμενου αρθρογράφου. Η Νίκι αδυνατεί να απαντήσει στις ερωτήσεις που της θέτουν οι επιθεωρητές. Αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει και γιατί έκανε εκείνη τη μοιραία αναστροφή την ημέρα του φόνου, δίχως ταυτόχρονα να αποκαλύψει το μυστικό που θα καταστρέψει τη ζωή της. Επειδή, αν και η Νίκι δεν είναι ένοχη για τη δολοφονία, δεν είναι ωστόσο καθόλου αθώα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ